Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg har mistet nattesøvnen

Dårlig samvittighet og USADAs rapport gjør at Steffen Kjærgaard innrømmer doping.

ULLEVÅL/OSLO (procycling.no): - I snart 15 år har jeg holdt på en løgn. Det som har kommet frem siste to uker gjennom USADAs rapport har gjort at jeg har vært nødt til å dra frem min mørke løgn fra fortiden.

Slik åpnet Steffen Kjærgaard pressekonferansen hvor han innrømmet massivt dopingbruk i flere år.

Den avtroppende landslagssjefen fortalte hvordan han holdt seg ren i sine to første sesonger som proff.

Les også:Fikk dopinnrømmelse av Kjærgaard

Fikk legehjelp
Men i 1998 begynte dopingmisbruket.

- Et stykke inn i 1998 tok jeg et valg om at jeg måtte ta del på de premissene jeg følte rådet i feltet og gikk på eget initiativ til anskaffelse av EPO. Det ga selvfølgelig en respons, plutselig var man med igjen.

Han forklarer videre hvordan han gikk fra selvstendig doping til å ta kontakt med en dopinglege og tok noen få andre dopingpreparater utenom EPO, blant annet kortison.

Bakgrunn:Kjærgaard kobles til belgisk doplege

- I 1999 tok jeg kontakt med Georges Mouton. Hjelp til veiledning av helsemessige aspekter og det ikke å bli tatt. Det førte til en ny god sesong som ga meg kontrakt med US Postal.

- Der var alt mer i regi av laget. Jeg trengte ikke kontakt med tidligere lege eller ordne på egenhånd. Så kom en EPO-test som var ganske dårlig i starten, men vi klarte å omgå det raskt, slik at vi tok mikrodoser intravenøst for å korte ned vinduet man kan bli oppdaget i. jeg var en del av US Postals rimelig godt kjente regime for å preparere rytterne til det ytterste. Jeg var en del av det i omtrent tre sesonger. Den siste tiden opplevde jeg så dårlig respons fra stoffene (fortrinnsvis EPO) at jeg sluttet med det.

Nordmannen innrømmet at det var legen Luis Garcia del Moral som hjalp han med dopingen i det amerikanske laget.

Sportsjef med dopingfortid
Etter endt karriere siktet Kjærgaard seg raskt inn på jobben som landslagssjef. Det har han vært de siste seks årene, men hevder han i denne perioden har tatt stor avstand fra doping.

- For meg har det vært i tre perioder: før jeg ble profesjonell, profesjonell og etter profesjonell. Viktig å vise antidoping-holdning som sportssjef, siden jeg selv har hatt et problem med egen samvittighet.

- Jeg håper at de som har jobbet sammen med meg og syklister i landslagsregi har sett at jeg har hatt en god holdning, og jeg håper ingen andre norske syklister i det hele tatt har tenkt tanken på å ta det valget jeg tok.

Den avtroppende landslagssjefen ønsket ikke å navngi andre dopere og hevder han ikke direkte så andre ryttere dope seg. Samtidig var det klart at den tidligere syklisten nå vil samarbeide med Antidoping Norge.

Kjærgaard håper og tror ingen andre norske syklister har gått i samme felle som han selv.

- Jeg vet ikke om noen andre nordmenn som har dopet seg. På den tiden var det jeg som stort sett syklet fortest i Norge. Det kan være en sammenheng.

USDAs rapport fikk begeret til å renne over
Den tidligere norske proffsyklisten erkjenner at hemmeligheten har tynget han i flere år.

- Jeg valgte å gå for løgnen i håp om å få bære den med meg i graven. Jeg har hatt et stort problem med egen samvittighet. Nå klarte jeg ikke å bære løgnen lenger, jeg føler meg helt forjævelig. Jeg beklager på vegne av meg selv, norsk idrett, norsk sykkelsport, familie og venner.

Han har i lenger tid vurdert å tilstå, men det er først den siste tiden hemmeligheten ble umulig å holde på.

- Jeg klarer ikke eksakt å si når jeg startet å tenke at dette måtte ut, men totalbelastningen av avsløringene bak USADA-rapporten har medført de to verste ukene i mitt liv. På formiddagen i går kjente jeg det ikke var noe vei tilbake.

Steffen Kjærgaard er nå permittert fra jobben i NCF.

Reklame

Siste sjanse i kveld: Halv pris på alt fra Comfyballs

Kommentarer til denne saken