Gå til sidens hovedinnhold

- Jeg vil aldri bli funnet skyldig

Omstridt sykkeltopp frykter ikke sannhetskommisjon med Lance Armstrong.

Lance Armstrong har beskyldt tidligere UCI-president Hein Verbruggen for å hjelpe ham med å få en positiv dopingprøve til å forsvinne.

Det skal ha skjedd under 99-utgaven av Tour de France, da amerikaneren skal ha testet positivt for kortikosteroider.

Før helgen uttalte Verbruggen lakonisk:

- Når begynte vi å tro på Lance Armstrong? Etter å ha fortalt Oprah Winfrey at han aldri avtalte noe med UCI? Eller etter at han har laget film og gitt intervju hvor han hinter om sensasjonelle historier i vente?

- Det er en latterlig historie
Sitatet over er fra en tekstmelding han sendte til TV-kanalen NOS. Nå har han latt seg intervjue av nyhetsbyrået AP – og er hakket mer snakkesalig i sakens anledning.

- Det er en latterlig historie, og i tillegg til det var det ingen positiv dopingprøve. Han har helt sikkert sine grunner til å komme med dette. Jeg vet ikke hva, men kanskje har det noe med rettssakene hans å gjøre, sier Verbruggen til AP.

Han vedgår at de to hadde tett dialog i denne perioden.

- Jeg kan ha fortalt ham at UCI trenger en resept, men jeg er sikker på at det ble tatt hånd om av vår antidopingenhet, og ikke av meg. I henhold til regelverket kan slike resepter bli håndtert i etterkant.

Kortisonkrem ikke ulovlig
På slutten av 90-tallet kunne rytterne bli behandlet med kremer som inneholdt kortison. Senere har regelverket blitt strammet inn.

- Injeksjoner av kortison var ikke lov. Armstrongs verdier fra tester ved fire forskjellige tilfeller stemte godt overens med bruk av kortisonkrem, hevder han.

Armstrong har tidligere hevdet han sitter på håndfaste beviser som er nok til å felle Verbruggen som i dag er æresmedlem i IOC.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foruten dopingprøven fra 1999, har det også blitt hevdet at Armstrong testet positivt under Tour de Suisse to år senere. Tyler Hamilton har påstått at UCI hjalp sykkelstjernen ut av den floken også.

- Jeg kjenner ikke til alle detaljene, men jeg vet at folkene rundt Lance og folk fra «den andre siden». Fra sykkelsportens styrende organ, tror jeg. De fant ut en måte for å få det til å forsvinne på, fortalte Hamilton til «60 minutes» i 2011.

I boka «The Secret Race» gjentar Hamilton anklagene og skriver «US Postal og Lance ordnet det på en simpel måte. De sa at Lance hadde et sittesår og, ifølge mediene, endret datoen på en resept på en hudkrem med innslag av kortison. UCI ønsket heller ikke å ta Lance. De aksepterte resepten og touren rullet videre».»

- Vi har aldri skjult dopingprøver
Da saken blusset opp i etterkant av dette kom det også fram at Armstrong donerte penger til sykkelforbundet i etterkant av hendelsen.

Verbruggen nekter for at det er noe hold i disse påstandene også:

- Vi har aldri skjult en positiv dopingprøve. Ikke under Tour de Suisse og ikke under Tour de France. Jeg kjenner ikke til mistenkelige dopingprøver, fastholdt Verbruggen overfor AP.

- Jeg ser heller ingen grunn til at jeg skal fortsette å kjempe for min uskyld i denne saken. La heller dem som anklager meg bevise at jeg er skyldig, la han til.

Cookson vil ha alt fram i lyset
Den nye sykkelpresidenten, Brian Cookson, ønsker US Postal-kapteinen med i en sannhetskommisjon for å komme til bunns i sykkelsportens mange anklager fra dopingperioden.

- Det jeg virkelig er interessert i er den angivelige forskjellsbehandlingen Armstrong skal ha fått fra UCI. Dersom det stemmer, vil jeg gjerne høre mer om det, fortalte Cookson på WADA-konferansen i Sør-Afrika nylig.

Nederlenderen hevder på sin side at han ikke har noe å skjule:

- Jeg har aldri vært bekymret for noen undersøkende kommisjon. Jeg vil delta på alt og kommer aldri til å bli funnet skyldig i noe som helst.

Reklame

NÅ: Black Friday-pris på Garmin-favoritten fenix 5 Plus