CAVALESE (NTB): I en bil på vei fra stadion etter sprinten i Val di Fiemme-VM i 2003, bestemte Thomas Alsgaard (41) seg for at skikarrieren var over.

NTB møtte NRK-eksperten på NRKs hotell i Castello mandag morgen. Her følger kortversjonen.

- Jeg hadde brukt opp siste rest, og jeg kjente at tiden var inne. Jeg var sliten og lei, og jeg bestemte meg ikke bare for å stå over den avsluttende femmila, men også for å avslutte karrieren.

- Var ikke det litt tidlig? Du var bare 31 år?

- Jeg er fortsatt komfortabel med den avgjørelsen. Jeg ville slutte mens jeg fortsatt hadde glede av idretten, og ikke da jeg var helt nede i kjelleren. Jeg har aldri angret på at det ble slik. Jeg har fortsatt stor glede av å holde på i mitt eget nivå, sier Alsgaard.

Tøft
Men det var VM i 2003 dette skulle handle om, og det er litt av en reise som 41-åringen kan fortelle om. Det startet med et uhell på landeveissykkelen om sommeren. Alsgaard endte på en ukes sykehusopphold med flere brudd i den ene hånden, og han mistet fire uker med trening.

I november og desember var han syk i til sammen fem uker. Etter et elendig verdenscuprenn i starten på januar skjønte han at noe alvorlig måtte gjøres om det skulle bli suksess i VM i februar.

- Jeg gikk tilbake til start og begynte med grunntrening. Jeg trente jævlig mye fram til NM i Molde senere i januar.

NM-historien er en bok i seg selv. Alsgaard gikk tremila i fri teknikk og endte på 32.-plass, 4.50 minutter etter vinneren Lars Berger.

- Jeg var midt i en knallhard treningsperiode. Jeg hadde en ny treningsøkt om kvelden etter det løpet. Presset på meg var stort. Noen mente at jeg slett ikke burde være med til VM, andre mente at jeg var ferdig som skiløper. Heldigvis hadde jeg tillit av landslagsledelsen. Uten det hadde det ikke gått.

Høydeformelen
Etter NM ventet det tradisjonelle høydeoppholdet. Alsgaard startet det oppholdet med fire helt rolige dager.

- Jeg gjorde ingenting. Slappet kun av. Spaserte litt. Etter fire dager begynte jeg å trene lett igjen. Etter de fire dagene kjente jeg at formen kom sigende.

NTB husker godt intervjuet med Alsgaard i Seiser Alm. Alsgaard åpnet med å si dette:

- Nå er jeg bra. Dette kan gå.

Da skjønte vi at dette faktisk kunne ende med gull. Alsgaard på den tiden hadde ikke for vane å uttale seg på den måten.

Ryggen
Før VM skulle det være et renn i Asiago. Rett før rennstart hoppet Alsgaard av på grunn av ryggproblemer.

- Jeg forsto raskt at det kunne bety spekulasjoner og trøbbel, og vi måtte be WADA (Verdens antidopingbyrå) om å ta en dopingtest av meg. Det var de motvillige til. De ville først ikke. Vi måtte betale dem 4000 euro for å få det til.

Ryggen dro seg til etter noen dager. Det visste han at den ville. Som ryggoperert to ganger for prolaps vet du slik.

Så var det endelig klart for VM. Alsgaard smelte til på direkten og vant 30-kilometeren i fellesstart, selv om han så ut til å måtte slippe i hver eneste motbakke.

- Jeg forsøkte å gå så billig som mulig og tok runde for runde. Etter hvert kviknet jeg til og ble piggere og piggere. På oppløpet følte jeg trygg, selv om det var jævlig langt og seigt, sier Alsgaard, som vant foran Anders Aukland og Frode Estil.

Syk
Så ble Alsgaard magesyk foran jaktstarten. Det var synd. Det tok ett døgn å bli frisk igjen.

- For den kunne du muligens også ha vunnet?

- Når du ser på resultatlistene, så hadde jeg kanskje hatt en mulighet til det ja.

Stafetten etterpå er et kapittel for seg selv. Alle husker hvordan Alsgaard knekte Jørgen Brink på den siste etappen. Nytt gull til Norge og Alsgaard.

Så var det klart for sprint. Der gikk det dårlig for ham. Han tok seg ikke videre fra prologen. Minutter senere hadde han bestemt seg. Karrieren var over. (©NTB)