BRIGHTON/OSLO (Nettavisen): Tidligere i sommer la det internasjonale fotballspillerforbundet Fifpro ut en undersøkelse, som ble gjort sammen med spillerforbund for andre idretter, angående støtende innlegg på nett mot profesjonelle idrettsutøvere.
Undersøkelsen Fifpro utførte viste et skremmende resultat da 1558 støtende innlegg ble laget av 1455 unike kontoer knyttet til enkelte utvalgte idretter mellom mai og juni 2021.
De opplyser videre at det var 648 støtende Twitter-innlegg mot mannlige basketballspillere, 427 mot mannlige fotballspillere, 398 mot kvinnelige fotballspillere og 85 støtende Twitter-innlegg mot kvinnelige basketballspillere i undersøkelsen.
Flertallet av innleggene mot kvinnelige fotballspillere handler om rasisme og homofobi.
Den svenske landslagsspilleren Magdalena Eriksson, som er åpent homofil og sammen med den danske landslagsspilleren Pernille Hader, har uttalt seg ved flere anledninger i media om LHBTQ-spørsmål. Til svenske Expressen forteller Chelsea-spilleren at hun selv har opplevd hat.
– Hatet har vært der konstant siden 2019 etter at jeg og Pernille ble veldig profilerte som et par, sier Eriksson og fortsetter:
– Jeg føler at det har vært 90 prosent positive kommentarer, ti prosent homofobe. På en måte er det sykt, men så synes du det er greit. At «bare» ti prosent er negative. Det er ekstremt trist at dette skal være tilfelle.
Magdalena Eriksson forteller at de hatefulle kommentarene hun får på sosiale medier ofte er homofobiske.
– Det er kommentarer om at seksualiteten min er unaturlig, at den er imot en eller annen type religion og slikt.
Magdalena Eriksson og resten av de svenske landslagsspillerne gikk videre fra gruppespillet. Fredag møter svenskene Belgia i kvartfinalen.
– Fryktelig
Netthatet som Eriksson og andre kvinnelige fotballspillere mottar overrasker ikke sportskommentator og fotballekspert, Mina Finstad Berg.
– Det overrasker meg ikke, men det er veldig skuffende at vi ikke har kommet lenger. Det er mange som får hat-kommentarer og det er helt fryktelig. Men hva skal men gjøre med det? Så lenge holdningene finnes ute i verden kommer innleggene til å fortsette, sier Finstad Berg til Nettavisen.
Landslags- og Arsenal-spiller Frida Maanum deler støtte overfor Chelsea-spilleren.
– Jeg tenker det selvfølgelig er kjipt at Magdalena har opplevd det. Det handler om å stå sammen og hjelpe hverandre, sier Maanum til Nettavisen.
Les også: De norske jentene om shortsene: – Klart det streifer en tanke
Må melde fra til politiet
Svenske Hedvig Lindahl vitner også om at hun i løpet av sin lange landslagskarriere har mottatt hat og trusler på sosiale medier.
– For meg var det veldig vanskelig i starten, men så kunne jeg ta et skritt tilbake og innse at det bare er folk som oppfører seg dårlig. Du skal ikke skrive noe på sosiale medier som du ikke kan stå for her, sier Lindahl til Expressen og fortsetter:
– Kritikk er en ting å få, noen ganger fortjener man det. Men når det gjelder trusler er det ikke greit, og da må man reagere på det og der er forbundet veldig tydelige på at vi skal anmelde til politiet.
Det svenske forbundet følger også med på risikobildet rundt sosiale medier.
– Er det hat og på sosiale medier, følger vi det og handler, sa landslagets sikkerhetssjef Stefan Dejemyr til Expressen.
Finstad Berg syntes det er bra at forbundet er tydelig på det og at spiller følges og støttes opp om.
– Kommentarer som er ulovlig bør reageres på, så det er bra at forbundet ønskes at det anmeldes. Det gir spillerne en større trygghet.
Ønsker å forhindre hat
I forbindelse med EM har UEFA lansert et nytt prosjekt for å fange opp og forebygge hat på sosiale medier.
Under EM-premieren mellom England og Østerrike ble 41 kommentarer identifisert, hvorav 28 ble rapportert til den nye plattformen, opplyser UEFA. Disse inkluderte kommentarer som inneholdt sexisme, homofobi og hat.
Kommentarene var dels rettet mot kvinnefotballen, dels mot laget eller enkeltspillere.
Den norske eksperten og kommentatoren er fornøyd med at det tas grep.
– Det å øke bevisstheten og oppmerksomheten gjør nok at folk tenker seg om en ekstra gang før de kommenterer. I tillegg er det viktig for spillerne, at de har ryggen deres. Det gir et tydelig signal til barn og unge at man ikke kan oppføre seg sånn. Også veldig bra at unge skeive opplever at forbundene setter ned foten og prøver å gjøre noe med det, sier Finstad Berg før hun fortsetter:
– Det vil ikke løse problemet permanent. Så lenge holdningene finnes ute i samfunnet vil det dukke opp innimellom. Men alle tiltak vil hjelpe.
Økt risiko under EM
Magdalena Eriksson mener det er et stort problem, men at hun har blitt vant til de hatefulle kommentarene.
– I det store bildet synes jeg det er veldig trist at vi spillere har akseptert at det er slik, at det blir homofobiske kommentarer. Dette er et problem som må tas tak i, sier Eriksson, som også mener det er en risiko for at hatefulle kommentarer øker under EM.
– Vi spillere blir sett mer på TV og får mer oppmerksomhet. Man må være forberedt på at det kan bli enda flere støtende kommentarer og det er noe vi spillere har snakket om i laget.
Eriksson er imidlertid fast bestemt på å forbli åpen og uttrykke LHBTQ-spørsmål.
– Jeg vet hva jeg står for, og at jeg sprer et godt budskap.
I en kronikk på den engelske siden Inews skrev Magdalena Eriksson forrige uke at hun under pågående EM vil unngå å gå for ofte på sosiale medier. Det er ingen vits i å ta risikoen for å finne negative kommentarer.
Finstad Berg er en aktiv kommentator og er kjent for å si ifra om noe er feil. Hun syntes det er problematisk at spillerne vender seg til de støtende kommentarene.
– Det er et kjempeproblem at de er nødt til å vende seg til slikt og må lære seg å håndtere det. Men de gjør det vel for å beskytte seg selv. Det er nok noen forsvarsmekanismer som gjør at de ikke gjør mer i mot og heller konsentrerer seg om livet og fotballen, avslutter Finstad Berg med.
Etter skytingen i Oslo som var tilknyttet Pride og homofobi spilte det norske kvinnelandslaget kamp dagen etter. I etterkant av kampen la norges superstjerne, Ada Hegerberg, ut et bilde hvor hun bar kapteinsbindet i regnbuefarger. I kommentarfeltet hennes kom det mange støtende kommentarer.
Les også: Hegerberg med Pride-markering i Norge-seier på Ullevaal