*Nettavisen* Sport.

Johaug smadret av Kowalczyk

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Den polske jenta avgjorde trolig Tour de Ski.

05.01.13 16:25

Therese Johaug er regnet som Norges sterkeste kort i kampen om sammenlagtseieren i Tour de Ski.

Den norske jenta er som kjent råsterk i den siste monsterbakken, og tåler dermed å ligge litt bak sine nærmeste konkurrenter før den avsluttende etappen. Så langt er det polske Justyna Kowalczyk som har vært sterkest i touren, og fredag slo hun knockout på både Johaug og de andre konkurrentene. Det samme gjorde hun lørdag.

Nettavisen fulgte lørdagens etapper LIVE

- Det er avgjort
På 10 kilometer klassisk økte hun avstanden til Johaug kraftig. Før den siste etappen er det nå 2,08 minutter ned til Johaug og 2,17 ned til Kristin Størmer Steira.

- Kampen om førsteplassen er avgjort nå. To minutter er alt for mye. Men vi skal kjempe om en annen- og tredjeplass og det er ikke dårlig, sier Johaug til NRK.

- Vi er sterke i motbakker begge to, så det blir en tøff kamp. I dag fungerte ting bra fra start, men etter hvert ble jeg kjei og klarte ikke holde følge, sier Johaug.

Kristin Størmer Steira, som ligger på tredjeplass i sammendraget, er enig i at det er lite å gjøre med Kowalczyk nå.

- Ja, i dag var det ikke noe vi kunne gjøre med henne, så det er nok dessverre avgjort nå. Vi hadde håpet å få Therese nærmere i løpet av dagen, men det gikk ikke, sier hun til NRK.

Magisk grense
Før lørdagens ti kilometer klassisk lå Johaug solide ett minutt og seks sekunder bak sin polske rival. Dermed burde hun helst ha hentet sekunder på den nest siste etappen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Det har tidligere blitt anslått at Johaug ikke kan ligge mer enn rundt ett minutt bak Kowalczyk i sammendraget om hun skal ha noen mulighet til å hente henne i bakken.

Etter 10 kilometeren lørdag ser det dermed svært tøft ut for Johaug. Kowalczyk viste igjen fram kjempekreftene og vant rennet som hun ville.

Den polske jenta gikk i mål solide 28.12,9 minutter og slo Johaug med hele 41,1 sekunder. Den norske jenta endte nede på fjerdeplass i mål.

Ble smadret
Beste norske ble Kristin Størmer Steira som dro ifra Johaug mot slutten av etappen. Jenta fra Tana gikk i mål 33,2 sekunder bak Kowalczyk i rennet.

Kowalczyk vant også de to innlagte bonuspasseringene og kapret dermed ekstra sekunder på de norske rivalene.

Totalt ligger Johaug nå 2,08 minutter bak den polske jenta i sammendraget, mens Størmer Steira ligger 2,17 minutter bak Kowalczyk.

Av de øvrige norske ble Heidi Weng nummer sju, ett minutt og tre sekunder bak vinneren, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen ble nummer elleve 1,11 minutter bak.

Se hele resultatlisten her

Sammenlagtlisten i Tour de ski

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.