17. mars 2005 sto baseballstjernen Mark McGwire foran den amerikanske Kongressen. Mannen som i 1998 satte ny rekord med 70 «home runs» på én sesong, måtte svare på spørsmål om han hadde brukt doping under rekordsesongen eller på andre tidspunkt i karrieren.

«Jeg er ikke her for å snakke om fortiden,» svarte McGwire den gang.

Tok initiativ selv
Nå er tonen en helt annen. I en uttalelse som han sendte til Associated Press, innrømmer han å ha jukset med dopingmidler.

«Nå som jeg har blitt slagtrener for St. Louis Cardinals, har jeg muligheten til å gjøre noe jeg skulle ønske jeg hadde klart for fem år siden. Jeg visste aldri når, men jeg visste alltid at denne dagen ville komme. Det er på tide at jeg snakker om fortiden og bekrefter det mange har mistenkt. Jeg brukte steroider under karrieren min og jeg beklager.»

Han forteller også litt om hvordan han opplevde prosessen i Kongressen.

- Hver gang jeg sa «jeg vil ikke snakke om fortiden,» hørte jeg stønning bak meg. Det knuste hjertet mitt. Alt jeg tenkte på, var å beskytte familien og meg selv. Og jeg var villig til å ta støyten. Jeg ville snakke om dette. Jeg ville lette hjertet, sier McGwire ifølge Associated Press.

McGwire visste at Don Hooton, som mistet sin sønn på grunn av steroidbruk, var i salen, men han ble rådet av sine advokater til å nekte å svare.

- Skjulte det for alle
- Det er veldig emosjonelt å fortelle familiemedlemmer, venner og trenere, at jeg snakker ut og er ærlig. Dette er første gang de noensinne hører meg snakke om dette. Jeg har skjult det for alle, sier McGwire.

I forbindelse med tilståelsen ringte han til Pat Maris, enken etter Roger Maris, som i 1961 satte homerunrekorden (61), som sto fram til McGwire slo den i 1998.

- Jeg følte behov for å gjøre det. De har vært viktige supportere for meg. Hun var skuffet og har all grunn til å være det, forteller McGwire, som la opp i 2001, 38 år gammel.

Etter høringen i Kongressen i 2005, ble straffen for å bli tatt for steroidbruk for første gang økt fra ti dager (nei, det er ikke en skrivefeil) til 50 kamper.

- Baseball er helt annerledes nå. Det er blitt ryddet opp, og det er jeg glad for, sier McGwire, som er den andre store baseballstjernen på ett år som innrømmer dopingbruk. New York Yankees-spilleren Alex Rodriguez innrømmet dette i februar 2009.