SEEFELD / OSLO (Nettavisen): Therese Johaug smadret absolutt alle i sitt første mesterskapsløp på fire år.

30-åringen vant 15 kilometer duathlon i utklassingsstil, akkurat som hun har hatt for vane i verdenscupen denne sesongen. Det ga henne en drømmeretur til VM etter utestengelsen på to år hun fikk i 2016 for å ha avlagt en positiv dopingprøve.

Lørdagens VM-gull er Johaugs åttende i karrieren. Hun brast i gråt da hun tok runden for å snakke med skipressen etterpå.

- Det betyr utrolig mye. Åh, jeg griner, det blir så mye her. Jeg har jo sett fram til dette mesterskapet i to år nå. Og endelig kunne jeg komme til Seefeld, få gå mesterskap igjen og kjenne på den følelsen med det folkehavet som var her. Det er noe spesielt med mesterskap, sa Johaug til NRK.

Ingvild Flugstad Østberg sørget for norsk dobbeltseier, mens Russlands Natalia Neprajeva spurtslo Astrid Uhrenholdt Jacobsen om bronsen og hindret dermed trippelt norsk. I mål skilte det 57 og 58 sekunder opp til Johaug for disse tre.

- Hadde regnet med flere samlet i starten

Landslagstrener Ole Morten Iversen innrømmer at han ble overrasket over hvor hardt Johaug gikk ut fra start og hvor fort hun parkerte feltet.

- De gikk fort ut fra start, i og med at det ble en luke bak. Vi hadde kanskje regnet med at flere var samlet i starten, for Therese hadde ingen planer om å gå for fullt fra start, men det gåes jo fort likevel. At de norske og Neprjajeva følger er forventet, i alle fall så lenge det går, sier Iversen til Nettavisen.

- Var dere bekymret for at Astrid og Invild gikk ut for hardt da de ble med Johaug i starten?

- Nei, de må jo prøve. Det er helt feil å la henne gå med en gang, så det er bare å prøve og se hvordan det går. De må justere underveis, og det synes jeg de klarte på en veldig bra måte. Ingvild klarte å gå billig nok til å ha litt mer å gå på i den siste bakken. Alle gjorde det de skulle, sier Iversen.

Heidi Weng fullførte på sjuendeplass. Frida Karlsson ble Sveriges beste som nummer fem, på plassen foran rutinerte Charlotte Kalla.

Klasseforskjell

Allerede etter få kilometer, og mindre etter fem minutters skigåing, begynte Johaug å sprekke opp feltet. Lagvenninnene Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg var de eneste som hengte seg på.

Da løypa begynte å gå nedover fikk Russlands Natalia Neprajeva kontakt med trioen i tet. Men etter en ny fartsøkning fra Johaug, seilte Nansen-skiløperen sakte mer og mer ifra resten.

Ved første passeringen inne på stadion etter 3,75 kilometer ledet Johaug med tre-fire sekunder på Neprajeva, Østberg og Jacobsen.

Videre bakover var det hele 17 sekunder ned til Finlands Krista Pärmäkoski, Sveriges Charlotte Kalla, samt et kobbel med øvrige løpere som også inneholdt Heidi Weng.

Tendensen fortsatte og avstanden fram til Johaug i tet bare økte og økte. Ved skibyttetfra klassisk til fristilski halvveis hadde den mesterskapssultne 30-åringen nesten et halvt minutt ned til de tre nærmeste, mens det var 42 sekunder ned til Pärmäkoski, Weng og co.

Over minuttet

Om noen hadde håp om litt jevnere nivå i skøyting, ble de kjapt skuffet.

Johaug raste videre i fra samtlige på veien mot enda en suveren seier. Dalsbygda-ekspressen ledet med nesten minuttet ved passering 11,25 kilometer.

Ved et tidspunkt var det også mer enn et minutts luke ned til løperne bak.

Til slutt ble det bare et spørsmål hvor mye Johaug ville knuse konkurrentene sine med.

På vei inn på stadion i Seefeld kunne 30-åringen ta imot en meget velfortjent hyllest fra publikum, mens hun kunne konstatere at comebacket i mesterskapet gikk som en drøm.