Startskuddet på OLs første øvelse for langrennskvinnene går 5. februar. Da er det nesten to måneder siden sist Johaug gikk et skirenn.

Forrige gang 33-åringen konkurrerte var under verdenscupen i Davos 12. desember. I mellomtiden har flere av Johaug sine største konkurrenter gått Tour de Ski, noe som Johaug valgte å droppe for å heller lade opp til OL.

Johaug får med andre ord en lang konkurransepause før hun skal i aksjon i Beijing og kjempe om sitt første individuelle OL-gull. Frida Karlsson tror det vil gjøre Johaug usikker.

Les også: Svensk marerittbeskjed før OL: - Ikke noe man unner noen

- Nervøs

- Hun er nok litt nervøs over hvor hun står nå. Det bruker å være sånn når man ikke har konkurrert på lenge, sier Karlsson til pressen på en digital pressekonferanse før OL.

Karlsson har denne sesongen utviklet seg til å bli Johaug sin største rival, og svensken valgte i motsetning til Johaug å stille til start på Tour de Ski. Der gikk hun fire etapper, før hun valgte å gi seg.

Karlsson får med andre ord ikke en like lang konkurransepause som Johaug før OL. Hun er likevel usikker på om Johaugs lange konkurransepause vil gi henne en fordel i mesterskapet i Beijing.

- Det var vel en del av planen hennes, så hun er vel trygg på den, sier den svenske yndlingen.

Les også: Diggins hardt ut mot Karlsson etter det omtalte fallet. Ekspert: - Unødvendig av Diggins

Hevder Karlsson viste toppform

Karlsson befinner seg for tiden på høydesamling i Livigno sammen med resten av det svenske landslaget. Like før hun reiste dit gikk hun et testløp hjemme i Sverige, hvor hun ifølge treneren sin Per Nilsson viste toppform.

- Det så veldig bra ut. Følelsen og trykket i skigåingen fungerte veldig bra, sier treneren til nyhetsbyrået TT.

Distansen hun gikk var 15 kilometer skiathlon, som er kvinnenes første konkurranse i OL 5. februar. Karlsson gikk alene, men opplegget var så likt som en konkurranse som mulig.

- Det er alltid vanskelig å vite når man ikke går mot noen andre. Men min følelse er bra og jeg er veldig trygg der jeg står nå, sier hun om formen før OL.

Les også: Svenskene tør ikke reise til samme sted som Norge før OL. Nå svarer den norske landslagslegen

Mener Karlsson må heve seg

Duellen mellom Johaug og Karlsson er for mange det store høydepunktet på kvinnesiden i langrenn i OL. Karlsson åpnet sesongen svært sterkt og slo Johaug i sesongåpningen i Ruka og på Lillehammer før jul.

Langrennsekspert Torgeir Bjørn tror Karlsson kan gå like fort i OL som hun gjorde før jul, men er usikker på om det vil holde til gull.

- Hun kan gå minst like fort i OL, men det er bare det at Therese Johaug kommer til å utvikle seg mer sammenlignet med rennene i Ruka og på Lillehammer, sier han til Nettavisen.

Bjørn får støtte av ekspertkollega Petter Skinstad om at Karlsson må opp enda et nivå fra det hun har vist tidligere i sesongen om hun skal kunne slå Johaug i OL.

- På Lillehammer slo hun Therese så vidt det var, men jeg mener at den Therese vi så på Lillehammer har en 30-40-50 sekunder å gå på til toppformen på en 10 kilometer. Da må Frida heve seg nesten like mye for å holde Therese bak seg, sier Skinstad til Nettavisen.