Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg skal kjøre som f***

En åpenhjertig Frederik Wilmann foralte procycling.no på Mallorca hvordan han skal bli proff igjen.

Høsten 2009 var Frederik Wilmann en av tre norske ryttere som skrev proffkontrakt i det store utland. Omtrent nøyaktig ett år senere ble det klart at Wilmann kom til å avslutte kontraktsforholdet med nederlandske Skil-Shimano.

Trønderens proffdebut sto i sterk kontrast med hans to tidligere lagkamerater Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug.

Vi møtte en revansjelysten 25-åring på Team Joker-Meridas januarsamling på Mallorca. Wilmann var som vanlig i sitt gode humør, og spøkte med lagkamerater, lagledelse og selvsagt med procycling.no.

Her finner du Wilmanns eksklusive plan for hvordan han skal komme tilbake i det gode selskap. God fornøyelse!

- Hvordan er det å være tilbake i Joker-laget?

- Det er fint det. Fin gjeng. Jeg visste jo veldig godt hva jeg gikk til. Kjenner hele greia, Gino Van Oudenhove (sportssjef) og Birger Hungerholdt (lageier). Ikke noe nytt sånn sett. Men det har jo skjedd litt siden jeg dro ut. Kommet inn noen nye. Fire i fjor og fire i år. Nye folk som jeg jo kjenner fra før, men ikke så godt. Virker som en fin gjeng. Jeg trives godt.

- Hva har du lært av året i Skil-Shimano?

- Jeg har lært mye. Kan jo begynne med at alt ikke er like bra som det ser ut som. Førsteinntrykket jeg fikk var veldig bra. Laget virket veldig proft organisert, sånn som det bure vært. Det snudde ganske fort, alt etter én måned. Det dukka opp bare mer og mer. Hørte en del fra andre ryttere, opplevde noe selv. Da fikk jeg et helt annet bilde enn hva jeg hadde.

- Var det flere på laget som var misfornøyd?

- 50 prosent av laget var misfornøyde. Og det betyr samtlige utlendinger. Uten unntak. Jeg tror det var 12-12 med utlendinger og nederlendere på laget.

- Føler du nederlenderne ble behandlet bedre?

- Det ble to grupper. Utlendingene og nederlenderne. Vil ikke si de ble behandlet bedre, men det krasja kulturmessig, tankegangmessig, treningsmessig for oss andre. Alle var vant til helt andre ting. Vi var jo åpne for nye ting, selvfølgelig. Men alt ble bare gærent.

- En sak har to sider, det virket ikke som sjefen var fornøyd med deg. Hva føler du at du gjorde feil?

- Jeg har helt sikkert gjort mine feil jeg og. Men jeg kan ikke peke på de selv.

- Du ser ikke feilene dine selv?

- Regner med det var mye det med treningsopplegget. Jeg sendte jo aldri inn det jeg skulle, jeg er ikke fan av pulsklokke og SRM. De krevde SRM-filer hver eneste dag. Hele måten det ble gjort på var feil.

- Vi har hørt at de mistenkte deg for ikke å trene?

- Det er poenget. De var null tillit. Det minste problemet for meg var trening. Jeg trente 100 timer i både januar og i februar når jeg var hos Joker. Hos Skil var opplegget 50 i hver måned. Da fikk jeg kranglet meg til å dra hjem å gå på ski. Da kom jeg i bra slag til Tyrkia rundt.

- Det gikk bra?

- Ja. Da var jeg i bra slag, og vi var bare utlendinger på laget utenom Kenny Van Hummel. Da var vi en kjempegjeng. Jeg gikk spesielt godt overens med Dominique Cornu.

(Intervjuet fortsetter under bildet)

- Hva er målet for denne sesongen?

- Kjøre som faen. Jeg har kniven på strupen og jeg må prestere. Det er ikke så mange dagene siden jeg så programmet vårt, så jeg har ikke pekt meg uten noen løp. Men det er så enkelt at jeg må vinne løp for å komme ut igjen.

- Tror du det blir vanskeligere å få en ny sjanse til å bli proff igjen?

- Nei.

- Sikker?

- Ja, så lenge jeg presterer tror jeg at det går bra. Jeg trodde egentlig at noen så positivt på det og noen negativt. Alle spør jo hvorfor jeg brøt kontrakten, men når jeg får forklart årsaken til andre, for eksempel sportsdirektører, er det litt sånn «wow».

- Det var jo ganske modig?

- Ja, men om jeg hadde blitt værende hadde det vært som å kaste bort enda et år. Det hadde ikke blitt noe bedre.

- Skil-Shimano ser jo ut til å slite med å få kjøre store løp?

- Ja, de har sett sine beste år.

- Hvorfor skal du få en ny sjanse?

- Jeg får håpe at de ser noe i meg, at jeg kan kjøre fort. Og at jeg ikke har fått ut det jeg er god for. Målet mitt er å bli en god proff. Jeg skal i hvert fall gjøre alt for å bevise at jeg er god nok. Jeg har fått en god del kritikk, derfor er det nå opp til meg.

- Jeg er glad for at jeg har fått muligheten i Joker igjen av Birger og Gino.

- Trivsel er veldig viktig for meg, jeg er veldig avhengig av det.

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto

Kommentarer til denne saken