HAMAR(Nettavisen): Lørdag starter allround-EM i Vikingskipet på Hamar.

Mange tusen nordmenn og utlendinger valfarter til skøytebyen for å se Håvard Bøkkos kamp mot spesielt Sven Kramer om EM-gullet.

Demper forventningene
Bøkko selv har ikke gjort noen spesielle forberedelser foran mesterskapet på hjemmebane.

- Mitt fokus i år er OL, så jeg har ikke lagt opp til noen formtopp nå. Jeg kommer til å gi maks i alle løpene, men har ingen ambisjoner utover det, sier Bøkko til Nettavisen.

Da stiller det seg annerledes for Fredrik van der Horst, som sammen med Bøkko, Sverre Haugli og Henrik Christiansen utgjør Norges EM-lag.

Vant uttaksløpet
20-åringen har kommet som et skudd i årets sesong og kapret Norges siste EM-plass ved å vinne uttaksløpet i romjula.

- Det er veldig gøy at jeg klarte EM-plassen. Jeg gleder meg, sier Van der Horst til Nettavisen.

Målsettingene han hadde før sesongen har så langt blitt oppfylt.

- Først gikk jeg for en plass på verdenscuplaget, så for EM-plass, så for OL-plass og til slutt håper jeg å få være med til allround-VM. Foreløpig har jeg klart to av to mulige, sier han strålende fornøyd.

«Hjallis» er morfaren
Enn så lenge er Fredrik van der Horst kanskje mest kjent for å være barnebarnet til Norges tidligere skøytekonge Hjalmar «Hjallis» Andersen. Men det trenger ikke å ta lang tid før han tar steget ut av skyggen til morfaren.

- Vi har mye kontakt, og han er en inspirasjon for meg. Det han har klart å oppnå, er ikke akkurat hverdagskost, men også jeg håper å bli verdens beste, sier unggutten.

At talentet er der, er det liten tvil om. Det året han fylte 17, slo han igjennom i Norge og hadde en svært god sesong som han først i år har klart å matche tidsmessig.

- Den gang gikk det bare rett opp og alt stemte. Men på vårparten etter sesongen fikk jeg kyssesyken. Det gjorde at jeg mistet svært mye trening og hele sesongen etter ble spolert. Det var utrolig sært. Jeg hadde tatt steget opp på landslaget og var klar for å gjøre det godt, erindrer Van der Horst.

Ødela ankelen
Året etter fikk han trent som han skulle på forsesongen, og han kvalifiserte seg raskt til verdenscuplaget. Men like etter ble han syk og måtte deretter ta til takke med løp i juniorverdenscupen.

- Jeg forberedte meg maksimalt foran mitt siste mulige junior-VM. Formen var i anmarsj og det kriblet i beina, forteller Van der Horst.

Så gikk det galt igjen.

- To uker før mesterskapet startet, falt jeg i et løp og tok senen nede ved ankelen. Da var jeg ute i nye to-tre måneder. Det var psykisk tungt og svært skuffende. Men jeg var aldri inne på tanken om å gi meg, understreker Van der Horst.

Etter to ødelagte sesonger ser det endelig ut som om lykken har snudd for den talentfulle gutten. Igjen har han fått trent seg opp, og det har gitt utslag i personlige rekorder på løpende bånd denne sesongen.

- Det har kommet seg veldig bra i år. Jeg har tatt steg på teknikken og det fysiske, og jeg har hatt fremgang hele tiden. Det er veldig gøy, stråler førsteårssenioren.

Aha-opplevelse
Etter svært solide løp i verdenscupen i Nord-Amerika før jul, skjedde det som gjør at Van der Horst nå ser enda lysere på resten av sesongen.

- Jeg brukte juletiden til å jobbe med teknikken hjemme i Tønsberg. Da fikk jeg en aha-opplevelse. Plutselig gjorde jeg noe riktig og fikk alt til å stemme. Jeg bare fløt bortover isen, og det er en følelse jeg skal klare å holde på, mener Van der Horst.

Rent konkret innebærer endringen at han nå går med litt spissere knær og kommer mer ned mot isen.

- Det blir mer rått over det hele, mer snert. Jeg føler at det er sånn jeg gjorde det tidligere, da jeg var på mitt beste, sier Van der Horst.

Foran årets sesong har han også fått en fysisk slankere figur.

- I fjor hadde jeg større lår, nå er de mer formet som allround-lår. Jeg tåler litt lengre distanser, men har klart å holde på snerten, sier han.

Satser på 10.000
Det gjør at målsettingen foran helgens EM er klar.

- Jeg satser på å gjøre gode løp og klare å kvalifisere meg for den avsluttende 10.000 meteren. Jeg føler at jeg har gode muligheter til det, mener Van der Horst.

Det er han garantert om han blir blant de 12 beste på 5000 meteren samtidig som han ligger blant de 12 beste i sammendraget etter de tre første løpene.

Men Fredrik van der Horst har ikke tenkt å gi seg der.

- Jeg håper å bli med til OL i Vancouver og få oppleve det. Da vil jeg stille sterkere i neste OL der jeg skal kline til. Målsetningen er toppen, sier han offensivt.

Skulle han klare å komme med på Norges OL-lag kan det likevel fort ende med medalje på første forsøk.

- Dersom jeg kommer med er det i hovedsak lagtempolaget som er aktuelt. Der har Norge medaljeambisjoner, så det er en ekstra gulrot. Det hadde vært helt rått med en OL-medalje, det har vært en drøm siden jeg var liten, innrømmer Van der Horst.

Mye å jobbe med
Selv om årets OL skulle glippe for Fredrik van der Horst føler han seg trygg på at utviklingen hans nå vil fortsette.

- Jeg kan perfeksjonere teknikken og ikke minst jobbe videre med det fysiske. Det er mye jeg har planer om å forbedre. Det er deilig å vite at jeg ikke er ferdigutviklet, men har mye å gå på. Mens for eksempel Håvard Bøkko har hatt år på år med god trening, har ikke jeg det samme grunnlaget. Han har en base som gjør at han kan prestere i hvert eneste løp. Jeg må fortsatt bruke noen år på å bygge opp motoren min, men får jeg det skal jeg være der oppe helt i toppen jeg også, sier en offensiv 20-åring.

Selv om det er Håvard Bøkko Norge må stole på i helgen, er altså både han og resten av verden advart.

Norge har en ny skøytestjerne i emning.