Gå til sidens hovedinnhold

Johaug slo Jacobsen med 38 minutter

Juniorjenta Therese Johaug slo verdens nest beste skiløper i vinter med 38 minutter i NM.

Hun var den største forhåndsfavoritten foran lørdagens langdistanse-NM, som i år var identisk med det 56 kilometer lange Rensfjellrennet fra Støren til Selbu.

Men at Therese Johaug skulle være så til de grader suveren, hadde i hvert fall ikke juniorjenta selv turt å håpe på.

- Nå er jeg klar for seniorverden, fastslår Johaug overfor Nettavisen etter å ha gjort konkurrentene til latter.

Vant med åtte minutter
På det meste ledet hun ifølge langrenn.com med 13 og et halvt minutt. I det lette terrenget inn mot mål måtte hun riktig nok gi fra seg mye tid, men seiersmarginen ble til slutt på åtte minutter. Sara Svendsen tok sølvet, mens Marte Elden tok bronse - ni minutter og 22 sekunder bak Johaug.

Marit Bjørgen ble nummer fire.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen, som ble nummer to i verdenscupen i vinter, måtte se seg slått med ubegripelige 38 minutter av 19-åringen fra Dalsbyga og Tynset IL. Uhrenholdt Jacobsen ble nummer 21.

- Kunne gå og gå og gå
- Jeg regnet med at mange kom til å være passive i starten. Samtidig visste jeg at jeg måtte skaffe meg litt å gå på i motbakkene. Det klarte jeg, konstaterer Johaug.

På grunn av røffe værforhold på Rensfjellet fikk hun aldri den optimale følelsen.

- Men jeg ble aldri stiv. Jeg kunne bare gå og gå og gå, forteller supertalentet.

Hun blir ikke bare belønnet med NM-gull, som i og for seg er stort nok for en junior.

Kongelig avslutning
- Det var satt opp kongepokal her også. Det er veldig spesielt å vinne den. Kjempeartig, sier Johaug, som selvfølgelig ikke har noen kongepokaler fra før.

Fortsatt er ikke sesongen helt slutt. Johaug skal gå motbakkeløpet Horgi Opp neste helg (hun er selvfølgelig superfavoritt), samt Skarverennet. Likevel er det ikke for tidlig å konkludere.

- Det har vært en super sesong for meg. Jeg har nådd alle målene mine. Jeg hadde drømt om tre gull i junior-VM, men jeg hadde ikke turt å tro på det, innrømmer hun.

Aukland i form
På herresiden var det Anders Aukland (35), som til slutt sikret seieren foran Jens Arne Svartedal. Aukland slo Svartedal med omtrent ett minutt, og ble med det norgesmester på femmila for herrer.

Eldar Rønning kom på tredjeplass.

Det var etter omtrent 40 kilometer at Aukland rykket ifra, og derfra og ut lå han i tet. Svartedal og Rønning måtte gjøre opp om sølvet, og her var Svartedal sterkest.

I likhet med Johaug har Anders Aukland hatt en kanonsesong. Han vant FIS maratoncup sammenlagt, blant annet etter seier i Marcialonga og andreplass i Vasaloppet.

PS. Therese Johaugs tid hadde holdt til 41. plass i herreklassen, plassen bak Morten Eilifsen.

Her får du flere saker i Nettavisens vintersportsmagasin

Klikk her for full oversikt over sportsnyhetene!

Vil du ha sportsnyheter tilsendt på mobilen? Send SPORT START til 1930. Tjenesten koster 2,- per melding.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar