OLIVA/VALENCIA (Nettavisen): På Mathisens første samling med U21-landslaget i 2005 var det nemlig en svært nervøs 18-åring som møtte opp.

Han var den eneste fra sitt årskull som var tatt ut, og han kjente ingen fra før, men det var en rekke profiler med i troppen som den gangen skulle møte Sverige.

Da var det én spiller som tok ansvar for å få den unge Mathisen til å føle seg velkommen.

Det minneverdige møtet ble først omtalt i TV 2-podcasten B-laget tidligere i vinter.

- Da kom Rune Almenning Jarstein bort til meg, spurte hvordan jeg hadde det, hvem jeg var, hvor jeg kom fra. Han tok seg av yngstemann i gruppa som egentlig ikke hadde noe tidligere vennskap til noen av spillerne fra før. Dette var gutter jeg så opp til og var litt redd for, jeg var veldig nervøs på min første samling, og da var Rune den som la armen rundt meg og tok seg av meg. Fra den dagen har Rune stått ekstremt høyt i kurs hos meg, forteller Mathisen i podcasten.

- Ikke alle tenker sånn

Overfor Nettavisen utdyper den tidligere Start-profilen:

- Jeg ble veldig trygg av det Rune gjorde, og det er ikke mer som skal til. Men det er ikke alle som tenker sånn. Siden den gangen har jeg hatt utrolig sans for Rune som menneske, men selvfølgelig også som keeper. Det fortalte meg mye om hva slags person han er, og han er en utrolig stor ressurs i en landslagsgruppe som dette, sier Mathisen til Nettavisen.

- Er det ikke en selvfølge at man blir godt tatt imot når man er ny i en landslagstropp?

- Jo, men det går litt på hvordan man er som type og menneske. Det var ikke sånn at de andre spillerne var uhøflige den gangen, men det å faktisk gå bort til en ny unggutt og si «hei, jeg vet hvem du er og hva du står for, la oss gå en tur og ta en prat», da løser det opp mye av det man som ny gruer seg til, mener TV 2-eksperten.

Han sammenligner situasjonen med at man som barn må bytte skole og begynne i en helt ny klasse.

- Det blir som at en i klassen kommer bort og sier «hei, la oss gjøre dette sammen». Det er kanskje en selvfølge, men det er ikke alle som er sånn, det er ikke naturlig for alle. Men Rune er en naturlig leder og ressurs, sier Mathisen.

- Sånt man ikke glemmer

Almenning Jarstein husker Mathisens inntog på landslaget godt. Tyskland-proffen mener det bare skulle mangle at man tar imot nye spillere på en god måte, og er glad for at Mathisen fikk en god opplevelse.

- Jeg har vært ung selv. Jeg husker episoder i Odd da jeg trente med dem før jeg fikk kontrakt, og da var det et par spillere som tok veldig godt vare på meg. Det er sånt man ikke glemmer, og jeg synes det er viktig å ta vare på unge spillere som er nye i troppen og få dem til å føle seg vel med en gang. Det gagner også gruppa, sier Jarstein til Nettavisen.

Keeperen har vært en del av ungt landslag de siste årene, og opplevd at tenåringer som Martin Ødegaard, Sander Berge og Kristoffer Ajer har kommet inn i troppen.

- Men nå har vi en såpass fin gruppe et jeg ikke tror det er noe vanskelig å komme hit som ny i det hele tatt. Vi går godt sammen, alle spillerne, og alle er flinke til å ta imot de nye som kommer inn, mener han.

- Svarer så godt jeg kan

Jarstein er en erfaren mann, og har fått 58 kamper med flagget på brystet siden debuten i 2007. Han føler et visst ansvar i en relativt ung landslagstropp.

- Jeg er eldstemann her og den som har vært med lengst, så jeg kommer med innspill hvis jeg ser noe jeg har noen meninger om. Hvis noen har spørsmål til meg, svarer jeg så godt jeg kan, sier bundesligaproffen.

Norges kamp mot Spania har avspark lørdag klokken 20.45 på Mestalla i Valencia. Over 1300 nordmenn har kjøpt billett til kampen, opplyser NFF. Tre dager senere, på tirsdag, venter ny EM-kvalikkamp hjemme mot Sverige.

P.S: Norge tapte 1-2 i Mathisens U21-debut mot Sverige i 2005.

Norges lagoppstilling den gangen:

Rune Almenning Jarstein, Morten Morisbak Skjønsberg, Kristian Flittie Onstad, Alexander Gabrielsen, Trond Erik Bertelsen, Branimir Poljac, Christian Grindheim, Tomasz Sokolowski, Bjørn Helge Riise, Daniel Fredheim Holm, Magnus Myklebust.

Jesper Mathisen fikk 22 minutter som innbytter.