OBERSTDORF / OSLO (Nettavisen): Therese Johaug (32) er verdensmester i 15 kilometer skiathlon etter en mektig oppvisning i sin første øvelse under ski-VM i Oberstdorf.

Sveriges Frida Karlsson (21) spurtet inn til sølvet foran lagvenninne Ebba Andersson (23), nøyaktig et halvminutt bak Johaug.

- Skrek noen stygge ord

Johaug-triumfen skjedde ikke uten dramatikk. Nansen-skiløperen var involvert i et fall tidlig i rennet, da rivalen Karlsson forsøkte å kjøre rundt henne på utsiden ned mot stadion. Begge stupte ned i den løse snøen, og Karlsson knakk staven.

- Jeg kommer i høy fart og holder ut kurven bra, men det var en skarp sving som hun trykket seg ut av. Vi kjører i hverandre og bryter litt på bakken der. Det er surt, men det er vanskelig å unngå, sier Karlsson til Nettavisen.

NRKs kommentatorduo Jann Post og Torgeir Bjørn var tydelige på at skylden lå hos Karlsson, og at svensken muligens burde fått tildelt gult kort. I målområdet ble imidlertid Johaug og Karlsson enige om at det var like mye begges feil.

- Vi slukket brannen. Det var liksom ingen tvil. Vi ble enige om at det ikke var noens feil, sier Karlsson.

Hun innrømmer at hun var redd løpet skulle bli ødelagt da hun deiset i bakken tidlig i løpet.

- Jeg skrek noen stygge ord, men det var ikke til henne. Det var mer til situasjonen. Akkurat da jeg gikk ned tenkte jeg at nå ryker det, men så kommer jeg opp kjapt og innser at det gikk bra likevel.

Johaug er glad for at hendelsen ikke ble avgjørende for løpet, men sier til Nettavisen at hun synes det kunne ha vært unngått.

- Hun ønsker ikke å falle hun heller, men det er litt unødvendig å gå så tett opp i hverandre når vi er så få som vi var. Samtidig så er det skart føre, det er isete og man blir dratt ut i svingen, sier Johaug til Nettavisen.

Johaug spøker at hun kanskje bør holde seg litt unna Karlsson etter at svensken også falt foran henne under verdenscupen i Falun tidligere i vinter.Den norske verdensmesteren er fornøyd med at hun ikke lot seg stresse for mye av hendelsen.

- Jeg prøvde å fokusere på meg selv og gjøre den jobben jeg skulle gjøre for prestere best mulig. Jeg var egentlig veldig rolig. Det er kanskje det som gjenspeiler at når man er i bra form og føler deg trygg så tar man de rette valgene taktisk og teknisk og. Jeg tror jeg aldri har vært så rolig etter et fall før som jeg har var her, sier Johaug.

Langrennsstjernen er lettet og fornøyd at hun allerede på første forsøk tok gull i Oberstdorf-VM.

- Det er vel kanskje den øvelsen her jeg har følt meg litt utrygg på. Nå er det godt å komme i gang i mesterskapet og jeg har fått det gullet jeg lengtet etter. Nå kan jeg endelig senke skuldrene. Jeg vet jeg har gode distanser foran meg også. Jeg gleder meg, forteller Johaug.

Les også: Drømmestart for de norske i historisk VM-renn: - Jeg vet ikke hva de er laget av!

Mens den unge svensken brakk staven i fallet, og tapte avgjørende mye tid på det, kom Johaug seg opp igjen raskt uten mer trøbbel.

Da også Andersson tabbet seg ut under skibyttet noe seinere, gjorde Johaug kort prosess i gullkampen og avgjorde til sin fordel.

- Stressa meg ikke

Om noen trodde rutinerte Johaug skulle komme ut av rytmen og bli påvirket av uhellet, hadde de ingen grunn til det.

- Jeg er veldig letta. Du vet at det er veldig mye forventninger der, og jeg har store forventninger til meg sjøl. Jeg vet at på god dager klarer jeg å vinne skirennene, men du skal gjøre en sabla jobb i forkant, og alt skal gå din vei, hvis du skal klare å stå øverst, oppsummerer Johaug overfor NRK.

Om fallet og krasjen med Karlsson hadde hun følgende å si:

- Jeg skjønte ikke helt hva som skjedde. Jeg tror vi gikk litt inn i hverandre der. Jeg ble dratt litt ut fordi det var skarpt føre. Vi hekta nok. Jeg prøvde bare å finne roen etterpå. Det stressa meg ikke, og gjorde meg egentlig ingenting, beskriver hun.

Helene Marie Fossesholm endte på sjetteplass, slått med 1,15 minutter av Johaug. Heidi Weng endte på 9-.plass ytterligere ti sekunder bak. Anne Kjersti Kalvå ble nummer tolv.

Mer dramatikk

Spenningen om gullet var det altså ingenting å si på fram til 15 kilometeren var halvveis. Da de tre i teten, Johaug, Karlsson og Andersson, kjørte inn på skistadion etter første rundtur i løypene ble det virkelig dramatisk.

Mens Johaug og Karlsson deiset ned i snøen, fortsatte Andersson relativt uhindret. sitnevnte fikk dermed en liten luke i seierskampen. Johaug tapte bare noen få sekunder, og var bare tre sekunder bak Andersson ved neste passeringspunkt.

Gullvinneren gikk inn resten av det tapte uten store problemer. Ved skibyttet etter halvgått distanse ventet det mer svensk trøbbel, denne gang for Andersson.

Piteå-løperen klusset det ordentlig til og tapte verdifulle sekunder som ble helt skjebnesvangre. Johaug fikk med seg 4,3 sekunders forspang fra skibyttet, og så seg aldri tilbake.

Skistjernen fra Dalsbygda skrudde på turboen og økte raskt avstanden ytterligere. Dermed var det til slutt ingen tvil om hvem som skulle vinne VM-gullet.