OLYMPIATOPPEN (Nettavisen): Som 17-åring ble snowboarderen Silje Norendal utnevnt til å være verdens beste på hennes alder av landslagssjef Thomas Harstad.

Forventingene ble umiddelbart store til den norske jenta, men suksessen lot vente på seg. Helt til mars 2013.

Da gikk Norendal til topps i X-games Europa og viste at hun kunne hevde seg også blant den ypperste verdenseliten - uansett alder.

Se videoreportasje med Norendal nederst i artikkelen.

- Har falt sammen
Men 19-åringen fant fort ut av problemene som hindret henne i å lykkes oftere. Hun oppdaget nemlig ut at hun var verdensmester også i en annen ting - å legge press på seg selv.

- Jeg har falt sammen i konkurranser og slitt mentalt. Det er noe jeg kommer til å jobbe veldig med frem mot OL, sier Norendal til Nettavisen.

- Hvordan har du slitt mentalt?

- Jeg legger veldig press på meg selv. Når treningene går så bra, vet du at du er god nok, og du ser kanskje pallen og toppen litt før du bør. Jeg har vunnet mange treninger i år, men så fort det kommer til konkurranser, ser jeg nok mål litt før jeg har kommet meg gjennom halve løypa. Det har ikke gått så bra, innrømmer stortalentet.

Vendepunktet
X-games-seieren ble imidlertid et vendepunkt for Norendal. Hun klarte å takle presset og vant som kjent hele konkurransen.

- Jeg tror jeg kom over kneika der. Kjøringen hadde gått veldig bra i hele år, men konkurransene like dårlig, og jeg tenkte at det ikke kunne gå verre enn det hadde godt. Da la jeg bort alle tanker, og fokuserte på det jeg skulle gjøre. Jeg hadde ikke pallplassering i tankene, jeg ville bare vise at jeg er god. Da lyktes jeg, og det må jeg ta med meg videre, sier hun.

Nå har Norendal hyret inn en mental trener for å takle presset som OL fører med seg.

Marcel Da Cruz skal jobbe tett med det norske OL-håpet frem mot lekene starter i februar.

- Jeg jobbet med ham for to år siden, og han er veldig flink. Jeg tror jeg kan hente litt der. Det som er kult, og som gjør ham flink i idrettspsykologi, er at han har vært proff basketballspiller, vært overtrent og møtt veggen skikkelig. Han har også kjørt OL i bob. Han har gjort alt, og studert dette etterpå. Han fikk så mange svar selv, så han er veldig flink til forstå utøvere. Han har vært gjennom alt selv, så han skjønner alle problemstillinger og scenarioer selv. Han sier ikke så mye, men han trigger viktige spørsmål. Han er kjempeflink, skryter Norendal.

Til Nettavisen forteller Marcel Da Cruz at han har planen klar for arbeidet han skal legge ned sammen med Norendal frem mot OL.

- Vi skal jobbe med det å prestere og finne roen i større konkurranser, hvordan jobbe med de konkurranserelaterte situasjonene. Hun er en utøver som er kjempedyktig, og når man er på hennes nivå, må man finne de små millimeterne som kan gjøre henne bedre. Vi må finne og ta i bruk ressursene hun har. Hun er allerede veldig flink til det, men man kan hele tiden utvikle seg og bli bedre. Skal man vinne i OL, må man bygge en helhet, både fysisk og mentalt, sier Da Cruz til Nettavisen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nummer én i verden
Han er enig i at seieren i X-games ble et vendepunkt for den unge jenta.

- Ja, for det er klart det gir en trygghet, en erfaring man kan koble opp mot nye situasjoner og tenke at «ja, jeg vet at jeg er veldig god». Det gjelder å finne tilbake til den tryggheten. Da har man noe å linke det mot, og det er lettere å reprodusere noe når man har opplevd noe før, sier han.

Og legger til:

- Når hun treffer på det mentale, er hun nummer én i verden.

Selv har Norendal også tro på at hun kan stå på toppen av pallen i Sotsji i februar.

- Jeg vant X-games, og det er topp åtte i verden som kjører X-games. Det viser at jeg kan være verdens beste hvis alt klaffer. Slik er det i OL, alt må klaffe, for det er ikke tilfeldig hvem som vinner OL, avslutter hun.

Se videoreportasje med det norske gullhåpet her:

HTML EMBED

LES OGSÅ: