Gå til sidens hovedinnhold

Jekker noen ned Joker?

procycling.no vurderer aktiviteten på det norske overgangsmarkedet.

I likhet med de internasjonale storlagene i sykkelsporten, har de norske kontinentallagene gjort store utskiftninger i stallen før 2012-sesongen. Men hvem kommer best ut av det? procycling.no gir deg svaret.

Joker Merida har i flere år vært Norges beste sykkellag. Gino Van Oudenhove har ledet sine ryttere til flotte internasjonale resultater, og ikke minst til profesjonelle kontrakter i noen av verdens beste sykkellag.

Edvald Boasson Hagen, Gabriel Rasch, Lars Petter Nordhaug og Alexander Kristoff har alle gått fra Joker-systemet og videre ut i lag som Sky, BMC og Garmin.

Historien har gjentatt seg også denne sesongen. Vegard Stake Laengen skal neste år sykle for det amerikanske Team Type 1. Etter gode resultater over flere år får Asker-gutten endelig prøve seg som profesjonell syklist. Den utløsende faktoren var muligens Stake Laengens fjerdeplass i sammendraget i Tour de l’Avenir, ungdommens Tour de France.

Ut av laget forsvinner også Frederik Wilmann, til Christina Watches, og Ingar Stokstad. De tre Ringeriks-Kraft-rytterne Audun Brekke Fløtten, Daniel Slåtto Gomnes og Eirik Kasa Jarlseth skal sammen med førsteårssenior Kristoffer Skjerping erstatte trioen som forsvinner fra Van Oudenhoves lag.

Birkebeiner tuktet supertalenter
I 2011 var Joker Merida Norges beste sykkellag, både totalt sett og U23-messig. Rytterne som sto for resultatene var i stor grad Stian Remme, Vegard Robinson Bugge og vår ferskeste sykkelproff Vegard Stake Laengen.

Stian Remme ble nummer to sammenlagt i både Tour Alsace og Mi-Août en Bretagne. I Alsace stod han på pallen med Thibaut Pinot og Nikita Novikov. FDJ-rytteren Pinot ses på som et Frankrikes største talent, mens Vacansoleil-klare Novikov er det samme i Russland.

I de store U23-rittene, Flandern rundt, Tour de l’Avenir og norgesmesterskapet, viste Robinson Bugge og Stake Laengen seg som de beste av våre unggutter. Dobbeltseieren i NM eksemplifiserte dominansen.

I Skien tok også Stake Laengen sølv i seniorklassen. Joker har tatt medalje i seniorklassen i NM i seks strake mesterskap.

Øst mot vest
Vi mener Morten Hegreberg har den mest spennende sammensetningen av U23-ryttere foran 2012-sesongen. Laget var best representert av de norske lagene i Tour de l’Avenir med sine tre ryttere på det norske laget.

En av rytterne var Sven Erik Bystrøm. Gutten fra Haugesund blir en av de aller mest spennende rytterne å følge i 2012.

Årets NorgesCup-vinner taklet overgangen til seniorklassen på en overbevisende måte. Fortsetter han framgangen neste år vil han være svært toneangivende i U23-klassen, både i Norge og internasjonalt.

I tillegg til Bystrøm er Filip Eidsheim, Johan Fredrik Ziesler, Daniel Egeland Jarstø, Håvard Blikra, Frans Leonard Markaskard, Kristian Dyrnes og Fredrik Strand Galta del av Morten Hegrebergs spennende U23-mannskap.

Neste sesong vil laget utelukkende bestå av U23-ryttere, og i hovedsak syklister fra sykkelklubbene i Stavanger og Sandnes.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Unntaket er nyervervelsen Markaskard fra Vestfold. Han er en av de mest spennende spurterne i de Norge.

Nettopp avslutningsegenskapene er noe som kjennetegner U23-satsningen i Øster Hus. De har mange talentfulle ryttere med gode avslutningsegenskaper. Ryttere som kan avgjøre og vinne sykkelritt.

Bystrøm og Eidsheim er eksempler på dette. Begge kjørte U23-VM for Norge i København, Eidsheim ble beste nordmann på tolvteplass. Sammen med Johan Fredrik Ziesler kjørte de også Tour de l’Avenir.

Dette er egenskaper vi ikke ser i Joker Meridas U23-mannskap, med unntak av sørlendingen Mats Lohne. Men om Lohne eller Markaskard er den raskeste U23-rytteren i Norge er veldig vanskelig å si. Når Joker Merida først hentet tre ryttere fra Ringeriks-Kraft synes vi det er overraskende at Markaskard ikke var en av dem.

Hoem og Aasvold i sør
Vi har heller ikke glemt Plussbank BMC. Unggutten Sondre Holst Enger er den eneste signeringen sørlandslaget har foretatt seg. Det lave aktivitetsnivået på overgangsmarkedet kan ha sammenheng med at det Sørlandsbaserte laget i spenning venter på hva de lovende juniorene i Grimstad Sykkelklubb får til neste sesong. Hever de seg enda et nivå er det godt å vite at det finnes ledige plasser på det lokale kontinentallaget.

Bjørn Tore Hoem og Lorents Ola Aasvold er utvilsomt lagets sterkeste kort. Eresfjordingen Bjørn Tore Hoem er en av de mest spennende U23-rytterne i Norge foran 2012. Som Aasvold er Hoem en rytter som presterer godt i kuperte løyper. De to imponerte i årets Rhône-Alpes Isère Tour, da de ble Norges beste ryttere sammendraget, selv om Joker Merida stilte med et sterkt lag.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

procycling.no mener bredden i troppen er det som gjør at Plussbank BMC står tilbake for Joker Merida og Team ØsterHus-Ridley. Mens de to nevnte lagene har hentet ryttere med resultater å vise til i seniorklassen har Plussbank BMC hentet junioren Sondre Holst Enger. Holst Enger er utvilsomt en svært lovende syklist, men det er aldri godt å vite hvordan en junior takler overgangen til seniorklassen.

Selv om Plussbank BMC på papiret står tilbake for Joker Merida og Team ØsterHus-Ridley etter overgangene i norsk sykkelsport er det ikke Thor Hushovds lag som kommer dårligst ut av overgangsvinduet.

Tynt på Ringerike
På Ringerike må Lars Holm og resten av støtteapparatet på mange måter starte på nytt. Med fem av lagets sterkeste ryttere ute er det på papiret et klart svekket Ringeriks-Kraft lag. Det er ingen underdrivelse å si at de er årets overgangstapere.

På grunn av langt svakere finansielle muskler enn sine konkurrenter har de nesten blitt et slags utviklingslag for de andre norske kontinentallagene. Nå er det opp til de gjenværende rytterne, som Alexander Randin og Stian Saugstad, å gå foran og vise vei, om Ringeriks-Kraft også i 2012 ønsker å sette farge på nasjonale ritt.

Konklusjon:
Et betimelig spørsmål er hvorvidt Joker Merida blir like gode i 2012, som de var i år? Mens rutinerte og meget sterke ryttere som Wilmann og Stake Laengen forsvinner kommer langt mindre rutinerte ryttere inn.

Det er usannsynlig at de fire nye tilvekstene i laget vil kunne erstatte den kjørestyrke og rutinen som forsvinner fra laget. Men allikevel anser vi Joker Merida som det laget med best mannskap foran 2012-sesongen.

Hvorfor? Spør du kanskje. Årsaken er de mange rutinerte rytterne som har kjørt på utrolig godt kontinentalnivå over flere år. Spesielt Stian Remme og Christer Rake bidrar til å heve laget. Begge har vært blant Norges desidert beste syklister i flere år og er garantister for gode resultater i både inn- og utland.

I samme åndedrag kan man godt nevne Vegard Robinson Bugge, som kjørte sin siste sesong i U23-klassen i 2011. Hortens-gutten var på treningsleir i belgiske Quick Step, men lyktes ikke å sikre seg en proffkontrakt. Det sier antageligvis mer om hvor vanskelig det var å bli profesjonell foran 2012, i og med at lag ble slått ned og sammen over en lav sko, enn om Robinson Bugges kvaliteter og egenskaper som syklist.

De andre norske kontinentallagene har ikke ryttere med den styrken og rutinen som spesielt Rake og Remme, men også Robinson Bugge, besitter. Spesielt ettersom Roy Hegreberg og de svenske Stevenson-brødrene ikke lenger vil være en del av Hegrebergs mannskap.

Ingen klar tronarving i U23-klassen
Vi mener altså at Joker Merida fortsetter som Norges beste sykkellag, men fortsetter dominansen på U23-nivå?

Robinson Bugge og Stake Laengen, som har stått for de tunge resultatene i internasjonale ritt denne sesongen, har begge vokst ut av U23-klassen.

Vegard Breen, Christer Jensen, Mats Lohne, samt de fire nye rytterne utgjør lagets U23-mannskap i 2012. På papiret ser det svakere ut enn fjoråret.

Enkeltryttere må ta steg og begynne å kjøre inn tunge resultater internasjonalt for at laget skal ha slik suksess i store U23-ritt som i fjor. Det er stort potensiale i mannskapet, men ingen av de viste seg frem på samme måte som Bugge og Stake i internasjonale ritt som Flandern og l’Avenir.

Det som avgjør om Morten Hegreberg eller Gino Van Oudenhoves U23-gutter imponerer mest neste år, er hvilke ryttere som vil prestere på et høyt nivå gjennom hele sesongen, slik Vegard Stake Laengen og Vegard Robinson Bugge gjorde i år.

Vi spår at verken Joker eller Øster Hus vil dominere U23-klassen på den måten førstnevnte gjorde i år. Bugge og Stake Laengen utgjorde en forskjellen på disse lagene forrige sesong, men ingen av lagene skiller seg ut i like stor grad foran årets sesong.

PS! Det dukker også opp et femte koninentallag neste sesong. Arbeidstittelen er Team Norspons, men ettersom rosteren ikke er klar, venter vi med å vurdere rytterne. Du kan lese mer om prosjektet her!

Hvilket lag tror du blir sterkest i 2012-sesongen? Ta debatten i kommentarfeltet under artikkelen!

Reklame

Salg: 10 bukser du kan bruke på løpetur eller hjemme

Kommentarer til denne saken