Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg lå oppå folk og ble truffet av sykler»

Monstervelt nærmest utraderte amerikansk storlag fra Tour de France.

METZ (procycling.no): Sjokkerte Garmin-stjerner kunne bare riste på hodet.

Noen av dem slet seg rett inn på lagbussen, mens andre forsøkte å sette ord på en aldeles katastrofal dag for laget og deres Tour de France-ambisjoner.

- Vi hadde noen tunge dager før denne. Tyler Farrar, Tom Danielson og Robert Hunter hadde allerede fått mye bank. Vi håpet å få noe igjen for det i dag, men i stedet mistet vi omtrent alle sjansene våre i dette rittet, sa en åpenbart preget Alan Peiper, sportsdirektør i Garmin-Sharp, til procycling.no.

- Er Tour de France over allerede med tanke på sammenlagtambisjonene?

- Det kan se slik ut, ja. Det har vært to veldig skuffende dager, innrømmer Peiper.

Grusom dag for Garmin
Australieren snakker selvsagt om den fryktelige massevelten som rammet hovedfeltet drøye to mil unna avslutningen i Metz.

Der gikk en allerede halvskadet Tom Danielson i bakken. Han satte seg aldri opp på sykkelen igjen.

- Tom hadde allerede en skulder ute av ledd. Etter hva legen har fortalt meg, er han temmelig forslått på resten av kroppen også nå, sier Peiper.

Det var dessverre bare starten av skadelista.

Opprevne sykkelbukser
Med unntak av Dave Zabriskie i bruddet og Tyler Farrar som allerede var kjørt av etter gårsdagens velt, gikk samtlige Garmin-ryttere i bakken under velten som involverte godt over halve hovedfeltet.

Johan Van Summeren kom inn med en opprevet sykkelshorts som viste mer enn den skjulte. Den langstrakte belgieren har i tillegg slått skulderen.

David Millar kom hoderystende inn med blod dryppende fra albuen og underarmen.

- Jeg var heldig ettersom jeg var del av den tredje bølgen. Jeg startet å lande oppå folk, men deretter begynte andres sykler å treffe meg. Det var tannhjul som røk tvers av og deretter skrapet meg opp på armer og bein, sier han til procycling.no mens han viser fram den blodige armen.

Den frittalende 35-åringen kunne ikke la være å rette en pekefinger i lufta mot sine kolleger i feltet.

- Dette er den mest idiotiske velten jeg har vært vitne til noen gang. Det bør ikke skje på denne måten, men likevel lot vi det skje. Vi hadde ingen mulighet til å bremse opp da vi krasjet i hverandre i 60-70 kilometer i timen, sier han og slår ut med armene.

- Frykter Hesjedal er ute
For å gjøre vondt verre for det amerikanske laget, var både Peiper og Millar i tvil om Ryder Hesjedal er i stand til å fullføre rittet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Den norskættede kanadieren var den tredje rytteren (også Van Summeren måtte på sykehus) Jonathan Vaughters var nødt til å følge opp på det lokale sykehuset i Metz denne kvelden.

- Frykter dere nå at Ryder er ute av årets Tour de France?

- Han hadde mye smerter underveis. Jeg spurte hva problemet var, men sa også: La oss komme til mål først, få det undersøkt i kveld og se hva som skjer med morgendagen.

Fra gråt til heltemodig innsats
Deretter forteller Peiper om rørende scener som likevel ble utspilt langs landeveien. Tyler Farrar, rytteren som i går forsøkte å storme inn på Argos-bussen etter gårsdagens velt, hjalp til med å dytte lagkapteinen de siste kilometerne fram til mål.

- Jeg så hvor forslått Tyler var i går. Jeg så tårene hans i går kveld. Nå lå han framme og dyttet Ryder de siste kilometerne. Det sier noe om lagmoralen på dette laget.

- Har du selv som rytter eller sportsdirektør opplevd noe lignende?

- Jeg har veltet tre ganger i løpet av samme uka, men jeg har aldri vært involvert i et lag med så mye uflaks i løpet av den første Tour de France-uka, forteller han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Alle skal ligge foran
I Frankrike forklares veltene med lagenes umettelige behov for å plassere både sprintere og sammenlagtryttere i forkant av feltet.

Dersom veibanen plutselig snevres inn, blir det for mange folk og for lite plass. Da er velt uunngåelig.

- Alle er nervøse og alle vil ligge foran. Da kommer man til et nivå hvor alle er ville til å pushe grensene. Da blir det velt, sier Edvald Boasson Hagen til procycling.no.

Nordmannen kom inn over 2 minutter bak vinneren etter at han, som så mange andre, ble hindret av den store velten.

Peiper er langt på vei enig i rudsbygdingens forklaring på de mange veltene:

- Det er stresset med å holde sammenlagtrytterne foran og sprinterne klare foran spurten. Det var vind, en flat etappe og en etappe alle rytterne fremdeles har friske bein på. Det som skjer, er dessverre en del av denne sporten.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Vitnet mot Lance Armstrong
Garmin har på flere måter hatt den verste åpningen på årets ritt. Tidligere denne uka ble Christian Vandevelde og Dave Zabriskie navngitt som vitner i dopingsaken mot Lance Armstrong.

Da er det også innforstått at duoen også har benyttet seg av ulovlige legemidler.

- Tror du de siste dagers spekulasjoner har påvirket rytterne på noe vis?

- Jeg håper ikke det, men det vet man aldri.

- Hva er din forklaring på at alt har gått galt for dere her nede?

- Jeg har tenkt på det i løpet av de siste 50 kilometerne av løypa, men jeg finner ikke noe svar. Det er vel bare uflaks det dreier seg om.

Peiper og resten av det forslåtte Garmin-mannskapet håpet på en oppreisning i form av etappeseier av Dave Zabriskie som var en del av utbrytergruppen på etappen.

Etter 204 av 205 kilometer, ble tempohesten hentet inn av hovedfeltet. I stedet for et lite plaster på såret, ble det i stedet nok en etappeseier til Peter Sagan.

- Det er typisk at Dave blir hentet én kilometer fra streken. Dette har vært en katastrofal dag for oss, avslutter Peiper.

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene