I 2007 var Michael Rasmussen mannen hele Danmark heiet på da han «mot alle odds» lå an til å vinne hele Tour de France.

Men noe skurret rundt den magre rytteren fra Tølløse.

Før rittet ble han utestengt fra det danske landslaget på grunn av trøbbel med meldeplikten. Da det også ble avslørt at han hadde løyet om hvor han oppholdt seg i oppkjøringen til rittet, ble han sendt hjem - på tross av at han syklet i den gule ledertrøyen.

Etter mange år med løgn og taushet, avslørte Michael Rasmussen endelig sine hemmeligheter fra livet som proffsyklist. Det skjedde på en pressekonferanse i Danmark, torsdag ettermiddag:

- Jeg kan fortelle i dag at jeg kjørt mitt siste ritt som aktiv sykkelrytter. I stedet har jeg inngått et samarbeid med antidopingmyndighetene om å hjelpe sykkelsporten med å rydde opp i deres mest alvorlige problem: Doping, fortalte Rasmussen fra podiet til Christina Watches Onfone, laget han har syklet på fram til nå.

EPO, veksthormoner og blodoverføringer
Det var litt av en dopcocktail mannen med kallenavnet «Kyllingen» fikk i seg i løpet av karrieren. Rasmussen innrømmet i dag at han hadde dopet seg fra 1998 til våren 2010. Altså i 12 år!

Han ble verdensmester i terrengsykling i 1999, og vendte for alvor fokus mot landeveien i 2002.

Dansken var proff i både Team CSC og siden i Rabobank - et lag det har blitt avslørt omfattende misbruk av EPO i den siste tiden.

- Det dreide seg om EPO, veksthormoner, DHEA, insulin, testosteron, kortison og blodoverføringer, fortalte Rasmussen om sitt eget misbruk.

Har inngått avtale med myndighetene
Etter så mange år med løgn, var det en lettet og øyensynlig angrende synder som ba om tilgivelse foran dansk presse:

- Jeg er godt klar over at jeg har jukset og har løyet. Og jeg har ført folk bak lyset. Jeg er klar for å ta min straff for det nå, fortalte den danske «Kyllingen».

- Det har vært en meget vanskelig periode for meg og min familie. Men når jeg reiser meg opp etter denne seansen, vil jeg være en lettet mann. Jeg er glad for at jeg ikke skal sitte og lyve lenger. Jeg vil gjerne si takk for de mange gode årene i sykkelsporten.

I danske medier skriver man at Rasmussen nå får en toårig utestengelse fra sykkelsporten, etter å ha inngått en avtale med antidopingmyndighetene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lageier Claus Hembo fortalte så at det ikke ville være anledning til å stille Rasmussen egne spørsmål. Det var en gråtkvalt sykkelleder som til slutt valgte å avslutte presseseansen.

- Jeg kan opplyse om at verken Michael Rasmussen eller Christina (klokkedesigner i Christina Watches) har flere kommentarer ved dette pressemøtet. Det har vært en svært vanskelig dag, sa Claus Hembo avslutningsvis.

- Håper dette er noe av det siste
procycling.nos belgiske sykkelekspert, Gino Van Oudenhove, var ikke spesielt overrasket over utfallet av torsdagens pressemøte.

- Det som har foregått i det tidligere Rabobank-laget, er det samme som har foregått i mange andre lag. På et punkt var det flere som innså at all dopingen kom til å bli et stort problem. Den første reaksjonen kom i 1998 med Festina-skandalen, og så fulgte man opp med Operación Puerto i 2006, påpeker Van Oudenhove.

Han mener dopingavsløringene som kommer nå er rester fra den perioden.

- Folk er nødt til å komme fram med det de vet. Nå ser man jo hvordan det gikk med sykkelsporten i denne perioden. Jeg håper at dette er noen av det siste som renskes ut fra den generasjonen, sier Van Oudenhove.

Vil ha bort ledere
Et problem sykkelsporten har hatt er at personer som har hatt befatning med doping, har blitt værende.

Det er også tilfellet i Rasmussen-saken. Fram til nå har han både syklet og vært medeier i det danske laget Christina Watches.

- At sånne folk holder på til 2010, og har et eget lag og skal være et forbilde for andre .. Det er helt håpløst. Dette får være det neste steget nå. Denne utrenskingen startet med Festina-saken, og nå må sykkelsporten slutte å tillate at disse personene skal få komme tilbake i sporten igjen, sier han til procycling.no.

Bakgrunn:

Forut for torsdagens pressekonferanse, hadde den danske «Kyllingen» nektet for å ha jukset i årevis.

Les også: - Kyllingen innrømmer doping

For sju år siden vant han klatretrøyen i Tour de France etter blant annet å ha utklasset konkurrentene på etappe 9 mellom Gérardmer og Mulhouse.

Året etter bar den 16. etappen Ramsussens signatur. Da gjentok han bedriften og fikk nok en gang stå på podiet i Paris med den rødprikkete klatretrøya.

I 2007 ledet han hele Tour de France, før han ble kastet ut av rittet den 25. juli. Da ble det klart at dansken hadde løyet om hvor han var under oppkjøringen til rittet.

Antidopingbyrået hadde fått beskjed om at han trente i Mexico, mens han i all hemmelighet slet seg oppover italienske fjellsider.

Resultatet ble en toårig utestengelse for brudd på meldeplikten. Han ble også sparket fra sin daværende arbeidsgiver.

Skal ha inngått avtale
Rasmussen har også blitt beskyldt for dopingbruk, noe han konsekvent har nektet for. Han har også gått til søksmål mot Rabobank, for det han mener var en usakelig oppsigelse.

Danske DR Sport meldte torsdag at han har lagt alle kort på bordet overfor antidopingmyndighetene. Etter regelverket skulle Christina Watches-rytteren ha røket på en åtteårig utestengsele fra sporten for sine forseeleser.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

En strafferabatt skal ha blitt gitt, noe som innebærer at den tidligere Rabobank-rytteren slipper unna med nok en toårig karantene.

Flere har innrømmet doping i Rabobank
Den siste tiden både Grischa Niermann og Thomas Dekker snakket åpent ut om utstrakt dopingbruk i det nederlanske laget.

Det forbudte stoffet EPO skal være blant midlene som har blitt brukt.

Torsdag innkalte Christina Watches inn til pressekonferanse for Michael Rasmussen i Danmark.

Der fortalte han hva som virkelig pågikk i Rabobank på midten av 2000-tallet, men også hva han selv holdt på med i årene mellom 1998 og 2010.