Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg går med håndbrekket på

Fjorårskometen venter på rett diagnose og rett medisin.

Han er primært skiskytter, men det var som langrennsløper Ronny André Hafsås fikk sitt store gjennombrudd for nokså nøyaktig et år siden. 21. november 2009 banket han Petter Northug, Marcus Hellner og alle andre da han gikk til topps i verdenscupåpningen på Beitostølen.

Seieren holdt også til OL-plass i langrenn.

Les også: - Ikke ofte jeg griner på TV

Etter den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen sist helg, er det ingen som snakker om Hafsås. Innsatsen holdt ikke til verdenscupdeltakelse verken i langrenn eller skiskyting. I stedet blir det IBU-cup i skiskyting og kanskje norgescup i langrenn.

Uansett er én ting viktigere enn alt annet for 25-åringen fra Stårheim i Eid kommune: Å bli kvitt luftveisproblemene som har plaget ham siden senvinteren sist sesong.

SISTE: Frisk Northug blir hjemme

- Kraftig astma
- Vi begynner å finne ut av det nå. Jeg håper å få rett diagnose og rett medisin i løpet av ei uke eller to, sier Hafsås til Nettavisen torsdag ettermiddag.

Han har ikke villet snakke så mye om problemene, men erkjenner nå at det har hindret ham. Ikke bare under åpningshelga på Beitostølen, men gjennom hele sesongoppkjøringen.

- Det går bra under rolig trening. Men når jeg skal kjøre hardt, får jeg problemer. Jeg går med håndbrekket på, forteller han.

Diagnosen er altså ikke hundre prosent klar, men det dreier seg om en form for astma. Det bekreftes av blåsetester Hafsås har tatt jevnlig den siste tiden.

Lars Kolsrud, som er landslagslege i skiskyting, forklarer situasjonen slik overfor Nettavisen:

- Etter sesongslutt sist vår ble det i forbindelse med en medisinsk gjennomgang overraskende avdekket at Ronny hadde kraftig astma. Et helt ukjent problem for ham tidligere, mulig utløst av hard trening i streng kulde fra jul og fram til OL. Han ble så lungetestet da, i høst og nå, hver gang med klar astma. Vi har ennå ikke funnet medisinering som normaliserer hans lungefunksjon helt. Han vil derfor bli testet regelmessig gjennom sesongen.

- Må bli en ordning
- Jeg får ikke blåst ut de gassene jeg skal. Det fører til at melkesyra hoper seg opp i muskulaturen raskere enn normalt, forklarer Hafsås selv.

På godt norsk blir han raskere stiv enn tidligere, hvilket åpenbart er et stort problem når man konkurrerer mot verdens beste skiløpere.

- Jeg er jo ikke langt bak de beste, men i forhold til å kunne kjempe helt i toppen, har dette faktisk avgjørende betydning.

- I tillegg har det en psykologisk effekt. Tidligere har skytinga vært min utfordring. Nå sliter jeg fysisk også. Det må rett og slett bli en ordning på dette, og det har jeg nå god tro på at det blir relativt raskt, sier Hafsås – som på toppen av det hele sliter med en forkjølelse akkurat nå.

Når medisinene er på plass, håper han å kunne kjempe i toppen umiddelbart. Primært i skiskyting.

- Det er skiskytter jeg er, og det er det jeg har mest fokus på. Jeg mener jeg har gode muligheter til å gå meg inn på laget til den siste verdenscuprunden før jul. Og målet er å komme til VM, sier han.

Ski-VM er plan B
Ski-VM i Holmenkollen ligger i bakhodet som en plan B. Samtidig vet Hafsås at nåløyet er trangt, spesielt ettersom det eneste rene fristilløpet ved siden av de to skøyteetappene på stafetten, er femmila. Den distansen har han aldri gått.

Sportssjef Åge Skinstad har varslet at tremila i La Clusaz 18. desember er riktig tid og sted å vise seg fram for dem som har ambisjoner om å gå femmil i VM.

Skal Hafsås få gå i La Clusaz, bør han først gå den samme distansen under norgescupen i Meråker 4. desember.

- For å være ærlig har jeg ikke tenkt så mye på de løpene ennå. Men 4. desember er en ledig dato i kalenderen. Det er ikke umulig at jeg stiller der, hvis jeg får orden på helsa.

- Uansett vet langrennsledelsen hva jeg står for når jeg er i form, sier Ronny André Hafsås til Nettavisen.

Sjekk siste vintersportsnytt her!
Sjekk siste sportsnytt her!

Kommentarer til denne saken