Alexander Kristoff var denne sesongen Norges beste syklist.

Hans sterke plasseringer i vårklassikerne, deriblant fjerdeplassen i Flandern rundt, bidro til at han sluttet på 161 World Tour-poeng. Nest beste nordmann ble Thor Hushovd med 51 poeng.

Les også: Alexander Kristoff med sjokkresultat

- Jeg er veldig fornøyd med sesongen til og med Tour de France. Da kjørte jeg inn mange gode resultater, og jeg viste at jeg hører til i toppen, forteller nordmannen til procycling.no.

Startet oppkjøringen i Italia
Etter sommerens høydepunkt ble mye av Kristoffs høstsesong spolert grunnet sykdom i forkant av Tour des Fjords. Likevel endte han på podiet i endagsrittet Vattenfall Cyclassics.

- Det var en grei høst, men den ville vært bedre uten sykdomstrøbbelet. Alt i alt er jeg godt fornøyd med året, sier Kristoff.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

26-åringen har så smått begynt å planlegge neste år. I helga var han i Italia og møtte resten av Katjusjas mannskap for 2014.

- Vi hadde mange møter som ikke var så viktige. Det viktigste vi gjorde var vel å ta lagbilder, smiler stavangersyklisten.

- Jeg kommer til å være kaptein
Selv om det russiske laget ikke pratet om neste sesongs mål og roller på laget, er Kristoff klar på hva som gjelder. Han vil forbedre seg i vårklassikerne. I år var han topp ti i monumentene Milano-Sanremo, Flandern rundt og Paris-Roubaix.

- Jeg vet det er et hårete mål, men jeg vil vinne en klassiker. Det blir selvsagt tøft, og neste år sikter jeg først og fremst på seier i én av de litt mindre klassikerne, som Gent-Wevelgem og E3 Prijs Vlaanderen. Løypeendringen i Milano-Sanremo er ikke til min fordel, men jeg ønsker likevel å bli sterk nok til å henge med i litt mer kupert terreng også.

- Hvilken rolle får du innad i laget i klassikerne?

- Jeg kommer til å være kaptein. I år handlet mye om Luca Paolini og meg i vårklassikerne. Det kommer det til å gjøre i 2014 også. I år var italieneren ofte hovedmannen til laget med meg i en fri rolle. Neste sesong blir det sannsynligvis motsatte roller med meg som klar kaptein, forklarer nordmannen.

Les også: Kristoff: - Min største seier

Trives i lange ritt
Det er særlig brosteinsmonumentet Flandern rundt som frister Kristoff. Med korte og bratte brosteinsbakker, smale veier og en konkurransetid rundt seks timer er det ett av sesongens tøffeste ritt.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Nordmannen har en 15.-plass fra 2012 og årets fjerdeplass fra rittet.

- Av de største klassikerne er det i Flandern jeg har kjørt best. Det er nok der min beste mulighet er neste år.

- Slik jeg er skrudd sammen kjører jeg bedre desto lengre rittet er. I ritt som varer i seks-syv timer er ikke farten mot slutten like høy som i et ritt på fire timer. Det passer meg bra og gjør at jeg henger bedre med mot slutten av lange ritt sammenlignet med de som er rundt 200 kilometer, sier Kristoff.

Langturer og styrketrening
Kapasiteten som gjør at Kristoff våkner til liv mot slutten av de største klassikerne sammenlignet med konkurrentene kommer ikke gratis. Mangfoldige timer skal legges ned i høst og i vinter for at rogalendingen er best mulig rustet til våren.

- Jeg trener mange lange økter om vinteren. Det går i seks-syv timer på sykkelsetet. For min del fungerer det bra med tanke på de lange rittene.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

I tillegg til langturene står også styrketrening sentralt for 26-åringen i månedene som kommer.

Les også: Kristoff: - Jeg la på meg syv kilo i ferien

På helgas treningssamling hadde Katjusja samlet flere av de fysiske trenerne i laget for å understreke hvor viktig basistreningen er i vintermånedene. Kristoff er allerede godt i gang på styrkerommet.

- Jeg kjører styrketrening for fullt. Det er tre ganger i uka med høy intensitet. Jeg starter sesongoppkjøringen for fullt i november. Neste uke trapper jeg ytterligere opp på treningen, da blir det 80-90 prosent av normalt, forklarer Kristoff.

Hektisk vinterprogram
Et viktig ledd i 26-åringens plan for å være klar til vårklassikerne er flere turer til varmere strøk. I desember reiser han sammen med Katjusja til Spania i to uker for å sikre seg kilometer på landeveissykkelen.

Deretter reiser han til Gran Canaria rundt nyttår sammen med familien, før det igjen blir samling med det russiske laget i Spania i januar.

- Det blir ikke mye tid jeg får hjemme i vinter. Heldigvis er den ene turen med familien og muligens et par ryttere fra Øster Hus-Ridley. Det er godt å ha de nærmeste tett på i tøffe treningsperioder. Da er det ikke like mye stress som det er på lagsamlingene. På samlingene går det i ett med mange møter og mye trening. Med familien er det friere og enklere å koble ut, smiler Kristoff.

Les også: Kristoff får all makt i klassikerne

Norges beste syklist anno 2013 har med andre ord en klar plan for hvordan han skal ta ytterligere steg mot verdenstoppen.

- Sesongmålet blir å vinne mer og ta flere UCI-poeng. Det er innenfor rekkevidde, sier Kristoff.