ANNECY-SEMNOZ (procycling.no): Med over fem minutters klaring til Nairo Quintana har Chris Froome distansert konkurrentene i Tour de France-sammendraget.

Etter å ha forsert de smågale tilskuerne og motstått alle angrep opp Semnoz, så Sky-kapteinen tokilometersmerket og skjønte at årets seier endelig var sikret.

- Jeg hadde selskap av Nairo Quintana og Joaquim Rodríguez og hadde fem minutters forsprang. Da skjønte jeg: This is it. Dette kan jeg ikke tape. Etter det punktet var det vanskelig å fortsette syklingen og tenke på taktikken, fortalte Chris Froome til procycling.no og resten av pressekorpset ved toppen av Semnoz i Annecy.

Les også: Froome vinner Tour de France

Første i gult etter Armstrong-saken
Han framstår som sympatisk, velartikulert, rolig, høflig og troverdig.

Likevel har det blitt revet og slitt i 28-åringens troverdighet under hundreårsutgaven av det spektakulære rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Som sykkelentusiast kan man forstå det etter at brorparten av de gamle heltene har løyet og svindlet. De dopet seg mens andre lot være. De som aldri nådde opp.

Froome ble spurt om det har vært slitsomt å være den første bæreren av den gule trøyen siden Armstrong-saken eksploderte.

- Det har vært en utfordring, innrømmer han.

- Men det er også forståelig om man tar i betraktning hva som har skjedd og i hvilken posisjon denne sporten har havnet i. Uansett hvem som hadde båret denne trøyen hadde vedkommende møtt den samme skepsisen fra fansen og andre journalister. Jeg forstår det. Men jeg er også en av dem som har blitt sveket av denne sporten. Jeg håper at jeg med denne seieren kan være med å endre på dette. Jeg vet at det kommer til å ta tid, men vi er villige til å gjøre alt for å vise at vi gjør dette på den rette måten.

Seksårig sykkelproff
Froome har gjort kometkarriere i den internasjonale sykkelsporten. Det er faktisk ikke mer enn seks år siden han ble proff.

Fra 2008 har han kjørt med britisk lisens for Europa-baserte Barloworld (som ga en del afrikanskfødte ryttere, inkludert Froome sjansen). I 2010 ble han del av Sky-laget han i dag sykler for.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Briten er født i Kenya og gjorde unna skolegangen i Sør-Afrika.

- Reisen jeg har gjort fra å sykle på terrengsykkel på støvete veier i Kenya til å være her i Tour de France, det største rittet på sykkelkalenderen, har vært stor. Årets utgave har også vært en kamp hver eneste dag.

- Når fikk du troen på at du kunne vinne et ritt som Tour de France? ville en journalist vite.

- Den første gangen var vel etter vueltaen i 2011. Fram til det rittet slet jeg med å prestere høyt samtlige dager i etapperitt. Vueltaen ga meg troen på at jeg hørte hjemme blant de beste rytterne i sammendraget.

- Har ikke hørt noe fra Wiggins
Ironisk nok var Bradley Wiggins mannen som måtte vike i sammendraget for Froome det året.

Løytnanten endte på andreplass bak Juan José Cobo, mens Wiggins ble nummer fire.

I fjorårsutgaven av Tour de France viste Froome seg som den beste klatreren i rittet, men Wiggins vant likevel sammenlagt på grunn av bedre tempoegenskaper og kapteinsrollen hos Sky.

I år var det Froome det ble satset på, og Wiggins måtte se rittet hjemmefra etter et mislykket Giro d’Italia. Noe overraskende, kan man vel si, har ikke de to pleiet noe kontakt i løpet av årets Tour de France:

- Nei, jeg har ikke hørt noe fra ham under touren, klargjorde den ferske mesteren.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Les også: - Hjerteskjærende å bryte rittet

- Trist at Edvald ikke blir med
Verken lagkameratens stillhet eller mistankene som har blitt nøret opp rundt Froome i løpet av rittet, skal legge en demper for Sky Procyclings feiring det neste døgnet.

- De (spekulasjonene) har ikke tatt fra meg gleden, men det har gjort det mer utfordrende. Jeg synes det gir både meg og lagkameratene mine mer grunn til å feire i kveld, sa Froome, som får besøk av gamle skolekamerater og forloveden Michelle i den franske hovedstaden søndag.

I Paris venter fortsatt den store finalen med målgang på kveldstid på en feststemt og opplyst Champs-Élysées. Der får dessverre verken Edvald Boasson Hagen eller Vasil Kiryienka sykle – men Tour de France-vinneren benyttet sjansen til å sende en liten hilsen til disse etter oppfordring fra NRK Sporten:

- Jeg kan bare forestille meg hvordan det hadde vært å ha med dem hele veien her nede. Det er trist at verken Edvald eller Vasil blir med oss til Paris. De er viktige brikker i laget og de kunne bidratt mye på de siste etappene.

Les også: - Jeg har aldri hatt det så vondt

Selv med et svekket lag har Froome imponert alle ved å være sterkest også når han har vært isolert.

Historisk sett er ikke det noe å juble for i sykkelsporten. Men mye synes likevel å stemme rundt årets Tour de France-vinner, Chris Froome.