*Nettavisen* Sport.

Johaug testet positivt på forbudt stoff

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe. Her puster Therese Johaug ut i en pause under intervalltreningen Elghufs i motbakkene fra Fåvang mot Kvitfjell i september. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på et forbudt stoff. Johaug kan bli utestengt i opptil to år.

13.10.16 12:24

Langrennsstjernen Therese Johaug har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solforbrent leppe.

LES: Dette er Trofodermin

Det bekrefter Skiforbundet torsdag.

– Jeg er helt knust og fortvilet over å ha kommet i denne svært vanskelige, og for meg uvirkelige situasjonen. Jeg opplever dette urettferdig og helt uforskyldt, selv om jeg selvfølgelig er klar over det ansvaret jeg som utøver har for medisinen jeg bruker, sier Johaug.

LES: Therese Johaug: - Jeg er helt knust

Landslagslege Fredrik S. Bendiksen tar ansvaret for at Johaug fikk i seg stoffet.

Legen har ikke oppfattet at kremen inneholdt det ulovlige stoffet. Kremen ble gitt til Johaug kvelden 4. september under høydetrening i Italia.

Hun sjekket da med legen som forsikret henne om at kremen var tillatt å bruke, og ikke inneholdt noen stoffer som står på forbudslisten.

DIREKTE: Følg dopingsaken med Therese Johaug

– Jeg har og tar ansvaret for at Therese har fått i seg det ulovlige stoffet clostebol via kremen Trofodermin, sier landslagslege Fredrik S. Bendiksen, som er dypt ulykkelig over den situasjonen han har satt Therese i.

– Therese er en utrolig rettskaffen person og utøver som er nøye og nøyaktig i alt det hun gjør. Det viktigste for meg nå er å gjøre alt jeg kan for at hun ikke blir straffet fordi hun har brukt en krem som jeg forsikret henne om var lovlig å bruke, sier Bendiksen.

Utenfor konkurranse
Stoffet clostebol ble funnet i en urinprøve som ble tatt utenfor konkurranse fredag 16. september. 28-åringen oppga da at hun hadde brukt kremen Trofodermin.

Tirsdag 4. oktober ble hun informert av Antidoping Norge om funnet i prøven.

Klikk på bildet for å forstørre.

Therese Johaugs positive dopingprøve er førsteoppslag i svenske og finske medier. «Gigantbombe» skriver finske Ilta-Sanomat. Foto: Fredrik Varfjell (NTB scanpix)

– Det som er viktig for oss nå er å ivareta Therese og Fredrik på best mulig måte, og ha full åpenhet rundt det som har skjedd, sier leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad.

– Dette er en alvorlig situasjon både for Therese Johaug, Fredrik Bendiksen og Norsk langrenn. Langrennskomiteen har innkalt landslagsledelsen til møte for å vurdere eventuelle strakstiltak. Denne konkrete saken kan vi ikke kommentere ytterligere før den er ferdigbehandlet av Antidoping Norge, legger han til.

Johaug kan bli utestengt i opptil to år
Den italienske syklisten Stegano Agostini ble utestengt i 15 måneder da han testet positivt for clostebol i august 2013. Flere har imidlertid måtte vente to år før de kan gjøre comeback.

Clostebol er det samme stoffet som ble funnet i Therese Johaugs urinprøve fra 16. september.

Den italienske syklisten brukte en krem for behandling av et utslett.

Agostini ble sparket av laget sitt Cannondale og valgte å forlate sykkelsporten etter avsløringen.

– Med min integritet i orden, hvor jeg vet at jeg aldri har jukset og at jeg fikk alle mine resultater med dedikasjon og ofring, selv om jeg vet at denne absurde historien kommer til å skade ryktet mitt, sa 25-åringen, ifølge Velonews.

Italieneren fikk 15 måneders utestengelse. Totalt 27 utøvere er tatt for bruk av det samme stoffet, ifølge dopinglist.com. Brorparten har fått ett års utestengelse eller mer.

Elleve av utøverne har blitt utestengt i to år eller mer.

Bueskytteren Oscar Alfonso Guilén Ticas var den siste som ble testet positivt for bruk av stoffet. Han ble tatt under et rankingstevne i 2016. Han fikk ett års utestengelse.

«Gigantbombe» skriver finske medier
Therese Johaugs positive dopingprøve er førsteoppslag i svenske og finske medier. «Gigantbombe» skriver finske Ilta-Sanomat.

Torsdag ble det kjent at den norske langrennsstjerna har testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av kremen Trofodermin på en solbrent leppe.

Umiddelbart etter avsløringen slår svenske og finske medier opp saken på toppen av sine nettsider.

«Gigantbombe» skriver finske Ilta-Sanomat, som har skrevet mye om Martin Johnsrud Sundbys utestengelse etter at han ble tatt for feil bruk av astmamedisin.

«Johaug fast för dopning» skriver Expressen, som også gikk live etter avsløringen på sine nettsider.

– Man snakker vanligvis om en sjokkbeskjed, men dette er jo snakk om en verdensener i likhet med Sundby. En katastrofe for skisporten og ikke minst for den norske, sa Thomas Pettersson i Expressen.

– Uten at jeg vet mer enn det som er kjent til nå så lyder det som er en feilbruk, men middelet inneholder anabole steroider så da ringer jo varselklokkene.

Aftonbladet hadde også direktesending etter avsløringen. Der blir både Johaug og Johnsrud Sundby diskutert heftig.

– Legene må vite hva utøverne får bruke og ikke. Utøverne har også et ansvar og nå går sikkert legene ut og sier at de tar ansvar. Presset øker nok enda mer på norske utøvere nå, sa reporter Petra Thorén.

Mikkelsplass om Johaug-nyheten: – Tragisk
Tidligere langrennsprofil Marit Mikkelsplass har dyp medfølelse med Therese Johaug. 51-åringen spør seg hvor langt en utøvers ansvar strekker seg.

– Dette er så tragisk som det kan få blitt. Jeg har ikke ord, sier Mikkelsplass til NTB.

– En tenker på hvor langt en utøvers ansvar strekker seg. Hun har fått dette fra legen, spurt om det var OK, og fått det bekreftet. Må en utøver være utdannet lege, spør hun.

Direktedekning:

Kick off avlyst
– Dette er en forferdelig trist dag. Nå er vi mest opptatt av Thereses og Fredriks ve og vel. Vi står sammen i denne vanskelige situasjonen. Skistyret er bekymret for at norsk langrenn igjen har havnet i en så krevende situasjon og er opptatt av at langrennskomiteen tar grep for å hindre at dette skjer igjen, sier skipresident Erik Røste.

NTB fikk i morgentimene opplyst at Skiforbundets kick off torsdag ble avlyst.

Etter planen skulle 65 norske skistjerner fra forskjellige vintergrener holde kick off på Ullevaal én måned før sesongstarten på Beitostølen.

I stedet vil det bli pressekonferanse med Johaug og lege Bendiksen på Ullevaal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.