*Nettavisen* Sport.

Johaug fikk svenskehjelp

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Den norske jenta knappet kraftig inn på Justyna Kowalczyk.

03.01.13 17:57

Før torsdagens 15 kilometer jaktstart under Tour de Ski lå Therese Johaug rundt 50 sekunder bak favoritt Justyna Kowalczyk i sammendraget.

Den norske jenta leverte over evne i sprinten sist, mens Kowalczyk ikke kom til finale og dermed tapte Johaug mindre enn ventet i den øvelsen. Under jaktstarten torsdag var det ventet at 24-åringen fra Dalsbygda ville knappe inn noe på sin polske rival. Og det gjorde hun, mye takket være hjelp fra svenske Charlotte Kalla og Kristin Størmer Steira.

- Veldig fornøyd
I mål var Johaug rundt 18 sekunder bak Kowalczyk, og med bonussekunder medregnet ligger hun nå rundt 28 sekunder bak i sammendraget.

- Det var tøft i dag, og jeg kjente at Kalla og Steira kom fortere og fortere. Kalla gikk et kjempeløp og det var bra vi var sammen på slutten. Vi tok rundt 15 sekunder fra bakken, sier hun til NRK.

- Nå er jeg 28 sekunder bak og det er bra. Tidlig i dag måtte jeg tenke mest på meg selv. Jeg hadde også gode ski, men det var godt å få den hjelpen på slutten, sier Johaug.

Den norske jenta måtte se seg slått av Kalla i spurten.

- Jeg var litt kjei på slutten der og Charlotte er normalt bedre enn meg i spurten, men jeg er veldig fornøyd, sier Johaug.

Knappet inn
Det ble raskt klart at Johaug var friskere enn Kowalczyk fra start. Den norske jenta tok stadig innpå polakken og ved passering 5,7 kilometer hadde 50 sekunder blitt til 37,5.

Nettavisen fulgte rennet LIVE

I den neste fasen av løpet tok Johaug det noe roligere og tapte litt, men ved passering 10,7 kilometer var hun igjen i vigør. Avstanden ned til Kowalczyk var minket til 37,1 sekunder.

Men mens Johaug og Kowalczyk kjempet sin kamp, kom Kristin Størmer Steira og Charlotte Kalla bakfra. De tok mot slutten igjen Johaug, og dermed fikk hun drahjelp bak Kowalczyk.

Kalla hadde en kjempedag torsdag og tok fort igjen Steira. Da Johaug ble hentet inn tok den svenske jenta ansvar og dro de norske jentene opp i jakten på den polske lederen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

- Da jeg ga meg ut på første runden kjentes det som jeg aldri skulle gå tom for krefter. Jeg kunne kjøre kontrollert, og det var deilig å kunne ligge bak Kikkan Randall en stund, sier Kalla til NRK.

- Jeg hadde såpass mye krefter at jeg valgte å dra når vi lå samlet. Nå kommer det til å bli spennende videre, og jeg gleder meg til morgendagen, sier den svenske jenta.

Fikk svenskehjelp
Den taktikken var svært vellykket for alle parter. Kowalczyk kom riktig nok først i mål, men trioen bak klarte å knappe inn mye, og dermed er det svært spennende i Tour de Ski.

Kowalczyk tok sin totalt 12. etappeseier i Tour de Ski. Charlotte Kalla ble nummer to 18,3 sekunder bak, Therese Johaug nummer tre 18,7 sekunder bak og Steria nummer fire 19,2 bak.

Kowalczyk fikk med seg 15 bonussekunder for seieren, Kalla fikk ti bonussekunder, mens Johaug fikk fem bonussekunder for sin tredjeplass.

Dette betyr at Johaug nå ligger rundt 28 sekunder bak Kowalczyk i sammendraget, og rundt fem sekunder bak Kalla.

Bak de fire første gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen inn til en åttendeplass, mens ungjenta Heidi Weng kapret en sterk ellevteplass. Marthe Kristoffersen brøt for øvrig løpet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.