Gå til sidens hovedinnhold

Johaug sjokkerte VM-konkurrentene med superløp: - Verden har aldri sett maken

Therese Johaug smadret konkurrentene på 10 km fristil i VM. Etter løpet benyttet hun anledningen til å sende et stikk til kritiske røster.

OBERSTDORF / OSLO (Nettavisen): Johaug var storfavoritt før tirsdagens 10 km intervallstart i VM i Oberstdorf, og 32-åringen innfridde til de grader.

Hun vant VM-distansen med hele 54,2 sekunder ned til Frida Karlsson, som tok sølvet.

- Verden har aldri sett maken til langrennskvinne, sa Jann Post da Johaug sikret seg sitt 12. VM-gull i karrieren.

Ebba Andersson sikret bronsen i en tett duell med Jessie Diggins. Andersson var 1.06 min bak Johaug i mål.

– Dette er definitivt det beste skøyteløpet og det beste individuelle løpet jeg har gjort noen gang, sa Johaug til NRK etter målgang.

Sendte stikk

Dermed slo hun også kraftig tilbake etter å ha slitt litt i VM-generalprøven i Falun, hvor hun ble slått av Jessie Diggins.

- Jeg fikk en del tyn etter Falun, og det gjorde godt også. Jeg har virkelig gått tilbake til «the basic», og finterpet teknikken med Karstein og Pål Gunnar og trenerne på laget. Jeg har virkelig jobbet på hver eneste treningsøkt, sier Johaug til NRK etter løpet.

Videre i intervjuet fortalte Johaug at hun jobbet tett med Olympiatoppen etter hun ble slått på 10 km fristil i Falun. Fokuset var å få orden på skøyteteknikken som hun slet med i Falun.

Den satt virkelig i Oberstdorf, og Johaug benyttet samtidig anledningen til å sende et lite stikk til de som var kritiske til henne etter nedturen i Falun.

- Det er vel noen som sier at det kanskje ikke lønner seg å vinne generalprøven, er det ikke det? sa Johaug med et glimt i øyet.

Karlsson yppet seg

Allerede ved 1,5 km var Johaug i føringen, men ledelsen ned til Frida Karlsson var bare på 3 sekunder. Ebba Andersson og Jessie Diggins lå rundt syv sekunder bak Dalsbygda-ekspressen.

Det skulle imdlertid vise seg at Johaug sin ledelse bare skulle øke og øke.

Ved 5 km hadde Johaug sin ledelse blitt enda større. Karlsson holdt forholdsvis bra med, og lå 8,6 sekunder bak Johaug. Andersson og Diggins tapte mye, og lå 19 og 21 sekunder bak halvveis i løpet.

- Hun går styggfort, utbrøt NRK-kommentator Jann Post da Johaug passerte ved 5 km.

Ut på andrerunden økte Johaug tempoet enda et hakk, og smadret konkurrentene. Karlsson, som i begynnelsen hang greit med, var ikke lenger i nærheten.

Dermed ble det et overlegent gull til Johaug i solsteiken i Oberstdorf.

For de resterende norske kvinnene gikk ikke tirsdagens VM-løp like bra. Helene Marie Fossesholm ble nummer åtte, mens Heidi Weng endte som nummer 15.

Ragnhild Haga fikk en liten opptur etter en tung sesong, og ble nummer syv.

Vi fulgte kvinnenes 10 km direkte her.

VM fortsetter med herrenes 15 km intervallstart onsdag klokken 13.15.

Her finner du hele VM-programmet dag for dag.