I fredagens utgave av NRK-programmet Lindmo snakker Ingvild Flugstad Østberg ut om spiseutfordringene som førte til at hun fikk startnekt i 2019.

Østberg, som ikke oppfylte ikke kravene til den obligatoriske helseattesten, forteller at lagvenninnen Therese Johaug var en av de som var ærlig med henne.

– Hun var en av dem som tydelig sa «Ingvild, nå er du for tynn. Slik du er nå, er du ikke verdens beste skiløper. Du må spise bedre og mer.», forteller Østberg i programmet.

Østberg, som er tilbake igjen på landslaget og vant VM-gull på stafett i vinter, forteller at det var på en joggetur i fjor vår at Johaug valgte å være såpass direkte.

– Vi kjenner hverandre godt. Hun vet hun kan si hva som helst til meg, selv om det sårer og jeg gråter, forteller Østberg.

Hun forteller om hvordan problemene startet etter 18-19-sesongen, der hun vant Tour de Ski og verdenscupen sammenlagt.

– Jeg satte veldig høye krav til meg selv. Det gjør jeg fortsatt. Det er en bra ting for å bli verdens beste skiløper. Men det kan også være det som gjør at jeg bryter meg ned heller enn å bygge meg opp. Det jaget gjorde at det gikk feil vei, sier Østberg.

Kjernen i Østbergs problemer lå i at hun ikke fikk i seg nok mat i forhold til hvor mye hun trente.

– På det tidspunktet trente jeg bra nok til å bli verdens beste, men jeg spiste ikke bra nok for å bli verdens beste skiløper, sier hun.

Hun får også spørsmål om noen rundt henne har stemplet problemene som «spiseforstyrrelser».

– Det er en ting vi har snakket om, bekrefter hun.

– Det er ikke et farlig ord. Det er mange nyanser i ordet. Jeg har ikke vært opptatt av om det har vært en spiseforstyrrelse, men hva jeg skal gjøre for å komme meg ut av min situasjon. Det er ikke farlig å si at man har hatt en spiseforstyrrelse, eller har det. Man kan uansett jobbe seg ut av det, sier Østberg.

Lindmo-programmet går på NRK 1 fredag klokken 21.40.