BEITOSTØLEN (Nettavisen): Han er på sprintlandslaget, går nesten bare sprint i verdenscupen – og har VM-sprinten i Holmenkollen som sesongens desiderte hovedmål.

Men søndag viste Øystein Pettersen (27) at han også er habil i distanselangrenn. Han ble nummer åtte på 15 km klassisk under den nasjonale åpningen på Beitostølen, og var faktisk bare 16 sekunder fra seierspallen.

- Jeg er litt overrasket over plasseringen, for jeg følte det gikk tungt hele veien, sier Pettersen til Nettavisen.

Les alt om sesongåpningen på Beitostølen her!

Bra motor
Men at han kan hevde seg bra også på lengre distanser, er han ikke overrasket over.

- Jeg mener jeg og flere andre av sprinterne, er undervurdert i distanserenn. Vi har faktisk meget bra motorer og stor utholdenhetskapasitet.

- Spesielt i fellesstarter mener jeg vi har gode forutsetninger. Vi er vant med å gå i felt, vi er vant til at det går i rykk og napp og vi er vant med å holde farten oppe selv med mye melkesyre i muskulaturen, fastslår Pettersen.

Selv har han flere anstendige plasseringer å vise til. For eksempel har han en seier på 15 km klassisk i skandinavisk cup, og han ble nummer 18 sammenlagt i den tre etapper lange verdenscupfinalen i Falun sist vinter.

- Jeg kunne egentlig ha tenkt meg å gå mange flere distanserenn i verdenscupen, men det er litt vanskelig å kombinere. Det er så mange gode sprintere i Norge at man må legge alt til rette for å prestere optimalt i alle sprintrenn om man skal kvalifisere seg til internasjonale mesterskap, poengterer Linderud-gutten.

Vil satse på Tour de Ski
Neste vinter er det mesterskapsfri sesong i langrenn, og da planlegger Pettersen å prioritere annerledes.

- Da har jeg veldig lyst til å satse på å gjøre det bra i Tour de Ski. Det er en konkurranseform som passer meg bra, mener han.

Pettersen går også minitouren i Kuusamo om to uker, men der må han gi seg etter to av tre etapper. Det har sprinttrener Ulf Morten Aune bestemt.

- Jeg skulle gjerne ha gått alle tre, men jeg forstår argumentene. Det kommer renn senere i vinter der det er viktigere for meg å gå fort, sier Pettersen.

Selv om han denne sesongen fokuserer hundre prosent på sprint, er det ikke helt utenkelig at han også kan få sjansen til å prøve seg i distanserenn under selveste VM på hjemmebane i Holmenkollen.

For eksempel kan det bli en åpning på den avsluttende femmila – rett og slett fordi den totale deltakerkvoten er begrenset.

Kan bli femmilsløper
Norge får stille med maksimalt 18 langrennsløpere i VM, i utgangspunktet ti menn og åtte kvinner.

Av de ti herreløperne, blir det trolig fire rene sprintere. I så fall er det bare seks plasser igjen, og disse skal da fylle opp stafetten (4 løpere), 15 km klassisk (4 løpere), 30 km fellesstart med skibytte (Petter Northug + 4 løpere) og 50 km fristil fellesstart (Petter Northug + 4 løpere).

- Løpere som er medaljekandidater på enkeltdistanser blir prioritert i VM-uttaket. Men det kan godt hende at vi for eksempel bare har tre medaljekandidater på femmila i VM, og at det ikke er plass i den totale troppen til å ta ut en fjerde- og femtemann på femmilslaget. Da går tilbudet til den som er best kvalifisert av de øvrige løperne i troppen, sier herrelandslagssjef Vidar Løfshus til Nettavisen.

Det samme gjelder naturligvis tremila med skibytte, hvis troppen blir bestående av mange klassisk- eller skøytespesialister.

Løfshus utelukker på ingen måte at det i så fall blir nettopp Øystein Pettersen som får sjansen.

- Hypotetisk sett kan det hende at Øystein ender opp med å gå et distanserenn i VM, ut fra resonnementet jeg nettopp ga deg, sier Løfshus, og fortsetter:

- Jeg er litt enig med Øystein i at han er undervurdert i distanserenn. Med litt andre prioriteringer kunne han blitt en veldig god allrounder. Men han har jo dessverre hatt en tendens til å bli mye syk, og av den grunn har han måttet være ekstra kynisk i prioriteringene.

Sier ja
Skulle tilbudet komme, er Øystein Pettersen mer enn klar for å gå lange distanser i VM.

- Det er VM på hjemmebane. Det opplever man bare én gang i livet. Jeg stiller opp på alt jeg blir tatt ut til, tenk å få oppleve ei VM-femmil i Holmenkollen! Jeg stiller opp om jeg får tilbud om å være forpatrulje også, bare for å få oppleve stemningen, sier Pettersen.

Realismen i det, er han mer skeptisk til. Derfor vil han heller ikke spekulere i hva han eventuelt kunne ha oppnådd av plasseringer.

- Det er umulig å si, men tremil passer nok bedre enn femmil. Mitt eneste fokus er å kvalifisere meg for sprintlaget. Det kan bli vanskelig nok, for konkurransen er knalltøff, fastslår Øystein Pettersen – som tok OL-gull i lagsprint i fjor, og som også la an til individuell OL-medalje før han falt i selve finalen.

PS. Også Ola Vigen Hattestad gikk fort søndag. Han ble nummer elleve, ti sekunder bak sprinlandslagskollegaen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

HTML EMBED