Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg frykter ingen

Sondre Holst Enger har større mål enn å overraske på tempo.

KØBENHAVN (procycling.no): Han nærmest ligger i stolen. Øynene er sløve, sykkeltrøya halvåpen og han orker nesten ikke holde i colaboksen noen har plassert i hånden hans.

- Vet du hvor du er hen? spør vi.

Sondre Holst Enger nikker bekreftende.

- Ble skikkelig overrasket
Bak seg har han lagt 27,8 kilometer VM-tempo og 46 av 55 konkurrenter.

Det gikk nemlig unna da den Horten-fødte rytteren la ut fra startblokka klokken 11:19.

- Jeg hørte på øret at jeg ledet etter de første ti kilometerne, eller hva det var. Da ble jeg skikkelig overrasket. Jeg prøvde å finne en god flyt og økte mot slutten, forteller han til procycling.no.

Fokus: Fellesstarten
Mads Wurtz Schmidt (Danmark) tok gullet, fire sekunder foran James Oram fra New Zealand. Forhåndsfavoritten David Edwards måtte nøye seg med bronsen, ytterligere 16 sekunder bak Oram igjen.

Holst Enger forsvarte 10.-plassen. Han hadde tre sekunder opp til Kristopher Jorgensen på 7.-plass og var faktisk bare 29 sekunder unna medalje.

Ikke så verst fra en rytter som var skikkelig usikker på egen tempoform i forkant av mesterskapet.

- Jeg har egentlig ikke vist noe spesielt på tempo tidligere i sesongen. Jeg ønsket meg en god gjennomkjøring til fellesstarten. Jeg ville presse på med alt jeg hadde og komme meg skikkelig ned i kjelleren, forteller han.

- Målet er å vinne
For det er lørdagens fellesstart som trigger unggutten. Under junior-EM i Italia ble han nummer åtte tidligere i år.

Han har også plukket med seg poengtrøya fra et verdenscupritt i Tsjekkia.

- Hva kan du få til på lørdag, Sondre?

- Jeg føler jeg har prestert nok i år til å kunne hevde meg helt i toppen. Målet mitt er i hvert fall å vinne den. Jeg må jo ha det som målsetting, svarer vestfoldingen usjenert.

Kjemper mot pappa
Det er slikt man «ka' godt li'e». Holst Enger har nok opplevd mang en søndagsfrokost hvor pappa Fred Arne har minnet ham om 9.-plassen han tok for Norge i junior-VM.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Det er fremdeles den beste norske plasseringen i mesterskapets historie.

- Jeg vil gjerne slå den plasseringen og sette faren min på plass, erkjenner sønnen.

- Er det noen sprintere fra andre nasjoner du anser som farlige utfordrere for deg?

- Nei, egentlig ikke. Jeg frykter ingen. Drømmen er å komme med i en liten gruppe mot slutten, og at det ender i spurt. Jeg er nok en allrounder, men jeg har en god avslutning. Jeg tror jeg kan hamle opp med de aller fleste her nede.

Skjerpet av Skjerping
Daniel Hoelgaard (Sandnes SK), Tormod Jacobsen (Stavanger SK) og Kristoffer Skjerping (Glåmdal SK) utgjør de resterende medlemmene av det norske VM-laget.

Fire mann er kanskje litt snaut mot stornasjoner som Frankrike, Belgia, Tyskland og Australia – men det mangler altså ikke på ambisjoner i den norske leiren.

Også Kristoffer Skjerping fikk en god gjennomkjøring under tirsdagens tempo. Han endte til slutt på 17.-plass – 1 minutt og 33 sekunder bak vinneren.

Norge som temposinke
Den sterke norske innsatsen gledet sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen.

- Jeg er kjempefornøyd med både Skjerping og Holst Enger i dag. Det er lenge siden vi har hatt to så gode prestasjoner i tempo-VM på juniorsiden.

- Er du overrasket?

- Vi visste at vi hadde et godt lag, men de som gjør det godt her nede er de store banenasjonene. Der har de et fortrinn i forhold til oss, ettersom vi ikke har velodromer i Norge. Vi har startet arbeidet med dette, og vi har målsetting om å starte byggingen i løpet av tre år. Det tror jeg også vil løfte Norge som temponasjon, svarer sykkelpresidenten.

- Sondre er i form
Han humrer også fornøyd når han får høre uttalelsene til 17-åringen med tanke på fellesstarten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Man er nødt til å ha slike ambisjoner. En ting er å ha det, men her nede har han vist fram at han både har form og muligheten til å gjøre det. Sondre er en bedre spurter enn de fleste andre her nede.

- Nå har han også vist fram at formen er god. Normalt sett hadde jeg holdt Kristoffer Skjerping som favoritt på et slikt temporitt, men nå har i hvert fall Sondre fått vist seg fram. Nå blir det spennende å se hvordan det går med restitusjonen, avslutter Tiedemann Hansen.

Resultater tempo:
1 Mads Wurtz Schmidt (Danmark) 35.07
2 James Oram (New Zealand) +4
3 David Edwards (Australia) +20
4 Markus Fåglum-Karlsson (Sverige) +32
5 Juriy Vasyliv (Tyskland) +39
6 Casper Von Folasch (Danmark) +39
7 Kristopher Jorgensen (USA) +46
8 Jon Dibben (Storbritania) +48)
9 Pierre-Henri Lecuisinier (Frankrike) + 49
10 Sondre Holst Enger (Norge) +49
(::)
17 Kristoffer Skjerping (Norge) +1.33

Reklame

Verdens smarteste ladekabel til mobil er norsk

Kommentarer til denne saken