Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har aldri vært så redd

- Jeg skjønte ikke at noen var drept, sier Bent Rongve - øyenvitne til Heysel-tragedien i 1985. I dag møtes Liverpool og Juventus igjen, med Rongve på tribunen.

Se bildeekstra nederst i artikkelen.

29. mai 1985. Det startet som en fantastisk dag i Brüssel. Liverpool- og Juventus-fansen koste seg i gatene og utenfor Heysel stadion. De sang, drakk og spilte five-a-side-fotball sammen.

Noen få timer senere lå 38 italienere og én belgier igjen død. Se bildene fra Heysel her (gratis på web-tv)

Sto med Liverpool-fansen
18 år gamle Bent Rongve fra Aalesund var på tur med den norske supporterklubben. De ble øyenvitner til tragedien.

Sammen med en kompis ville Rongve stå sammen med Liverpool-fansen. De skaffet seg billett til Z-seksjonen - den som var forbeholdt nøytrale supportere, men kom seg inn sammen med Liverpool-fansen ved siden av - på Y-seksjonen.

At noe var galt, skjønte han så fort han kom inn på arenaen ved 18-tiden - to og en halv time før kampstart.

- Jeg følte det med en gang. Det var vanlig med bråk før, under og etter kamp den gangen, men det var ikke slik som på the Kop eller i England. Ett eller annet var galt. Det var mye alkohol, og småampert, sier han.

Angrep
Det begynte med spytting.

- Så begynte italienerne å hive gjenstander. Liverpool-fansen svarte med det samme. Plutselig var det et inferno. Alt mulig føk gjennom lufta. Jeg stod øverst på Y-seksjonen. Folk kom blødende forbi meg for å få førstehjelp. Jeg var dritredd, men kunne ikke stikke ut av stadion heller. Der ventet italienerne også. Vi var innestengt. Jeg har aldri vært så redd, sier han.

Ved 19-tiden angrep 40-50 Liverpool-supportere italienerne, men ble stoppet av den lille vaktstyrken som var til stede. En halv time senere eksploderte det igjen. Da gikk det galt. Engelskmennene angrep igjen, italienerne flyktet og en tribunevegg kollapset på Z-seksjonen. Der Rongve og kompisen skulle stått.

39 ble drept.

- Vi så at noe skjedde, at noen flyktet mot denne muren, men skjønte ikke at noen ble drept, sier Rongve.

- Men jeg har tenkt lite på at vi egentlig skulle stått på Z-seksjonen. Hadde vi stått der, ville vi stått øverst. Jeg ville nok vært med redd, men det ville ikke skjedd noe med meg da heller, fortsetter han.

Glemmer aldri
Selv var Rongve redd og ville vekk. Etter hvert tok noen Liverpool-fans sjansen. De forlot arenaen. Nordmennene fulgte etter, kom seg inn i en engelsk buss og først da skjønte de omfanget av katastrofen.

Først da skjønte de at folk var blitt drept.


Dødstallene steg raskt - fem, ti, 15, 20. Til slutt stoppet det på 39.

- Jeg ble ikke fysisk skadet av dette, men glemmer det aldri. Jeg har aldri vært så redd. Alt som kunne gå galt, gikk galt. Jeg hadde litt angst på neste fotballtur i England, men ikke noe mer, sier han.

Liverpool mente at sikkerheten var uholdbar, og hadde klaget på billettfordelingen før kampen. De mente at det var en skandale at klubben ikke fikk hele svingen, og viste til at billetter til de nøytrale seksjonene ble solgt på svartebørsen i Italia. UEFA avviste problemstillingen.

- Hadde UEFA gjort jobben sin, ville dette aldri skjedd, sier Rongve stille.

- Fin atmosfære
Det er 20 år siden Heysel-tragedien. Rongve er blitt 38 år gammel, og har fått med seg over 250 kamper live. Tirsdag kveld er han igjen til stede på Anfield.

- Det ble så spesielt da Liverpool trakk Juventus. Den kampen ville jeg se, sier han.

- Redd?

- Jeg har ingen tro på at det vil skje noe denne gangen. Jeg tror det blir en fin atmosfære. Liverpool vil gjøre alt for at Juventus-fansen skal føle seg velkomne, klubbene har et godt forhold og har jobbet hardt for at vennskapet skal være der, sier han.

Og denne gangen bryr han seg om resultatet også.

- Det skal være stor forskjell på lagene. Juventus har bedre spillere. Men europacupkvelder på Anfield er spesielle. Fansen kan løfte Liverpool langt. Hvis fansen viser seg fra sin beste side kan Liverpool vinne. Og jeg tror Liverpool er avhengig av et godt resultat, helst holde nullen, hvis de skal ha en sjanse i returkampen, sier han.

Reklame

Slik gjør du bålpannen om til en pizzaovn