Det er russiske Katjusja og Alexander Kristoff som må ta smellen, når lisensnemnda i det internasjonale sykkelforbundet velger å sende laget ut av sykkelsportens gode selskap.

La Gazzetta skriver at laget har strøket på nemndas etiske kriterium.

Dermed røk også lisensen.

Les også: - Katjusja felt av dårlig etikk

Gino Van Oudenhove er overrasket, og mener flere andre lag er minst like dårlig stilt som Katjusja – rent etisk sett:

- RadioShack, Astana og Saxo Bank. Det er enkelt å nevne lag i akkurat samme situasjon. Jeg vet ikke helt hva UCI prøver seg på her, om de skal statuere et eksempel eller hva det er, men jeg kan ikke se at situasjonen er noe særlig bedre i Astana, sier Van Oudenhove til procycling.no.

Gino: - Det må ligge mer bak
Tidligere dopingtatte ryttere, en bestikkelsessak, ansettelsen av Viatcheslav Ekimov og involveringen i den italienske Padova-etterforskningen, er punktene som skal ha felt det russiske storlaget.

Punkter Katjusja ble informert om på et møte i Sveits i slutten av november, punkter de motsetter seg og som de har bestemt å ta inn for voldgiftsretten.

- Kan det være mer her vi ikke kjenner til, Van Oudenhove?

- Det virker litt rart for meg, så jeg tror kanskje ikke vi kjenner til alle detaljene. Dette går nok på et ganske høyt politisk nivå. Russere er russere. De føler seg i utgangspunktet utilnærmelige. Man skal også huske på at Katjusja står for 99 prosent av russisk sykkelsport. I tillegg står de bak landslaget, kontinentallagene og prokontinentallagene.

- Jeg håper de (UCI) sitter på god og grundig dokumentasjon i denne saken, legger han til.

Ikke informert av laget
Alexander Kristoff er for tiden på treningsleir i Italia. Da procycling.no snakket med ham onsdag formiddag, hadde han ikke blitt informert av laget sitt om den siste redegjørelsen fra UCI.

Konfrontert med opplysningene fra La Gazzetta uttaler han følgende:

- Det er en del punkter, og derfor kan jeg forstå om det går på det etiske. Men jeg er mer usikker på om vi er ene og alene på disse punktene. Om du legger alle sakene til grunn, er vi kanskje det. Jeg har et inntrykk av at det finnes andre som lag som ikke er stort bedre enn oss, sier Kristoff til procycling.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Hvilke lag tenker du på da?

- Astana, for eksempel. De har også hatt en del positive dopingprøver gjennom årene. Dersom opplysningene om (Alexandr) Kolobnev og (Alexandre) Vinokourov stemmer (om at sistnevnte kjøpte seieren i Liège-Bastogne-Liège i 2010, red.amn.) er jo de involvert i den saken og.

Kristoff kan miste store ritt
For Katjusja kan konsekvensene av å kjøre som prokontinentalt lag, være relativt store.

- Laget håper fortsatt på lisens, og det gjør selvsagt rytterne også. Vi mister nok en del løp, dersom vi kjører uten WorldTour-lisens neste år.

- Hvilke ritt står i fare?

- Det meste kan jo egentlig ryke, men vi håper jo å få wild cards (invitasjoner) til en del ritt. Det er garantert at Tour Down Under ryker, i tillegg til WorldTour-løp og noen av klassikerne. Vi har jo ikke akkurat noen Tom Boonen på laget, så vi er ikke garantert invitasjoner til ritt som Paris-Roubaix og Flandern rundt. Mitt store mål er Tour de France, og jeg håper vi kan bli invitert dit. Det virker som både Joaquim Rodriguez og Denis Mensjov skal kjøre der, og det er positivt for lagets del.

- Kjempedumt for Alex
Van Oudenhove tror lisensavslaget blir en organisatorisk tannpine for det russiske laget.

- Det er en stor krise, rent organisatorisk. Du får beskjed i midten av desember, og plutselig ryker opplegget til Tour Down Under.

- Å miste garantien til de største rittene er en ting, men i tillegg mister man prioritet og startpenger i en hel del andre litt. Man faller litt ned i en annen verden. Nå kan verken ryttere eller organisasjon være sikre på om de får delta i store ritt som Tour de France. For Katjusjas del er det en helt annen verden.

- Hva tenker du om at Alexander Kristoff blir rammet av det hele?

- For ham er det kjempedumt. Han hadde nok ikke signert for Katjusja med alt dette i bakhodet. I utgangspunktet burde ikke alle på Katjusja ha mistet lisensen, men det er helheten som rammes. De har noen fine ryttere og fine sportsdirektører også. Valerio Piva er et eksempel. Han er en kjempeflink direktør, og det er kjempesurt for ham å bli trukket ned i dette, påpeker Van Oudenhove.