Gå til sidens hovedinnhold

«Jeg tror han kan vinne Tour de France»

Kurt Asle Arvesen mener Bradley Wiggins (32) endelig har blitt voksen.

Denne sesongen har Bradley Wiggins sikret seg seks UCI-seirer. Det inkluderer én etappe i Algarve rundt, én etappe og sammenlagt i Paris-Nice og to etapper og sammenlagt i Romandiet rundt.

Dersom vi tar bort lagtempoer og britiske mesterskap og teller oss bakover i karrieren hans, kommer vi til 2007 før vi noterer sju seirer.

Hvis vi ser litt større på det, og drister oss til å konkludere litt med en gang. Briten har rett og slett begynt å vinne før sesongmålet Tour de France.

Det har han aldri gjort før.

Da har han stort sett vært anonym og ladet opp til sesongens høydepunkt, være seg Tour de France eller banemesterskap.

Så hva har egentlig skjedd?

- Ingenting er tilfeldig med Bradley
Kurt Asle Arvesen har vært lagkamerat med Bradley Wiggins. Nå er Arvesen coach i Team Sky, mens Wiggins fremdeles er rytter.

- Det er nok ganske nøye planlegging som ligger bak det. Det er ikke noe som er tilfeldig med Wiggins, sier Arvesen til procycling.no.

- Hva er det som har skjedd?

- Han har funnet seg til rette i laget nå. Også har han tilknyttet seg noen gode folk rundt seg. Han jobber tett med Shane Sutton og coachen Tim Curryson. Det er de som styrer skuta, pluss Rod Ellingworth. Det er de som trener Bradley.

Samtidig som har vinner mye mer enn før, er han fremdeles forsiktig med løpsprogrammet.

- Han kjører ikke så mange løp. Han prøver å gjøre det bra der han er med. Alt han gjør har et mål og en mening. Nå vil vi nok ikke se Bradley før i Critérium du Dauphiné igjen, hvis alt går etter planen.

Revolusjonerende trener
Arvesen virker å helle mot at denne Tim Curryson har hatt den mest sentrale rollen rundt utviklingen til Wiggins. Alt de to gjør er nøye planlagt.

- Han har hatt noen gode høydesamlinger blant annet. Tim er utrolig revolusjonerende og nytenkende når det gjelder trening på sykkel. Det ser ut som det har funket bra til nå, forklarer Arvesen.

Wiggins er kjent som en morsom kar. Han ser ut som en erkebrite, med herlig kinnskjegg og en kjapp replikk på lur. Nå forteller Arvesen at han har blitt litt mer voksen.

- Han er veldig dedikert. Det er familien og sykkel som gjelder. Det ser ut som det fungerer bra. Han har jo sin bakgrunn og historier, men ser ut til å ha blitt voksen og lagt fra seg ungdomsalderen. Han er bare 32 år gammel og han har nok innsett at han har noen gode å igjen. Han har sett at han kan vinne de store løpene.

- Hvor langt kan han nå?

- Jeg tror at han kan vinne Tour de France, slår Arvesen fast.

- Hvorfor?

- Han er en komplett rytter. Han takler stigninger bra og er god på tempo. Også har han et godt lag rundt seg. Hvis han ikke er uheldig igjen, tror jeg han kan kjempe helt i toppen om seieren.

Vant først fellesstartseier siden 2005
I Romandiet rundt vant Wiggins utrolig nok også en massespurt. Det var riktignok ingen skikkelige spurtere med inn til mål, men det var rundt 70 mann med i feltet. Sist Wiggins vant et internasjonalt ritt på fellesstart, var i 2005. Da kom han til mål i tospann med lagkamerat Saul Raisin på den åttende etappen av Tour de l’Avenir.

- Det var nok litt mer tilfeldig, enn planlagt, bemerker Arvesen

- Hadde du trodd det?

- Nei, det var nok overraskende for de aller fleste.

Like overraskende er det ikke om han vinner sommerens Tour de France. Sammen med Cadel Evans, er nemlig briten blant de største favorittene basert på løypeprofil og tidligere resultater.

I 2009 ble han nummer fire i det franske etapperittet som Garmin-rytter. Det er fremdeles hans bestenotering, men mye skal nok gå feil om ikke 32-åringen blir å finne på podiet denne sommeren.

Kommentarer til denne saken