Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg er sjokkert, skuffet og sint

Sykkelpresident Harald Tidemann Hansen sier han er dypt sjokkert over avsløringene rundt Lance Armstrong.

ULLEVAAL/OSLO (procycling.no): Avsløringene til USADA rundt det omfattende dopingimperiet til Lance Armstrong har sendt sjokkbølger over hele verden.

Bølgene har også nådd Norge med støy rundt vår avtroppende sportssjef, Steffen Kjærgaard. 39-åringen var Armstrongs lagkamerat i fire sesonger og var to ganger med på å hjelpe Kjærgaard til sammenlagtseier i verdens mest prestisjefylte sykkelritt.

Torsdag ettermiddag ble Hans Falk presentert som Kjærgaards etterfølger i Norges Cykleforbund. Her ble også Armstrong, UCI og internasjonal sykkelsport et tema.

Sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen innledet fellesseansen med å si at NCF er sjokkerte, skuffet og sinte i kjølvannet av avsløringene rundt US Postal-systemet. Tidligere president i det internasjonale sykkelforbundet, Hein Verbruggen, fikk også høre det.

Han uttrykte også skuffelse over avtroppen sportssjef Kjærgaard.

Alexander Kristoff fikk dog skryt. Presidenten fremheved Kristoff for å være spesielt tydelig og modig i sine uttalelser.

Senest onsdag snakket Kristoff ut om bruk av smertestillende medikamenter i sykkelsporten. Mer om det kan du lese her.

Etter at fellesseansen var over, tok procycling.nos redaktør, Jarle Fredagsvik, en prat med sykkelpresidenten. Under kan du lese hele de ti minutter lange intervjuet.

(Intervjuet starter under bildet)

Les også: Kjærgaard møtte Armstrongs dopinglege

- Hva slags ettermæle synes du Steffen Kjærgaard er i ferd med å få som sportssjef i Norges Cykleforbund? Er det bare positivt eller begynner det også å bli litt ubehagelig?

- Jeg vil si at i den perioden Steffen har vært sportssjef har vi hatt en fantastisk utvikling. Da han startet var det veldig mye fokus rundt landevei. Både aktiviteten på landevei og alle andre grener har vokst kolossalt. Resultatene har vært kolossalt bra. Det er det største ettermælet han etterlater seg. Det er prestasjonene, oppbyggingen og bredden landslagssatsingen har fått. Jeg liker ikke det som har kommet opp nylig. Dessverre gir han noen utydelige signaler jeg ikke liker. Jeg må bare forholde meg til det han sier, og tro på at det han sier er korrekt inntil vi får noe annet. Så langt er det det vi må forholde oss til, sier sykkelpresidenten til procycling.no.

- Hva er det du ikke liker?

- At han kommer opp med ting i etterkant. Når han forteller om disse sprøytene så liker vi det dårlig. Det kunne han kommet opp med tidligere. Han kommer opp med ting i etterkant etter å ha blitt spurt flere ganger om sin rolle. Han har verken hørt eller sett noe, og nå plutselig kommer dette. Det var uheldig.

- Med unntak av dette, hvor godt er du informert fra Steffen? Hva har han fortalt deg tidligere?

- Jeg har hatt flere samtaler med Steffen om dette. Han har sagt at han ikke kjente til noe og ikke sett noe som kunne dra han inn i noe vi ikke liker.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Les også: Bestevennen til Lance innrømmer doping

- Når du ser dette materialet. Er det troverdig at Steffen a: ikke har dopet seg, b: ikke har sett noe som helst av det som har foregått?

- Jeg må først og fremst forholde meg til konkrete bevis. Jeg skal være forsiktig med å gå ut med å tro og mene noe. Det kan jeg ikke gjøre. Jeg må bare forholde meg til det bevismaterialet jeg har og de signalene og utspillene alle mine folk gir. Jeg kan ikke gå ut å tro og mene noe, det blir feil av meg.

- Hvis det kommer for en dag at han har dopet seg i sin sykkelkarriere, blir du skuffet da i forhold til det han har fortalt deg?

- Uansett hvem i norsk sykkelsport hvor det kommer for en dag, vil jeg bli utrolig skuffet.

- Også Steffen?

- Uansett hvem det er.

(Intevjuet fortsetter under bildet)

PORTRETT: - Vi har vært historisk gode

- Han går ut og forteller at han har fått injeksjoner. Det var vanlig på den tiden. Han vet ikke hva de inneholdt. Er det en sånn type innrømmelse som kunne skadet hans virke som sportssjef? Nå var han på vei ut, men hvis han skulle gått på en periode til. Kunne man hatt en sånn fyr på toppen av norsk sykkelsport?

- Som jeg sa. Han har gjort det litt vanskelig for seg selv med å være litt utydelig og litt upresis. Det synes jeg er uheldig. Vi har konfrontert han med det. Vi må bare forholde oss til hans versjon. Det er det vi har som grunnlag.

- Du sa litt i starten om omfanget av det som ble lagt fram. Kan du si litt om hvordan du reagerer på det som kommer fra, fra toppen av internasjonal sykkelsport og nedover?

- Jeg har ikke lest hele rapporten fra USADA. Av det jeg har fått med meg så er jeg utrolig sjokkert over omfanget over hvor organisert det har vært. Det har vært en organisert plan for store deler av lagene. Det skremmer oss. Så omfattende trodde jeg ikke det var, selv om vi visste det var noe. Vi var ikke blåøyde. At det var så omfattende sjokkerte meg. Mange av de som har vært mine idoler som jeg har sett opp til, har blitt tatt. Det er utrolig skuffende. Du blir litt sånn... jeg er jo glad i sporten. Jeg har jo ikke lyst til at det skal være sånn. Men det er bra at det blir ryddet opp. Det er den eneste måten for oss til å kunne se framover og få et lysglimt i enden. Det er å få ryddet opp i ukulturen.

- Mange var stolte da Lance kom til Norge. Hva tenker du om han nå?

- Jeg var også stolt. Som jeg sa, han er ikke lenger mitt idrettsidol.

- Utdyp?

- Hva f*** skal jeg si? Han har skuffet. Han har skuffet så mange fans, i hvert fall utenfor USA. Meg også. Og andre som har stått ha nærmere enn meg. Jeg har jo ikke vært nærme. Jeg synes bare det var gøy å få han til Norge. Men vi må ikke glemme innsatsen hans for kreftsaken. Men det som rulles opp rundt han nå overskygger en del av det.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

Les også: Slik dopinglurte de Lance

- Hvordan kan alt dette ha forgått under Hein Verbruggen?

-Jeg er ikke veldig imponert over det som har blitt gjort eller ikke gjort under hans periode. Også synes jeg Pat MacQuaid har fått veldig mye pepper, men han har gjort en del ting som han faktisk har gjort som han skal berømmes for. Jeg er ikke imponert over alt, for all del. Men akkurat å sette i gang den antidopingkampanjen som han har gjort, det var hans fanesak da han ble president. Det har blitt røsket opp i mye, men det vil være ting rundt der som jeg ikke kan se hele bildet av eller kjenne detaljene til. Men jeg vet fra internt i UCI at det er Pat som har kjørt denne antidopingkampanjen.

- Kan du skjønne at vanlige folk er litt lei nå. At det kanskje er nok doping og sykkelsporten generelt?

- Jeg er møkka lei og jeg skjønner godt at andre folk også er det.

Reklame

NÅ: Sjekk de utrolige tilbudene på Spring Friday

Kommentarer til denne saken