Kroatisk klubbfotball handler ikke bare om krangler, skandaler og kriminalitet. Det er vidunderbarnet Mateo Kovacic et svært godt eksempel på.

17-åringen er en del av den «nye vinen» i det fotballgale landet og er spådd en lysende karriere på banen. Unggutten sammenlignes allerede med noen av sportens største stjerner.

- Mateo Kovacic er blant de mest komplette spillerne i sin aldersgruppe i Europa. Han vil bli en stor stjerne om noen år, sier en av ungguttens tidligere trenere, Romeo Jozak.

Jaktet som 13-åring
Karrieren til 17-åringen startet i Østerrike, på ungdomsakademiet til klubben LASK Linz. Foreldrene flyttet til landet i 1991, på grunn av krigen som herjet i Kroatia tidlig på 1990-tallet.

Allerede som 13-åring hadde Kovacic pirret interessen til en rekke storklubber rundt om i Europa. Stuttgart, Ajax, Juventus og Bayern München tok alle turen for å kikke på ham.

Men for talentets familie var det aldri noen tvil om hvor framtiden til sønnen lå. Da tilbudet fra Dinamo Zagreb, om en plass på klubbens akademi, kom i 2007, vendte Kovacic hjem.

Karrieren i hjemlandet fikk likevel en knekk. I 2009 brakk den offensive midtbanespilleren beinet og ble ute helt fram til våren 2010. Han fikk kun med seg sesongens siste kamp det året.

Fire måneder senere var imidlertid spilleren tilbake for fullt og fikk sjansen til å trene med A-laget til Dinamo Zagreb, under trenerlegenden Vahid Halilhodzic.

- Dette er en stor dag for meg. Det er fantastisk å få trene med folk som Sammir, Ante Rukavina og Igor Biscan. For meg er Dinamo-trøyen hellig, sier Kovacic.

- Det å få bære denne trøyen som førstelagsspiller er en drøm som går i oppfyllelse. Jeg ønsker å trene, jobbe hardt og gjøre maksimalt ut av denne sjansen, sier det unge talentet.

Scoret i debuten
Selv om Kovacic nå trente med de store gutta, fortsatte han å spille for klubbens juniorlag. Arsenals Steve Rowley skal ha vært på plass for å se ham i en U17-kamp i oktober 2010.

Om lag en måned senere kom også debuten på A-laget. Dinamo vant oppgjøret mot Hrvatski Dragovoljac med 6-0 og Kovacic fikk æren av å sette inn lagets fjerde mål i matchen.

Scoringen gjorde ham til den yngste målscoreren i toppdivisjonen noensinne, i en alder av 16 år og 198 dager. Den forrige rekorden tilhørte Dino Spehar og ble satt bare én uke tidligere.

Trener Vahid Halihodzic var aldri i tvil om at det var riktig å bruke den lovende midtbanespilleren på førstelaget, til tross for hans unge alder.

- Det var ingenting å vente med. En så god ung spiller må trene for og spille med førstelaget. De fleste ville nok si: «Vent, gutten er fortsatt ung», men ikke jeg, sier trenerlegenden.

- Hva skal man si om debuten hans? Han fungerte rett og slett ikke. To assists og ett mål. Han må levere bedre enn dette, spøker den tidligere Paris St. Germain-treneren om debuten.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Den «kroatiske Messi»
På grunn av sitt store talent i relativt ung alder, har Kovacic blitt sammenlignet med en rekke mer profilerte spillere. Lionel Messi, Wayne Rooney og til og med Diego Maradona har blitt nevnt.

Landslagssjefen for Kroatias U17-landslag, Martin Novoselac, trekker imidlertid fram en av nasjonens største stjerner noensinne, når han drar sin sammenligning.

- Jeg har ikke sett et større talent i Kroatia siden Robert Prosinecki, sier Novoselac, som selvfølgelig er fullstendig klar over at Kroatia har produsert en rekke stjerner de siste årene.

Pressen i landet har likevel valgt å gå et skritt lenger. Etter at Kovacic debuterte med brask og bram i 2010, har overskrifter som «den kroatiske Messi» vært å lese i landets aviser.

Selv tar imidlertid unggutten all opphaussingen med knusende ro. Kovacic virker som en spiller med hodet på rett plass, noe som kan vise seg å bli en svært verdifull egenskap.

- Jeg ble forferdet da jeg fikk høre den «kroatiske Messi». Jeg er ikke en gang en tiendedel så god som den store mester. Jeg er en ydmyk mann, men det er en hyggelig sammenligning.

- Jeg vet hvem jeg er og hva jeg må gjøre for å lykkes på fotballbanen. Nå står jeg foran kanskje den tøffeste delen av karrieren min. Jeg vet jeg har mye hardt arbeid foran meg, sier han.

17-åringen innrømmer at han har mange forbilder ute i Fotball-Europa og som offensiv midtbanespiller er han klar på hvor han henter inspirasjonen fra.

- Andres Iniesta, Francesc Fabregas, Luka Modric og Kaka er mine forbilder, sier Kovacic.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Linkes til Man United
Som tidligere nevnt har en rekke klubber hatt 17-åringen i kikkerten en stund allerede, men den siste tiden er det Manchester United som har blitt utpekt som favoritt til å sikre signaturen.

Tirsdag skriver avisen Metro at Arsenal tidligere har fått avslått et bud på rundt 10 millioner pund for spilleren, mens Chelsea og Manchester City også skal ha vært på banen.

United, sammen med italienske Juventus, skal på sin side være innforstått med at spilleren ennå ikke føler seg 100 prosent klar til å ta det neste steget i karrieren og er villige til å vente.

Kovacic er selv klar over at han fortsatt er ung og har derfor ikke noe hastverk med å forlate Champions League-klubben Dinamo Zagreb. Han setter likevel døra litt på gløtt.

- Det er en ære å bli linket med klubber som Juventus og Manchester United. Enn så lenge er jeg fornøyd i Dinamo, men min tid vil komme, sier unggutten.

- Alle fotballspillere drømmer om å spille for de beste klubbene i verden, legger han til.

Denne sesongen var 17-åringen på banen fra start, da Dinamo møtte Real Madrid i gruppe D av Champions League. Tirsdag vil han trolig bli å se igjen, når klubben møter Lyon borte.

I videovinduet under kan du se noe av det Kovacic er god for:

HTML EMBED

Kilder: Jutarnjilist, Sportske Novosti, Wikipedia, Metro.

Champions League tirsdag
Gruppe A
Bayern München - Man City, 2045
Napoli Villarreal, 20.45

Gruppe B
CSKA Moskva - Inter, 18.00
Trabzonspor - Lille, 20.45

Gruppe C
Man United - Basel, 20.45
Otelul Galati - Benfica, 20.45

Gruppe D
Real Madrid - Ajax, 20.45
Lyon - Dinamo Zagreb, 20.45

Følg alle tirsdagens kamper i Champions League minutt for minutt i Nettavisens livesenter

HTML EMBED