I sin ferske bok «Vinnerhjerte: Historien om Marit Bjørgen», ført i pennen av NRK-profil Ingrid Stenvold, kommer det fram flere nye opplysninger om skidronningen.

Blant annet forteller Bjørgen om en ubehagelig opplevelse i etterkant av VM i finske Lahti i 2017. I boken står det at Bjørgen noen uker etter mesterskapet fikk en telefon fra landslagslege Petter Olberg som snudde skistjernens liv på hodet.

Avsløring får Välbe til å reagere

Det skal nemlig ha blitt funnet et avvik i dopingprøven hun hadde tatt etter tremila i mesterskapet og naturlig nok begynte varsellampene å blinke for fullt.

LES OGSÅ: Beskyldningene fra Kowalczyk sjokkerte Bjørgen: - Det føltes så urettferdig!

Nyheten fra boka har også nådd Russland og i et intervju med nettstedet Daily Skier reagerer den mektige skilederen Jelena Välbe på informasjonen i boka.

- Jeg er litt sjokkert over disse nyhetene. Jeg har alltid sett på henne, og vil fortsatt se på henne, som en fantastisk utøver, men jeg har alvorlige spørsmål til de som bestemmer hva som tolkes som doping, siteres hun på.

- Hva regnes som doping og hva slags straff burde gis? sier hun videre.

Saken er også omtalt hos de russiske nettavisene Championat og Sport.ru.

Nettavisen har forsøkt å komme i kontakt med Marit Bjørgen for en kommentar til utspillet onsdag ettermiddag, men hun har enn så lenge ikke besvart henvendelsen.

Skeptisk skileder

Välbe er sjef i det russiske skiforbundet og har selv en rekke medaljer fra både OL og VM på merittlisten. Den nå 53 år gamle skitoppen var selv verdens mestvinnende kvinnelige langrennsutøver, før nettopp Bjørgen overtok den tronen.

LES OGSÅ: Bjørgen ble rasende da hun så hva som sto i avisen: - Bare sladder og spekulasjoner

Välbe har flere ganger tidligere uttalt seg med skepsis om norske utøvere og doping.

I Bjørgen-boken som kom ut denne uken står det å lese at tårene trillet hos Bjørgen da hun fikk telefonen om dopingavviket etter mesterskapet i Finland. Den norske skistjernen reiste hjem med hele fire gull etter Lahti-VM i 2017.

«Det var som om en klo grep tak i magen hennes og vred rundt. Hun fikk panikk», skildrer Stenvold i boka om at det ble funnet et avvik i en dopingprøve.

Lege Petter Olberg prøvde å roe henne ned og forsikre henne om at det hele ville gå bra. Bjørgen sa til seg selv at hun måtte stole på legen.

LES OGSÅ: Skiforbundet ba Bjørgen dekke seg til: - Grenset til mobbing

«Urinprøven hadde inneholdt spor av 19-norandrosteron, som står på WADAs forbudsliste. Funnet kan være et tegn på at man har brukt prestasjonsfremmende stoffer. Kloen i magen strammet grepet, det ble vanskelig å puste. Hun ble kvalm. Igjen – hva var dette for noe?» står å lese i boka.

Virkestoffet noretisteron

Landslagslegen skal ha forklart at det kunne være en sammenheng med at Bjørgen hadde brukt et preparat som heter Primolut-N, som brukes for å forskyve menstruasjonssyklusen, noe som er vanlig å gjøre blant kvinnelige idrettsutøvere.

Dette inneholder virkestoffet noretisteron, et hormon som også finnes i p-piller, og som omdannes og skilles ut i urinen som små mengder av steroidet 19-norandosteron.

LES OGSÅ: Bjørgen fikk sjokkbeskjed om doping: - Fikk panikk

Bjørgen skalv av hele situasjonen, står det å lese videre i boken, men hun kunne berolige seg med at det fantes en forklaring.

Neste dag begynte Bjørgen og Olberg å smale dokumentasjon på hvordan hun hadde brukt preparatet. Dokumentasjonen ble sendt inn til FIS.

Etter to uker kom avklaringen. Bjørgens forklaring stemte overens med det laboratoriet hadde funnet, og saken var dermed ferdig etterforsket, og det var ingen mistanke om doping lenger.