Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skal hjem og fjerne hestemøkk

Bradley Wiggins om barndommen, sykkelsporten og kjendislivet.

Bradley Wiggins vinner årets Tour de France, det er det ingen tvil om når kun sjarmøretappen i Paris gjenstår.

Og når han står der i Paris, på podiet foran en haug av elleville tilskuere, er det en drøm som går i oppfyllelse for sykkelelskeren Bradley Wiggins. For det er det han er.

Den belgiskfødte briten, var ikke som de andre engelske barna. Det var ikke fotball som var viktigst, det var sykkel.

Bildespesial: Bradleys triumfferd i store bilder

Drømmen
- Det som driver meg er kjærligheten til touren, min respekt for sporten, sa Wiggins på sin pressekonferanse etter seieren på tempoen.

- Det går tilbake til barndommen min. Jeg vokste opp med plakater av Indurain og Museeuw på veggene. De andre guttene i gaten var mer opptatt av Gary Lineker og Paul Gascoigne. Jeg fortalte meg selv «hvis jeg kan lede et ritt som Dauphiné eller Tour de France for en dag». For et britisk barn er kanskje drømmen å løfte FA-cup-pokalen, men det var min drøm.

Som den første engelske Tour de France-mesteren kommer også kjendisstatusen. Sykling har etter hvert bygget seg opp til å bli svært i England, men Wiggins tror ikke han vil bli påvirket av rampelyset.

- Jeg bryr meg ikke om kjendisliv, røde løpere og alt det tullet. Det er så mye av britisk kultur som er bygget opp på folk som er kjendiser uten at de har gjort noe. Det er fint å bli respektert for å være god i noe. Når alt kommer til alt må jeg hjem å fjerne hundemøkk og hestemøkk. Det er bare sport, og det vil komme flere tour-vinnere, sa Wiggins.

Skuffelsene
Men det har ikke alltid sett så rosenrødt ut for briten, som det gjør i dag. Den tidligere banerytteren fikk sitt gjennombrudd på landeveien i 2009, da han ble nummer fire i Tour de France. Så gikk turen til Team Sky, der han skulle bli den første britiske vinneren av touren.

Men det gikk ikke som planlagt de første årene. I 2010 skuffet han stort, og var langt fra teten. I fjor var han i kjempeform, men krasjet ut på den syvende etappen.

- Jeg tror man trenger disse skuffelsene for å gjøre én sterkere. 2010 var en katastrofal tour på alle måter. Det er de tingene som gjør deg sterkere eller knekker deg. Det var vendepunktet.

- Så å krasje ut i fjor, sitte hjemme å se Cadel vinne touren i Grenoble, å se hva han gikk gjennom, dét var min motivasjon. Jeg ønsket å føle det han følte.

- Mer human
Mange har kalt årets Tour de France for en av de kjedeligste gjennom tidene. Team Sky har dominert fra start til mål, og Wiggins’ seier så aldri truet ut. I tillegg har det vært få utrolige prestasjoner.

Mens noen ser på dette som noe negativt, har tour-vinneren et helt annet syn på saken.

- Jeg tror touren er mye mer menneskelig nå. Hvis folk vil se utrolige solobrudd på 220 kilometer i fjellene, er det kanskje ikke realistisk lenger, uansett hvor fantastiske og magiske de var å se på. Jeg husker at jeg på 90-tallet så syklister som Virenque, men kanskje har sporten endret seg.

- Noen må opprettholde 500 watt over 20 minutter i en bakke for å holde unna, noe som ikke er mulig dersom du ikke har et par liter blod ekstra. Det er virkeligheten.

Reklame

Nå kommer rentehoppene - slik beholder du lav boligrente

Kommentarer til denne saken