Den amerikanske langrennsstjernen Jessie Diggins har tidligere vært åpen om at hun slet med spiseforstyrrelser i tenårene.

Les også: Slår alarm om United-garderoben

I et Instagram-innlegg åpner nå Diggins opp om at hun har fått et tilbakefall etter 12 år.

– Dette er ikke lett for meg, men det er noe jeg ønsker å dele med dere. I sommer, etter 12 år på et godt sted helsemessig, har jeg slitt med spiseforstyrrelsen min, skriver Diggins på Instagram.

Hun er klar på at hun å føler seg bedre takket være laget hun har rundt seg. Samtidig vil hun gi en beskjed til unge utøvere.

– Vi setter ofte idrettsutøvere på sokkel, og det tar vekk noe av det menneskelige som gjør oss ekte. Det siste jeg vil er å uttrykke overfor unge utøvere at for å være suksessrik, må de være perfekte, uten å slite. For det er ikke slik livet er. Det er ok å be om hjelp, skriver Diggins.

– Rehabiliteringen er ikke perfekt, men det er ok, skriver Diggins i Instagram-posten.

Les også: Kommer med kraftig RBK-advarsel: – Veldig dramatisk

Berømmes av ekspert

Jorunn Kaiander Sundgot Borgen er professor ved Norges Idrettshøgskole og en av Norges fremste eksperter på spiseforstyrrelser i idretten. Hun er full av lovord om Diggins.

– Igjen vil jeg berømme Diggins for hennes åpenhet. Det er mange utøvere som får tilbakefall, flere ganger, men ikke ønsker å si noe, fordi det gjerne flagges høyt at «nå er jeg frisk». Men det er ganske vanlig å få tilbakefall for utøvere som har hatt spiseforstyrrelser eller som i perioder har hatt et anstrengt forhold til kropp, kroppsvekt og mat, sier hun til Nettavisen.

– Det at Diggings igjen er ærlig, vil hjelpe flere andre utøvere til både å tørre å si noe om problemet og også tørre å fortelle at de ikke er helt rehabilitert eller friske selv om det kanskje ble sagt en tidligere sesong. Det gjelder mange og dette er ekstremt viktig, slik at de kan få den hjelpen de trenger, sier Sundgot Borgen.

Professoren mener Diggins’ tilfelle bare er ett av mange i en sport som langrenn.

– Vi ser ofte tilbakefall når utøvere er i et miljø der fokus på kroppssammensetning er sentralt sett i forhold til det å prestere - lik som i langrenn. Det å hele tiden over år skulle ha fokus på matinntak, det å ha en kropp som fungerer optimalt og skulle prestere, utsetter enkeltindivider for et enorm press og utøvere som i utgangspunktet er sårbare for å utvikle spiseforstyrrelser har økt risiko for å få tilbakefall, sier hun.

– En oppdager gjerne dette ved at resultatene blir svært varierende og humøret og energien forsvinner. Spiseforstyrrelser er komplekst og årsakene til at utøvere utvikler spiseforstyrrelser er sammensatt. På generelt grunnlag vil jeg si at årsaken til at en utvikler spiseforstyrrelse og hvilken hjelp utøveren får spiller en viktig rolle, men i tillegg så faller mye av forklaringen når det gjelder både utvikling av spiseforstyrrelser og tilbakefall på den kulturen som utøveren er en del av.

Les også: Mandagens Premier League-rykter

Sundgot Borgen peker videre på at kulturen rundt langrennsmiljøet er helt avgjørende for at utøvere med spiseforstyrrelser skal unngå tilbakefall.

– Erfaringsmessig vil jeg si at i alle fall en av tre utøvere har tilbakefall. Det avhenger av årsakene til hvorfor de fikk en spiseforstyrrelse, hvilken behandling og hjelp de har fått og ikke minst hvilken kultur de er i. Dersom de oppholder seg i en lite konstruktiv kultur som bidrar til å fremme uheldig fokus på kropp, vekt og mat, er risikoen høy for at de får tilbakefall. Mange opplever å gå tilbake til en «forurenset» kultur og da er risikoen for tilbakefall skyhøy, sier Sundgot Borgen.

– Tøft å fortelle familien

Amerikaneren innrømmer at det var tøft å fortelle mannen sin og foreldrene sine at problemene hadde dukket opp igjen.

– Du ønsker ikke å påføre smerte, stress og bekymring til menneskene du elsker, og de som elsker deg, men jeg visste at jeg måtte fortelle dem dem. De vil være der for meg, så jeg må slippe dem inn. Ganske umiddelbart tok det en byrde fra skuldrene mine, sier Diggins til People Magazine.

Nå er amerikaneren klar på at hun tar et steg av gangen når hun tenker på karrieren videre.

– Jeg kommer bare til å trene og konkurrere dersom det er det rette for meg, fordi målet mitt i livet er å være 80 år og stå på ski med barnebarna mine. Det vil jeg mer enn å trene eller konkurrere akkurat nå.

– Når det er sagt så føler jeg meg mye, mye bedre, og jeg trener og planlegger å slutte meg til treningsleiren i høst. Jeg elsker virkelig å konkurrere fordi det gir meg mye glede og mening, sier Diggins.

I vinter tok Diggins sitt første individuelle VM-gull da hun vant 10 kilometer fristil under VM i Planica. Hun har totalt ni medaljer fra OL og VM.