Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg fikk en urettferdig dopingdom

Måtte sone dobbel så lang straff som bloddopere, selv om ingen tror han har jukset.

Levi Leipheimer, Christian Vande Velde og flere amerikanske syklister fikk seks måneders utestengelse da de innrømmet organisert bloddoping på US Postal.

Vitnemålene var med å felle Lance Armstrong, men var også bevis på at flere ryttere utnyttet seg av lagets store dopingapparat. Den seks måneder lange straffen ble gitt med delvis tilbakevirkende kraft fra 1. september 2012, til 1. mars neste år.

Dermed er det ikke mange konkurransene veteranene går glipp av.

Et av meldepliktens ofre
Samtidig sitter det et ungt klassikertalent i Frankrike. Han venter også på at utestengelsen hans snart skal utløpe.

Yoann Offredo har aldri testet positivt, har aldri innrømmet dopingbruk og er for så vidt heller ikke mistenkt for å ha benyttet seg av ulovlige stoffer.

Men to ganger var han for sent ute med å oppgi informasjon om hvor han befant seg til det franske antidopingbyrået. En gang gikk han glipp av en dopingtest fordi han i siste liten ble kalt inn som reserve til et ritt og han selv og laget glemte å melde fra om endringen.

Det medførte tre brudd på meldeplikten.

Les også:Frankrikes nye stjerne utestengt

Straffen ble ett års utestengelse, dobbelt så strengt som de som innrømmet systematisk doping i en årrekke.

- Mange har spurt meg hva jeg synes om at jeg får en hardere straff enn de som har bedrevet organisert doping, men jeg har egentlig ingen kommentar til det, sier Yoann Offredo i et intervju med cyclismactu.fr.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Måtte komme seg vekk
I to måneder gjemte den franske syklisten seg bort i fjellene og gikk lange turer på åtte timer for å klarne tankene og komme seg vekk fra kritikerne.

- Jeg husker spesielt dagen Milano-Sanremo gikk. Jeg orket ikke å se på og gikk heller en lang tur i fjellet.

Han har ikke syklet ritt siden 18. februar, og er selvsagt usikker på hvor han står. Da han måtte ta en ufrivillig pause var han regnet som en av de mest talentfulle klassikerrytterne i feltet.

Les også:- Trist, men nødvendig

Den 26 år gamle rytteren har en tredjeplass i GP Ouest France, fjerdeplass i Omloop Het Nieuwsblad og sjuendeplass i Milano-Sanremo og Paris-Tours, men er mest kjent for å kjøre med hodet under armen, og kaste bort potensielle topplasseringer med i overkant offensiv kjøring.

Med støtte fra sitt FDJ-lag ser han frem til å ta fatt på en sesong hvor han forhåpentligvis vil skape flere overskrifter for hva han gjør på sykkelsetet enn av.

- Jeg har fått stor støtte av laget. Husk at det ene bruddet på meldeplikten ikke bare var min feil. Det er riktignok rytteren som har ansvaret, men når det blir endringer i rittprogrammet pleier laget å melde inn dette.

- Derfor har de gjort det ytterste for å klare å holde på min motivasjon dette året. Jeg har fått mange oppmuntrende meldinger, sier Offredo.

Ikke ute etter hevn
Han er fortsatt ikke i tvil om at han har fått en for streng straff.

- Jeg følte meg urettferdig straffet. Jeg sier urettferdig fordi jeg føler den var altfor streng. Jeg trodde man skulle ta hensyn til mine antidopingholdninger og gi meg litt kortere straff. Jeg synes man burde tatt høyde for flere parametere enn det man gjorde da man straffet meg.

- Er du ute etter hevn neste år?

- Nei, jeg vil ikke si hevn. Men det er viktig å vise for meg selv at jeg kan komme raskt tilbake.

- Jeg føler også jeg har lært mye av dette. Jeg har blitt mer organisert og har bedre oversikt over ting rundt meg. Dessuten har jeg funnet ut hvem jeg kan stole på.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Sterkere enn noen gang?
Mest trolig starter han sesongen i Tour of Qatar, og selv om spenningen er stor på hvor stor effekt utestengelsen og mangelen på konkurranser som fulgte med den har påvirket han, føler han seg trygg på å kunne kjempe i toppen.

- Jeg har gjennomført en del standard tester, som jeg alltid gjør, og enten vi snakker watt eller noe annet er mine testresultater i år bedre enn de var i fjor, advarer franskmannen.

Så gjenstår det å se om hodet klarer å jobbe like fort som beina i fremtiden. Franskmannen har i hvert fall fått en dyrekjøpt lærepenge.

Kommentarer til denne saken