HOLMENKOLLEN (Nettavisen): Det ble gull til Petter Northug, men for en gangs skyld handlet ikke alt om trønderen eller svenskene etter et herrelangrenn i Holmenkollen.

Tord Asle Gjerdalens bronse var faktisk gjevere for mange.

I alle fall for Petter Northug.

- Ja, det var mest artig at han tok bronsen, sier Northug til Nettavisen.

- Mener du virkelig det?

- Ja. Han har hatt det tungt etter VM i Liberec. Han har måttet trene alternativt, men han dro meg til gull i Liberec. Han har aldri gitt opp. Han har stått på. Så har han altså kommet tilbake og det med bronse på femmila her i VM. Det er rørende. Og det er noe han fortjener så fryktelig, legger han til.

Kjørte seg i senk
Historien starter altså for to år siden. Northug og Gjerdalen var de to eneste fra Norge på startstreken på femmila i Liberec-VM. Gjerdalen holdt ut i 45 kilometer. Så sprakk han. Han rakk imidlertid å være viktig for Northug som den gangen også tok gullet.

For Gjerdalen endte det imidlertid med en real sprekk.

Som han brukte lang, lang tid på å komme seg etter.

- Ja, jeg var ødelagt, innrømmer han overfor Nettavisen.

- Den våren var det ikke mye trening. Da var det mye hvile. Jeg lå på sofaen eller i senga. Trente jeg, var jeg nede i et kvarters treningsøkter. Jeg måtte begynne med å gå. Så gikk jeg meg opp i løpefart. Da det var gått 15 minutter var det bare å gå inn for å spise, dusje og legge meg. Etter 15 minutter var jeg omtrent like sliten som de andre gutta var etter å ha trent i to-tre timer, forklarer han.

- En stor utfordring
Og det var det som var utfordringen. Den eneste måten å bli frisk på, var å trene lite.

I alle fall fra starten av.

- Ja, det er vanskelig å gå inn etter bare et kvarter. Spesielt med tanke på at OL var rett rundt hjørnet og VM på hjemmebane ventet. Dagene ble ikke noe lettere av at de andre kunne trene videre, været gjerne var fint og jeg selvsagt visste hvor mye trening som egentlig må til for å henge med i toppen. Det var en stor utfordring.

Han har imidlertid tatt hensyn til problemene. Han tok det forsiktig, og etter hvert kunne treningsdosene økes. Planene for fjorårets og årets sesong er imidlertid blitt lagt med én eneste tanke. Gjerdalen skal ha én formtopp. Ikke flere. Det går nemlig ikke. Og den ene formtoppen skulle være i sesongens største mesterskap.

I fjor lyktes han nesten.

I år ble det klaff.

- Jeg tror ikke det er mange andre som hadde giddi å trent så lite for å komme tilbake, men det har vært verdt det, sier han mens han kikker på bronsemedaljen sin.

HTML EMBED

- Kommer jeg til mål?
Gjerdalen smilte ikke så mye etter målpassering, men det hadde ingenting å gjøre med at han ikke var glad. Det handlet mer om at han var sliten. Veldig sliten. Men da han traff kjæresten Elisabeth Olimb etter målpassering, da kom også tårene.

- Hvordan opplevde du de siste hundre meterne?

- Det eneste jeg tenkte var: «Kommer jeg meg til mål før jeg segner om?» Så sliten var jeg. Og hadde Sjur Røthe (som ble nummer fire) vært på bakskia mi, da hadde det blitt skummelt for min medalje.

Northug hjalp ham faktisk i sluttfasen – selv om hjelpen kunne endt i norsk langrennskatastrofe.

Så fallet i sakte film
Plutselig falt hviterussiske Sergei Dolidovitsj.

Han kunne ha tatt med seg både Gjerdalen og Northug.

- Der var vi nok litt dårlige. Vi var litt uoppmerksomme. Vi diskuterte litt. Petter ga meg tips på hvor han skulle rykke, men jeg fikk det ikke helt med meg. Jeg snudde meg litt og spurte: Hva sa du? Hvor skal du rykke? Da jeg så snudde meg så lå Dolidovitsj der, og jeg ser Petter hopper over og henger, henger, henger i lufta før han kommer seg over.

- Var dette den store drømmen?

- Dette var stort. Og spesielt det at det skjedde på hjemmebane foran så mange skiglade og festglade nordmenn.