Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg gikk bort til Ferguson, men han hadde glemt meg

Den nye City-sjefen gikk på trenerkurs hos Alex Ferguson. Nå skal «ingeniøren» gjøre blåtrøyene til verdens beste lag.

Året er 1986, turneringen er den chilenske cupen. Manuel Pellegrini, en stor og sterk midtstopper, har spilt i samme drakt hele karrieren. Nå går han opp i sin hodeduell nummer 10.000 for sin kjære klubb Universidad de Chile, men taper duellen mot en av motstanderlagets laveste og yngste spillere.

Ballen suser i nettet.

Akkurat i det øyeblikket forstår veteranen Pellegrini at hans dager som fotballspiller er over. Det ble også starten på en lysende karriere som trener.

27 år senere signerer 59 år gamle Pellegrini en treårskontrakt med Manchester City, en av verdens største og hardest satsende klubber. Det kan være starten på en eventyrhistorie på Etihad, eller det kan være starten på en grøsser.

Fortiden tyder imidlertid på at de lyseblå supporterne kan glede seg, ikke grue seg, til å følge chilenerens prosjekt i den regntunge arbeiderklassebyen.

Helt siden den avgjørende hodeduellen i 1986, der motspilleren for øvrig var den unge og fremadstormende Ivan Zamorano, har nemlig Pellegrini perfeksjonert sin rolle som fotballtrener.

Han fikk sin debut bak taktikktavla i 1988, naturligvis for klubben i hans hjerte, Universidad de Chile. Starten på trenerkarrieren varte kun noen måneder, før Pellegrini valgte å trekke seg fra jobben for å blant annet gjennomføre et trenerkurs Alex Ferguson holdt i engelske Lilleshall.

Da Ferguson og Pellegrini møttes igjen i forbindelse med et trenerseminar i Sveits i 2005, gikk Villarreal-trener Pellegrini bort og fortalte at han hadde vært en av Fergusons studenter den gangen.

- Jeg gikk bort for å hilse på Ferguson, men han hadde glemt meg, har Pellegrini forklart om møtet.

Pellegrini var heller ikke sikker på at han ville lykkes bak taktikktavla, så han valgte å studere for å bli sivilingeniør ved siden av trenerutdannelsen. Det er nettopp den akademiske suksessen som førte til at han senere fikk kallenavnet «El Ingeniero», ingeniøren.

Historien skal ha det til at Pellegrini var mannen bak de to eneste bygningene som fortsatt sto oppreist etter et massivt jordskjelv i Santiago på slutten av 80-tallet.

Hans tidligere elev Diego Forlan har latt seg fascinere av akkurat den historien.

- Manuel var stolt av det der. Han etterlot ikke noe til tilfeldighetene, verken som ingeniør eller fotballtrener, sier Forlan.

Hans første suksess som trener kom noen år senere, da han overtok Santiagos andre universitetslag, Catolica, der Pellegrini årene før hadde fullført en utdannelse som sivilingeniør.

I Catolica vant han både Copa Chile og Copa Iberoamericana i løpet av to sesonger, men møtte kritikk for manglende suksess i serien, og Pellegrini valgte derfor å ta med seg fotballfilosofien sin og reise ut av landegrensene.

Gjorde Villareal til stormakt
I 2004 fikk han for første gang sjansen i en europeisk toppklubb da Villarreal ringte for å hente ham til Spania. Da han takket ja til jobben, hadde han allerede vært innom syv andre profesjonelle klubber.

I Villarreal formet han et lag som ble beskrevet som «et europeisk mannskap med søramerikansk sjel», og spillere som Juan Roman Riquelme og Diego Forlan blomstret under Pellegrini.

I den siste utgaven av fotballmagasinet FourFourTwo gir Forlan mye av æren for sin egen suksess til nettopp den chilenske treneren.

- Mitt første år i Villarreal gikk bedre enn jeg hadde håpet på. Ved starten av 04/05-sesongen var jeg frustrert over manglende spilletid i Manchester United. Mot slutten av samme sesong var jeg toppscorer i La Liga og delte gullstøvelen med Thierry Henry. Pellegrini ga meg selvtillit. Han var en rolig og intelligent person jeg respekterte fra første stund, minnes Forlan.

Under Pellegrini vartet gultrøyene opp med underholdende fotball preget av pasningsspill og ballinnehav, mikset med høyt press og knallhard jobbing. Daglig ble han trukket frem som en kommende managerstjerne.

I løpet av fem suksessfulle sesonger førte han Villarreal til én semifinale i Champions League og tre topp fire-plasseringer, inkludert en andreplass der blant andre Frank Rijkaards Barcelona måtte se seg forbigått i 2007/2008-sesongen.

Etter den sesongen ble chileneren trukket frem som en kandidat til å overta for Rijkaard på Camp Nou, men valget falt som kjent på Pep Guardiola.

Pellegrinis inntreden i europeisk toppfotball var likevel av en slik karakter at det kun var snakk om tid før han fikk sin første sjanse i en skikkelig storklubb. Året etter var det derfor få som rynket på nesen da Real Madrid valgte Pellegrini som Juande Ramos' etterfølger.

Tiden i Real Madrid ble spesiell på flere måter for den fremadstormende manageren. Hvittrøyene tok 96 poeng og scoret 102 mål på 38 kamper i serien, men det holdt bare til sølv bak Barcelonas 99 poeng, og dermed fikk han overraskende nok sparken.

Det til tross for at ingen Real-manager i historien, verken før eller senere, har notert høyere seiersprosent (75 prosent) enn chileneren.

- Jeg er en stor beundrer av Pellegrini, han er en ekstraordinær trener. Hans Real Madrid-lag hadde fortjent å bli ligamestere, kommenterte den ferske Barca-sjefen Pep Guardiola oppsiktsvekkende.

Senere har Pellegrini kritisert Real-ledelsen for å overstyre ønskene hans angående spillerkjøp- og salg.

- Jeg får ikke noe ut av et orkester hvis jeg har verdens 10 beste gitarister, men ingen trommeslagere eller pianister, beskrev han.

Forvandlet Malaga
Chileneren dro dermed videre til Malaga for å bygge opp sitt skadelidende rykte, og der fikk han som første oppgave å unngå nedrykk med laget som hadde endt på 17. plass, ett poeng unna nedrykk, sesongen før.

Malaga satset tungt den sesongen, og Pellegrini innførte en ny stil i den hvite og blå klubben. Han førte til slutt Malaga til en imponerende 11. plass. Neste sesong gikk det enda bedre, og klubben endte på fjerdeplass og sikret kvalifisering til Champions League.

I verdens største klubbturnering fortsatte suksessen, anført av Pellegrini-produktet Isco, og ikke før kvartfinalen måtte den lille klubben fra Spania pakke sekken og reise hjem. Det skjedde som mange vil huske på ytterst dramatisk vis mot Borussia Dortmund. Etter å ha spilt 0-0 på hjemmebane i første kamp, ledet spanjolene 2-1 på bortebane mot Dortmund da klokka viste 90 minutter.

To scoringer av Dortmund på overtid gjorde imidlertid at Malaga gikk glipp av en semifinale i Champions League.

Uansett hadde Pellegrini for alvor bevist hvilken taktiker og fotballmann han er, og det ble raskt klart at større klubber lå langtflate etter chilenerens tjenester.

Rodolfo Arruabarrena gikk så langt som å beskrive Pellegrini som «den beste treneren i verden», og i juni ble det klart at Manchester City er neste kapittel i «ingeniørens» liv.

Pellegrini har forklart at han håper å ta City i den retningen at klubben i en større grad satser på egenproduserte spillere, og ikke kjøper seg til suksess år etter år.

Skrytes opp i skyene
Det er nettopp samhandlingen med egne spillere som er gjort Pellegrini til en svært populær mann blant spillerne han har trent.

- Kritikk fra Manuel føltes aldri personlig. Han hadde ingen favoritter i spillergruppa og han forsto viktigheten av god lagmoral. Hvordan tror du Villarreal kom til semifinalen i Champions League i 2006 og avsluttet sesongen 10 poeng foran Barcelona i 2008? spør Diego Forlan.

Tidligere Manchester City-spiss Roque Santa Cruz spilte under Pellegrini i Malaga. Han mener City har gjort et varp.

- Måten han er som person, rolig og avslappet, får spillerne til å føle seg viktige og som en del av City-prosjektet. Han er flink til å rotere på stallen og dyktig når det gjelder å få alle til å dra i samme retning, skryter Santa Cruz.

Han mener Pellegrini er nøye på et område andre managere stadig neglisjerer, nemlig samholdet i garderoben.

- Han er en av dem som virkelig bryr seg om hvordan stemningen er i garderoben. Han ønsker at spillerne skal være fine folk og gode venner. Han er veldig interessert i hvordan spillerne har det, sier spissen.

Pellegrini har bare vært i klubben noen måneder, men City-spillerne forteller at de allerede har lagt merke til de kvalitetene Santa Cruz nevner.

Samir Nasri og Edin Dzeko er blant dem som skryter uhemmet av sin nye sjef.

- Jeg føler meg allerede annerledes. Bedre. Jeg har følt meg mer selvsikker siden Manuel kom, sier Dzkeo.

- Det jeg liker med ham, er at han snakker om alt, ikke bare fotball. Han spør om hvordan det går ellers i livet, og slike ting er viktig for en manager. Han er som en psykolog, og det er veldig bra, sier Nasri.

- Minner om Wenger
Franskmannen sammenligner den nye City-sjefen med en annen managerstorhet.

- Han minner om Arséne Wenger i måten han jobber på. De har like treninger og samme mentalitet og holdning. Det som skiller ham fra andre trenere jeg har hatt, er at han er veldig tilstedeværende under treningene. Han er ikke redd for å stanse en trening og fortelle oss hva han ikke liker, sier Nasri.

City-kaptein Vincent Kompany er også positiv etter den første perioden under Pellegrini.

- Det er en flyt over metodene hans, for å si det slik. Han virker i tillegg som en fint menneske. Han har en klasse over det han gjør, er dommen fra Kompany.

Det mange spør seg nå, er hvordan han gjør det i sin første jobb på balløya. Diego Forlan er imidlertid bombesikker på at hans tidligere manager blir en suksess i Manchester City.

- Han er en fantastisk manager og et fantastisk menneske. Han er en intelligent mann som har hatt et liv utenfor fotballen. Han er fiksert på fotball når han er på feltet, men har andre interesser når han er hjemme i eget hus. Han er en kulturelt engasjert mann som kan føre samtaler om bøker, reisemål eller filmer. Han har også lært seg flytende engelsk, sier Forlan.

Når Premier League bare er timer unna, kan vi avslutingsvis nevne måten han selv beskriver seg som fotballtrener.

- Jeg vil bygge, ikke ødelegge. Jeg liker ikke dem som prioriterer destruktiv fotball gjennom mannsmarkering og dødballer. Det kjeder meg, og jeg kommer aldri til å spille den typen fotball. Jeg lover at vi skal underholde, sier Pellegrini.

Det er bare å glede seg.

Kilder: The Times, ESPN, Sky Sports,Talksport, Marca, Goal, AS, FourFourTwo.

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her