*Nettavisen* Sport.

Jente (18) skrev hockey-historie

Foto: Glenn Thomas Nilsen

En meter fra hockeyguttas masseslagsmål satt en 18 år gammel jente og ønsket seg utpå isen.

14.02.07 22:43

SPARTA - STAVANGER 5-4: Jorid Dagfinrud Øiestad (18) ble onsdag den første kvinnen som har vært med i troppen til et eliteserielag i ishockey.

Den knapt 18 år gamle jenta - hun ble myndig for tre uker siden - var med som reservemålvakt da Sparta onsdag kveld møtte Stavanger Oilers hjemme i Sarpsborg.

Aldri før har en kvinne vært med i troppen til et norsk eliteserielag i ishockey.

Men noe PR-stunt var det ikke.

Sportslig forsvarlig
- Vi har vært veldig bevisste på at dette ikke skulle være noe jippo. Hun var med på benken i dag fordi hun per dags dato er vår andrekeeper. Det var kun sportslige hensyn bak dette, sier trener Sjur Robert Nilsen til Nettavisen.

Forklaringen er at både klubbens førstekeeper Henrik Smångs og juniorkeeperen Torstein Pedersen er syke. Derfor satt Dagfinrud Øiestad på benken mens Lars Haugen voktet Sparta-målet.

- Hadde han blitt skadet, hadde hun kommet inn, konstaterer Nilsen.

Det hadde ikke vært Jorid imot. Hun ble ikke skremt, selv om hun midtveis i første periode ble vitne til et masseslagsmål rett ved benken der hun satt.

- Jeg håper ikke de hadde spart på kruttet hvis jeg haddde fått spille. Men det er kanskje lett å si det nå. Jeg sier kanskje noe annet når jeg har fått en på tygga, sier Jorid Dagfinrud Øiestad til Nettavisen.

Har spilt i 1. divisjon
Dagfinrud Øiestad har faktisk spilt mannfolkhockey før - for Spartas 1. divisjonslag.

- Jeg er egentlig ganske fornøyd med innsatsen i de kampene, selv om vi har tapt. Men jeg var veldig misfornøyd med den ene kampen, forteller hun til Nettavisen.

Trener Nilsen legger ikke skjul på at det hadde vært i tidligste laget å sende det 18 år gamle målvaktstalentet utpå i en eliteseriekamp, men utelukker ikke at hun en dag får spilletid på høyeste nivå.

- Det sier seg selv at en ung keeper som er født i 1989, har en vei å gå før man blir klar for å spille i Get-ligaen, sier Nilsen til Nettavisen.

Avgjort helt på tampen
Sparta vant kampen 5-4, etter at Jonas Andersen scoret i sudden death. Hjemmelaget lå aldri under, og ledet 4-2 da matchen var drøyt halvspilt. Andreas Petterson utlignet til 4-4 for Oilers like før andreperioden tok slutt.

Ingen av lagene scoret i tredje periode.

- Det var en bra hockeymatch med to gode lag. Vi styrte og kom i forkant, og fikk 4-2. Da ble vi kanskje litt overmodige, slik at de fikk 4-4. Men vi hadde flyten på vår side, og fikk det avgjørende målet i siste minutt av sudden death, oppsummerer Sjur Robert Nilsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.