Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er hard mot Steffen

Thor Hushovd mener norske sykkelproffers tillit er kraftig svekket etter Kjærgaard-innrømmelsen.

GRIMSTAD (procycling.no): - Jo mer som kommer fram, jo mer lurt føler jeg meg som idrettsutøver, sier Thor Hushovd til procycling.no.

Han har innkalt pressekonferanse på en lokal kafé på hjemstedet Grimstad og snakker om dopavsløringene rundt US Postal-laget. Tirsdag kom det også fram at norske Steffen Kjærgaard var med på jukset i det amerikanske profflaget.

- Det var en stor sak Steffen kom ut med i går. Selv om det har vært store saker i sykkelsporten tidligere, vil jeg si det er sjokkerende. Jeg har syklet mye både mot og med Steffen, og han har vært landslagssjef i mange år, sier Hushovd og kikker ut i rommet.

- Nå merker jeg også at det går mer inn på meg, enn det har gjort tidligere.

- Norske rytteres tillit er svekket
Hushovd har alltid framvist tydelige antidopingholdninger, men han innser nå at norske rytteres troverdighet har fått seg en knekk.

- Jeg skjønner at jeg får spørsmål om jeg også har dopet meg. Norsk sykkelsport har mistet mye av sin troverdighet. Jeg føler at vi nordmenn har blitt stolt på tidligere, men når en av de få norske proffene går ut og tilstår EPO-bruk, svekker det både min egen tillit og tilliten til de andre norske syklistene, innrømmer han.

Sørlendingen kunne syklet for US Postal og Lance Armstrong tidligere i karrieren, men valgte i stedet franske Crédit Agricole. Det er et valg han er glad for i dag.

- Jeg tror jeg tok gode valg fra amatør til proff. Jeg gikk til Crédit Agricole, og det er mange som har ledd av meg fordi jeg var på det laget.

Hushovd er likevel stolt av prestasjonene sine under Roger Legays ledelse.

- I Crédit Agricole slo vi US Postal på lagtempoen i 2001, så det er mulig. Jeg vant også min første etappeseier i 2002. Jeg vet hva jeg har fått til og jeg vet hva kolleger jeg stoler på har fått til. Derfor blir det for enkelt å si at alle som syklet i denne perioden var dopet. Det er bare taperne som kommer med slike uttalelser, for det er det ingen som vet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- De har blitt presset til å snakke
Som Mads Kaggestad ga uttrykk for i løpet av Kjærgaards innrømmelse i Oslo tirsdag, føler også Hushovd seg snytt.

Nå er også en landsmann og kollega på landslaget blant juksemakerne.

- Jeg er hard mot Steffen som jeg alltid har vært i forhold til antidoping. Jeg er sikker på at resultatene mine hadde vært bedre med et likt utgangspunkt. Det blir umulig for meg å svare på hva jeg kunne ha vunnet, fordi man ikke vet hvem som har jukset.

- Er dette tidspunktet for å snakke om ukulturen dersom man skal få sykkelsporten et steg videre?

- Det tidspunktet har kommet nå, men Steffen har ikke plutselig funnet ut at samvittigheten er så dårlig nå, at han er nødt til å si dette nå. Han har blitt presset til å si dette. Ingen av dem skal ha heltebetegnelse, og i hvert fall ikke Floyd Landis og Tyler Hamilton og alle de andre som har ljugd i årevis, og forsøkte å tjene penger på dette hele veien.

- Har du noen gang tenkt: Dette orker jeg ikke mer, denne sporten er for råtten?

- Jeg har nok stilt meg spørsmålet, men aldri mer enn det. Da blir det litt til at man taper, og det vil jeg ikke. Jeg har ikke lyst til å bytte min jobb med noe som helst annet. Man kan gå lei av dopingsnakket og all dopingen, men det har heldigvis ikke gått så langt for min del.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fleipet om Kjærgaards resultater
Hushovd avrundet seansen med å levne lite ære til hans tidligere landslagssjef Kjærgaard.

procycling.no spurte om han nå kommer til å stenge døra helt for sin norske kollega fra blant annet VM, NM og Tour de France på starten av 2000-tallet.

- Jeg og Steffen har bare hatt kontakt på profesjonelt nivå. Han kommer aldri til å være involvert i sporten igjen, så jeg tror ikke vi kommer til å ha noe mer kontakt på grunn av det.

Litt flåsete uttalte 34-åringen også at han var lite imponert over det vestfoldingen fikk ut av karrieren – selv med doping:

- Hvis jeg hadde vært dopet, så hadde jeg håpet at jeg hadde fått bedre resultater for å si det sånn. For det var dårlige greier, mener Hushovd.

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken