Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg måtte lære å gå på nytt

Nå sjarmerer hun en hel tennisverden.

Selv i de mest krevende og nervepirrende situasjoner, så smiler hun, Sabine Lisicki. Ikke rart tennispublikumet er i ekstase over den tyske jenta.

I løpet av snaue to uker har 23-åringen sjarmert alle på sin vei under ærverdige Wimbledon i London, og blitt en virkelig favoritt blant folk på tribunen.

Veien fram har vært både lang og svingete for Lisicki, men i år har hun fått et virkelig gjennombrudd. Nå er hun klar for semifinale på gresset i den engelske hovedstaden.

- Folk sier til meg at jeg er en publikumsfavoritt her nede. Det er en utrolig følelse, og jeg får mye støtte, sier 23-åringen til nyhetsbyrået AFP.

- Da jeg møtte Serena (Williams), var det en helt utrolig atmosfære rundt oppgjøret. Publikum hjalp meg videre. Det er verdens beste følelse, sier den tyske jenta videre.

Kalles «Boom, boom»
Siden hun debuterte i Grand Slam-sammenheng i 2008, har hun kun én gang tidligere kommet til en semifinale. Det skjedde også i Wimbledon, nærmere bestemt i 2011.

Den gang var Lisicki kvalifisert til turneringen som et såkalt «wild card», men imponerte stort. Hun var kun den andre «wild card» i historien som kom til en semifinale i kvinneklassen..

I 2011 ble det stopp mot russiske Maria Sjarapova i semifinalen. I 2013-utgaven av Wimbledon er det polske Agnieszka Radwanska som står mellom Lisicki og en finaleplass.

I likhet med sin semifinalemotstander, er også Sabine Lisicki av polsk herkomst. Familien til tennisjenta flyttet fra Polen til Vest-Tyskland i 1979, ti år før Sabine kom til verden.

Lisicki ble født i byen Troisdorf i Tyskland i 1989, og det var faren, Dr. Richard Lisicki, som introduserte sin datter for tennissporten. Hun startet i en alder av syv år.

Faren har også vært Lisickis trener gjennom deler av karrieren.

- Det fungerer bra. Spesielt når du er ung, og det er mye reising, er det tøft for ei jente å ikke ha foreldrene i nærheten. Du får fort hjemlengsel, sier tennisjenta.

- Men jeg har alltid hatt noen fra familien min med meg, og det har hjulpet mye. Faren min kjenner meg best, og han ser hvor hardt jeg kan trene, uten å risikere skader.

23-åringen ansees som en gressekspert, men det har ikke alltid vært sånn. Hun er nemlig allergisk mot gress, og «hatet» underlaget, før hun fikk medisiner for dette i 2009.

- Jeg hatet det. Jeg tapte fem strake kamper på gress tidlig i karrieren. Men så snudde alt. Jeg nyser fortsatt når jeg spiller på gress, men det takler jeg greit, sier hun.

Kallenavnet til den tyske jenta er «Boom, boom» og kommer av hennes kraftfulle serve og grunnslag. Hun blir sett på som en aggressiv spiller, som benytter seg av kraft og fart.

Skademareritt
Lisicki gjorde seg for første gang bemerket på tennistouren i 2007, mens hun året etter var med i alle de fire Grand Slam-turneringene, uten den helt store suksessen.

Året etter spilte hun seg imidlertid til en kvartfinale i Wimbledon, og var plutselig i ferd med å etablere seg som en ung, lovende spiller med svært gode utsikter.

I 2010 kom imidlertid tilbakeslaget. Lisicki skadet seg under en turnering i Indian Wells. Det var en alvorlig ankelskade, og Lisicki måtte trene seg opp til å gå på nytt.

- For tre år siden var jeg skadet. Jeg måtte lære meg å gå på nytt. Den skaden har fått meg til å sette pris på ting jeg ikke tekte så mye over tidligere, sier Lisicki.

- Når man er i stand til å gå igjen, etter en slik opplevelse, er det å ha to friske bein noe man setter utrolig stor pris på, sier 23-åringen om skademarerittet.

Skaden holdt henne ute i rundt fem måneder, men da hun gjorde comeback hadde Lisicki falt fra en 23.-plass på rankingen ned til nummer 179.

Det tok i tillegg mer tid enn ventet å komme tilbake i slag, og i mars 2011 var hun helt nede på en 218. plass på verdensrankingen. Veien tilbake virket ufattelig lang.

(artikkelen fortsetter under bildet)

- Gir meg styrke
Lisicki tror likevel at den lange omveien hun måtte ta, for å igjen klatre mot toppen, har gjort henne til en bedre tennisspiller.

- Når du er på krykker, er det umulig å bære med seg ting. Du trenger alltid hjelp fra andre. Så det å kunne gå igjen, og bære min egne ting, var stort for meg, sier hun.

- Det å kjempe meg tilbake på banen, og gjøre det enda bedre enn jeg gjorde tidligere, gir meg også styrke. Jeg har en helt annen selvtillit ute på banen nå, legger hun til.

Nå nyter hun hvert eneste øyeblikk som tennisstjerne.

- Det å ha hobbyen som jobb er ikke mange mennesker forunt. Jeg får reise verden rundt, oppleve forskjellige kulturer og spille på i de største arenaene verden rundt.

- Jeg elsker spesielt å spille for fullsatte arenaer. På «Centre Court». Det er det jeg elsker mest av alt med å være tennisspiller, sier 23-åringen.

Arven etter Graf
Tyskland er en stolt tennisnasjon, men det begynner å bli lenge siden folk som Boris Becker og Steffi Graf herjet på elitenivå.

Graf er regnet som en av tidenes beste kvinnelige tennisspillere, og det er naturlig at Lisicki bli sammenlignet med landskvinnen - både i hjemlandet og internasjonalt.

- Det Steffi oppnådde var utrolig. Men det skjedde på hennes tid, og vi kan ikke prøve å kopiere det. Jeg jobber hardt for å bli så god som mulig, sier Lisicki.

- Så får vi se hvor det ender. Så lenge jeg gir absolutt alt, hver eneste dag, så er jeg fornøyd. Jeg har en egen vilje og egne drømmer. Den største er å vinne Wimbledon.

Lisicki har tidligere jobbet sammen med nettopp Graf for å bli bedre.

- Ja, vi trente sammen i Las Vegas. Hun er en stor kvinne. Jeg savner henne på touren. Som ung så jeg henne på TV, og tenkte: «Hun har satt tysk tennis på kartet», sier 23-åringen,

Tilbake på kartet
Lisicki er heller ikke den eneste tyske jenta som er på vei oppover for tiden. Hele fire jenter fra Tyskland ligger nå på topp 50 på WTA-rankingen.

Angelique Kerber ligger best an som nummer sju, Lisicki er nummer 23, Mona Barthel nummer 31, og Julia Georges nummer 35.

- Vi har alle kjent hverandre siden vi var små, og det er fint at vi alle kan hevde oss, og sette tysk tennis tilbake på kartet. Endelig. Vi har jobbet hardt for det, sier Lisicki.

- Vi har alle tatt forskjellige veier mot toppen, og det er faktisk ganske interessant. Vi trener heller ikke så mye sammen. Det handler først og fremst om selvtillit og troen på seg selv.

I årets Wimbledon er det altså Lisicki som har struttet av denne selvtilliten og blir nå regnet som en liten favoritt før møtet med Radwanska, som er seedet som nummer 14 i verden.

Den andre semifinalen i kvinneklassen av årets turnering spilles mellom franske Marion Bartoli (15 i verden) og Kirsten Flipkens fra Belgia (20 i verden).

Sist gang en tysk jente vant i Wimbledon, var i 1996, da nevnte Graf gikk til topps. Hun vant gressturneringen hele sju ganger mellom 1988 og 1996.

Før det var det kun Cilly Aussem som hadde gått til topps på kvinnesiden fra Tyskland. Det skjedde helt tilbake i 1931. Nå kan Lisicki bli den tredje i historien til å gjøre det.

Kilder: Wimbledon.com, AFP, The Tennis Space, Wikipedia.

Kommentarer til denne saken