Lørdag går et av de fem største endagsrittene i sykkelsporten. Det er snakk om 298 kilometer fra Milano til San Remo.

Fem nordmenn stiller i rittet.

To av dem for første gang. Den ene er Vegard Stake Laengen. 23 år fra Asker.

- Dette er mitt første WorldTour-ritt. Jeg vet ikke helt hvor jeg står, men jeg tar det som en erfaring og ser hvordan det går. Målet mitt er å gjøre en best mulig jobb for laget. Også håper jeg å komme til mål, forteller Team Type 1-rytteren til procycling.no.

Les også: - Tviler på Cavendish klarer bakken

Skryt fra gamlesjefen
En av dem som kjenner Vegard Stake Laengen best, om ikke aller best, som sykkelrytter er Gino Van Oudenhove. Belgieren er sportssjef i Stake Laengens forrige lag, Joker Merida.

- Jeg tror Vegard har store muligheter for å fullføre. Han har vist denne sesongen at han har en stor motor, noe vi visste fra før. Jeg tror ikke distansen har så mye å si for han, forteller Van Oudenhove til procycling.no.

Én ting er å fullføre Milano-San Remo, en annen ting er å sitte med i finalen.

- Å sitte med i finalen er noe helt annet. Jeg ser for meg at han fint kan komme inn topp 50, spår Van Oudenhove.

Oppgave i rittet: Gå i brudd!
Hittil i sesongen har Stake Laengen imponert med sterk kjøring. Han har sittet i brudd ved flere anledninger. Derfor er han også denne gangen en av rytterne som skal prøve å komme seg av gårde fra start.

- Det er aktuelt å gå i brudd. Det blir en viktig del for laget. Det er en fin måte for oss å vise oss fram på. Derfor er en av oppgavene mine å vise meg fram i starten. Jeg håper så mange som ti mann får gå, da blir det ikke for hardt å sitte foran. De store lagene vil nok bare ha 2-3 mann i brudd, forklarer han.

Van Oudenhove tror hans tidligere elev vil takle et eventuelt brudd med bravur.

- Hvis Vegard sitter i et brudd kan han holde lenge. Fordelen hans er at han sykler i et lite lag. Derfor er sjansene for at han kommer seg med større. De store lagene vil ikke være så bekymret, forklarer han.

Ikke redd for distansen
Distansen er ikke det som bekymrer Vegard Stake Laengen. Han forklarer at han alltid har taklet lange ritt på en bra måte. I sine to første sesonger som senior smakte han på ritt på over 260 kilometer – uten sammenligning til dette.

Etter eget utsagn er han flink til å spise underveis i rittene for ikke å gå tom for næring.

- Jeg tenker litt ekstra på at det er langt. Det er det alle de andre snakker om. Men jeg har hatt gode erfaringer med lange distanser. Det blir viktig å få i seg nok næring før og underveis i rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Trent i løypa i dagevis
I hele uka har Team Type 1-laget ligget på samling tilknyttet løypa. Derfor har de kjørt nesten hele traseen. Alle bakkene er testet og samtlige av de siste 150 kilometerne er kjørt én eller flere ganger.

- Jeg er mest bekymret for posisjoneringskampen. Bakkene er ikke så lange og harde, men de har ofte en teknisk vanskelig inngang. Det er 200 mann som vil først inn. Bommer du på det så er løpet kjørt. Etter 200 kilometer blir det mange slitne bein, og det blir tilnærmet umulig å tette luker nedover eller på de lange åpne strekkene langs havet. Det er det jeg tenker mest på. Havner jeg bakerst er løpet kjørt.

Ingen favoritter på laget
Team Type 1 stiller uten de helt store favorittene i et løp som dette. De har en god avslutter i Daniele Colli, mens Jure Kocjan og Julien El Fares er kjøresterke ryttere i kupert terreng.

- Vi ser mot Colli i avslutningen, og El Fares er en god rytter. Jure Kocjan har slitt litt denne sesongen, så jeg tror ikke han er helt i slag, avslutter Vegard Stake Laengen til procycling.no.

procycling.no er til stede i Italia fra og med torsdag. Hold dere oppdatert på de norske rytterne hos oss daglig! Thor Hushovd, Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Alexander Kristoff og Vegard Stake Laengen stiller til start i La Primavera!