«Jeg forstår ikke forfølgelsen»

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Her kan du lese Alexandre Vinokourovs personlige brev.

27.04.10 11:23

Til topps i Liège-Bastogne-Liège.

Les også: Magiske Vinokourov

Men Alexandre Vinokourov topper ikke mange popularitetsbarometer utenfor hjemlandet Kasakhstan.

Det har selvsagt med måten han og resten av Astana-laget forlot Tour de France for snart tre år siden. I skam.

Etter å ha sonet en toårig utestengelse, er det uansett flere som mener at Vino fortjener respekt på sykkelen. Ham selv inkludert.

Derfor skrev Astana-rytteren dette brevet og distribuerte det ut via lagets PR-avdeling:

«Da jeg leste pressens kommentarer i etterkant av min siste seier i Liège-Bastogne-Liège, ble jeg dypt skuffet. Jeg forstår ikke forfølgelsen mot meg.

Jeg kan ikke gjør noe med tvilen jeg har hatt hengende over meg siden saken i 2007, men jeg nekter å godta antydningene som har blitt brakt mot meg i dag – uten noen form for bevis. Siden jeg gjorde comeback i august (2009, vår anmerkning), har jeg alltid vært åpen med pressen. Jeg har svart på alle henvendelser om intervjuer, og jeg har ikke holdt noe skjult.

Ironisk nok, ser min triumf i Liège ut til å gi nytt liv til gammel bitterhet og sjalusi. Medienes kommentarer står i sterkt kontrast med hundrevis av gratulasjoner fra fans jeg har fått på hjemmesiden min og på Facebook-siden min. Jeg forstår ikke dette misforholdet.

Det er som om suksess på sykkelen er forbudt for meg, slik at alle skal sitte igjen med en ren samvittighet. I hvilken idrett er man velkommen til starten av en konkurransen uten retten til å vinne?

Jeg elsker sykling. Det har gitt meg alt og jeg ønsker å gi gode opplevelser tilbake. I karrierens mørke år fikk jeg betale med to års utestengelse. Dersom jeg repeterte at jeg ikke ønsket å snakke om det, var det for sportens skyld. Jeg tror ikke at sykkelsporten trenger å gjenoppleve alle disse skitne historiene, men heller komme seg videre. Dette er mitt personlige syn på problemet, ikke alle har retten til å ta del i dette. Det kan godt hende at min holdning til dette, som jeg selvsagt ser på som den mest korrekt og respektfulle, igjen har blitt misforstått. Jeg beklager det.

Igjen: Jeg har ingenting å skjule. Siden comebacket mitt har jeg gjennomført mer enn 30 dopingtester, og alle har vært negative – inkludert 21 Adams-baserte (som følger meldepliktsystemet). Dette gjør at jeg kan validere mitt biologiske blodpass og dermed konkurrere. I Tenerife, der jeg hadde treningsleiren før Giro de Trentino, som tydeligvis trigget indignasjonen hos en del journalister, måtte jeg igjennom to uanmeldte blod- og urinprøver på to uker. Jeg kan ikke gjøre mer enn å følge sykkelsportens egne retningslinjer, for å bevise min uskyld.

I dag ønsker jeg bare å bli respektert på linje med hvordan jeg selv respekterer alle, både mine kolleger i feltet og journalistene. Jeg ønsker ikke å være det eneste og altfor lette målet for alle som vil sykkelsporten vondt.»

Alexandre Vinokourov

Les også:
** - Jeg kan vinne uten doping også
** Nordhaug: - Jeg må si det lukter litt
** LBL i store bilder

Foto: Tim De Waele (©TDWsport.com)

Du kan lese den engelske versjonen her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Sport

Annonsebilag