Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har aldri dopet meg

Alberto Contador holdt personlig appell under dopinghøringen mot ham.

Idrettens voldgiftsrett (CAS) har avsluttet den fire dager lange høringen i anledning dopingsaken mot Alberto Contador.

Den endelige konklusjonen kommer ikke før på nyåret.

- Det er mye materiell som skal analyseres. Derfor kan vi ikke utstede en dom på et tidligere tidspunkt, fortalte generalsekretær Matthieu Reeb i CAS til det spanske nyhetsbyrået EFE etter torsdagens høring.

Lagkamerater vitnet
Pressen har ikke vært til stede under selve høringen, og Contador har selv ikke kommentert saken ytterligere.

Les også: Foreløpig ja til Contador og Saxo Bank

Det har imidlertid kommet ut en del informasjon om hvordan behandlingen har forløpt.

Det er på det rene at voldgiftsretten satte av fire dager til høringen. Tre av disse besto av titimers lange økter.

Mandagen var viet til åpningsprosedyrer fra begge parter. Tirsdagen holdt fokus på teknisk og vitenskapelig informasjon, mens Contador fikk en times taletid onsdag. Da entret også lagkameratene Paolo Tiralongo og Benjamin Noval vitneboksen.

Duoen spiste også oksekjøttet Contador har hevdet gjorde utslaget for hans positive dopingprøve. Ingen av dem ble derimot testet under den siste hviledagen i Tour de France. Det ble derimot Contador.

Stjernelag av advokater
Torsdagen var igjen satt av til advokatene. Fjorårets Tour de France-vinner har et helt team av advokater rundt seg.

Det inneholder den spanske advokaten Andy Ramos og britiske Mike Morgan. Morgan har tidligere hjulpet den kinesiske judomesteren Tong Wen i en lignende sak.

I Sveits har også Antonio Rigozzi og Adam Lewis bistått sykkelstjernen. Lewis har tidligere hjulpet de hviterussiske sleggekasterne Vadim Deviatovskij og Ivan Tsikhan med å beholde medaljene de tok under OL i Beijing etter at det ble funnet for store mengder testosteron i urinprøvene deres.

Contador-forsvaret har også med amerikanseren Louis Rover på laget. Han er ekspert på løgndetektorer, og data fra en slik test ble forelagt CAS i løpet av høringen.

Holdt personlig appell
Saxo Bank-rytteren fikk også anledning til å ta ordet på tampen av den siste høringsdagen.

- Contador har hatt en svært alvorlig mine. Han har deltatt under hele høringen og framførte en personlig appell til slutt, forteller Reeb til avisen AS

Ifølge velonews.com har flere spanske medier publisert bruddstykker av rytterens avsluttende ord.

- Jeg har aldri dopet meg. Jeg er en av de mest kontrollerte utøverne i verden. Jeg har passert mer enn 100 dopingkontroller siden 2008, og 16 siden Giro d’Italia. Jeg er også svært varsom med hva jeg putter i kroppen min, skal 28-åringen ha uttalt i løpet av de 15 minuttene han hadde til rådighet.

Kan miste to sammenlagttitler
Forsvarerne hans står fortsatt fast på at stoffet ble inntatt via et stykke infisert kjøtt.

WADA (verdens antidopingbyrå) og UCI (det internasjonale sykkelforbundet) anket frifinnelsen av Contador inn for domstolen i februar.

Deres advokater har blant annet benyttet den spanske slakteren som solgte kjøttstykket til Astana-laget som vitne. Anklageren står fortsatt på at den positive dopingprøven er et utslag av bloddoping.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Da Contador ble frikjent av det spanske forbundet i vinter, sa han følgende i et vitneutsagn til RFEC:

- Jeg har aldri dopet meg og jeg har alltid konkurrert sammen med personer som har tatt avstand fra bruk av dopingmidler. Det er med stolthet jeg ser på meg selv som et eksempel på en ren sykkelrytter.

Det er nå opp til et CAS-panel bestående av leder Efraim Barak, den tyske jusprofessoren Ulrich Hass og den sveitsiske advokaten Quentin Byrne-Sutton å komme til en endelig kjennelse i januar.

Contador risikerer fremdeles en toårig utestengelse. Han kan i tillegg miste både seieren i fjorårets Tour de France og i verste fall alle triumfene han har tatt denne sesongen.

PS! Dersom Alberto Contador blir kjent skyldig, risikerer også Team Saxo Bank å miste WorldTour-lisensen. Les mer om det her!

Kommentarer til denne saken