Dette er et meningsinnlegg fra Torbjörn Nordvall.

I år håper jeg virkelig at Holmenkollen-publikummet på det meste er litt «salongberuset» og ikke «plakat», som de var under femmila i fjor. Da artet det hele seg til å bli en real fyllefest.

Kan dere ikke heller bare nyte skifesten, folkens?

Nei, jeg skal ikke være noe moralpoliti og mene noe om hvordan folk skal oppføre seg under en av verdens mest aktede og prestisjefylte skikonkurranser.

Men som langrennsvenn og Oslo-boer har jeg et ønske: Ta det rolig med alkoholen under Holmenkollen-helgen.

Femmila i Holmenkollen er en klassiker og årets høydepunkt som en helt spesiell konkurranse i verdenscupen. Utøvere og ledere elsker å være en del av Oslos fantastiske kulturarv med aner helt tilbake til 1880-tallet.

Som svenske har jeg hørt Anders Södergren, som har vunnet i Kollen to ganger (2006 og 2008), prise nettopp dette arrangementet flere ganger. I Thomas Alsgaards bok «Best på ski» skriver Södergren:

- Femmila i Holmenkollen, smak på den. Det gjør jeg, og det kjennes i skisjelen.

Videre skriver han:

- Det er noe spesielt med Holmenkollen, noe ekte, og genuint. Terrenget, løypene, publikum, stemningen …

Stemningen ute i løypene er helt unik. Kollen-publikummet er verdenskjent for å heie på utøvere fra alle nasjoner, som passerer langs den drøyt åtte kilometer lange runden.

Men i fjor tok det helt av. Deler av Kollen-publikumet dummet seg ut så til de grader og oppførselen deres endte opp med å overskygge alle de sportslige prestasjonene.

Det var utøvere som fikk øl kastet etter seg ute i løypa, det ble slagsmål og personskader da konkurransen var avsluttet og folk skulle ta seg hjem på mer eller mindre ustøe bein.

Køene på T-banen, og fylla, forårsaket et komplett kaos.

Det var rett og slett tragisk å være vitne til.

Selv havnet jeg midt i begivenhetens sentrum på hjemveien og trodde knapt mine egne øyne da hundrevis av berusede mennesker vinglet fram og tilbake, og blokkerte veien til og fra Holmenkollen. Det var en dempet og ubehagelig stemning.

I et TV-intervju med NRK sa jeg dette etter femmila i fjor:

- Det var ikke akkurat «salongberusede» mennesker jeg så. Mange var totalt «plakat».

Reaksjonene på uttalelsene mine ble fulgt opp av NRK Radio. «Plakat»? Hva betyr det? Og hva betyr salongberuset?

På svensk betyr ordet «plakat» at en er så beruset at en har mistet kontrollen over seg selv. En er altså kraftig påvirket av alkohol.

Synonymer til «plakat» er «tankad» og «drucken».

«Salongberuset» betyr derimot at en er litt påvirket av alkohol, glad og har full kontroll.

I min verden er det veldig stor forskjell på å være «plakat» og «salongberuset».

Så om ikke langrennspublikummet velger å se edruelig på de norske VM-heltenes kamp mot resten av verdenseliten, så håper jeg i hvert fall av hele mitt hjerte at de velger å være litt «salongberuset» og ikke «plakat», «tankad» eller «drucken» under denne Kollen-helgen.

Jeg vil gjerne få berømme arrangøren av Holmenkollen Skifestival og Ruter (som har ansvar for T-banetrafikken) for sin jobb med å få kontroll på alkoholkonsumet under denne helgen. De har tatt fjorårets fyllefest på største alvor og iverksatt en rekke tiltak for å skape orden i publikumshavet.

Blant annet er femmilstarten lagt til klokka 10:00 og T-banen går bare opp til Holmenkollen stasjon i stedet for helt opp til Frognerseteren, som tidligere.

Flyten på trafikken blir bedre og tiltakene gjør at festen ute i marka ikke rekker å utvikle seg på samme måte før utøverne passerer og folk etter hvert skal begynne på reisen hjem. Ekstra vakthold er også innkalt for å få kontroll på stadionområdet.

La oss får oppleve en herlig langrennsfest uten kaos og fyll i år. Det tror jeg alle er tjent med. Ikke minst med tanke på Oslos rykte og anseelse som en strålende vert for dette arrangementet.

Verdenscupens flotteste varemerke – Holmenkollen – og Oslo som vertskap, skal ikke stinke av alkohol og bli assosiert med et årlig fylleslag. Arrangøren, Norges og de øvrige nasjonenes skihelter, gjør tross alt som står i deres makt for at dette skal bli en sportslig opplevelse vi aldri skal glemme.

Ha en fin helg.

/Torbjörn Nordvall