OBERSTDORF (Nettavisen): Den tyske landslagstreneren Peter Schlickenrieder vekket harme i den norske troppen etter sine uttalelser i forbindelse med Therese Johaugs gull på 10-kilometeren i VM.

Ifølge RTL svarte tyskeren at det burde innføres en BMI-grense i langrenn, da han fikk spørsmål om hva man skal gjøre med Johaugs dominans.

Ivesen og Johaug svarer

Landslagstrener hos de norske langrennskvinnene Ole Morten Iversen slår kraftig tilbake mot uttalelsene.

- Jeg synes det er uprofesjonelt og respektløst i den posisjonen han er i. Mitt tips til han er kanskje å flytte fokus over på trening og treningskultur, hvis målet er å få de tyske jentene til å bli bedre på ski. Det hører ikke hjemme noe sted, sier Iversen til Nettavisen.

Therese Johaug forholder seg roligere enn treneren og lar seg ikke provosere når hun konfronteres med uttalelsene.

- Han må få stå for det han sier, og mene det hvis han mener det. Jeg føler at vi i Norge er langt fremme på den biten der. Vi har helseattester som vi må gjennom hvert eneste år. Det er en lang rekke tester som vi skal gjennom for å sikre en best mulig helse for hver enkelt utøver, sier Johaug til Nettavisen.

- Hvis du ikke er innenfor der, så får du ikke lov til å gå skirenn. Det har vi sett eksempler på. Støtteapparatet vårt og helseteamet vårt har hele tiden fokus på at vi skal ha en best mulig helse. Den trumfer alt. Jeg tror kanskje han må undersøke litt hva som blir gjort i de ulike landene først, sier Johaug videre.

Mener løypeprofilene må endres

Når Nettavisen møter Schlickenrieder etter lørdagens tremil i Oberstdorf, er 51-åringen mest opptatt av å snakke om at løypene må endres, slik at ikke lette utøvere får en stor fordel.

- En bedre måte å ta vare på utøverne våre ville vært å ikke ha løyper som den i Oberstdorf. Fjellene er høyere enn det som vanligvis er tillatt, og det bør vi stoppe. Vi må ha flere langrennsløyper som i Norge, hvor det går opp og ned, opp og ned, sier Schlickenrieder til Nettavisen.

Han peker på Marit Bjørgen og mener det i Oberstdorf-løypene i 2005 handlet mer om å være sterk enn å være lett.

- Er det helsefarlig å være langrennsløper på toppnivå?

- Det er en vanskelig diskusjon. Hva er sunt og hva er ikke? Jeg ser bare at løypene endrer seg mye, og jeg er ingen fan av det. Under OL på Lillehammer tenkte vi at det var en skikkelig tøff løype, men den ses på som enkel nå, så jeg sier stopp dette. Den beste langrennsløperen skal vinne, og det er ikke bare fjellklatrerne, sier Schlickenrieder.

- Både Norge og Sverige har egne systemer i sine lag, for å hindre at folk sulter seg. Trenger vi da en BMI-grense?

- Jeg vet ikke hvordan det vil fungere. Det må kanskje være et forslag fra Norge eller Sverige til FIS, dersom de har et system som fungerer. Det viktigste er å ta hånd om løypene - ikke BMI-diskusjonen, sier Schlickenrieder.

VM i Oberstdorf avsluttes med 50-kilometer for herrene søndag.