HAUGESUNDS AVIS: Klokken er 19.46 denne junikvelden på Avaldsnes. You`ll Never Walk Alone runger over høyttaleranlegget. Den følges opp av Queen-klassikeren Don`t Stop Me Now og selvsagt den godt brukte The Final Countdown. For ikke å glemme Champions League-hymnen. Alt ligger til rette for en minnerik kveld, og det med god grunn.

Ikke fordi det er topp mot bunn i 5. divisjon. Ikke fordi Rubbestadneset er på besøk. Ikke noe av dette pleier å stjele overskriftene, ei heller fylle opp tribunene. Men når mannen med flest landskamper for Norge, nordmannen med flest Premier League-kamper (321), mannen som sammen med lagkameratene i Liverpool vant Champions League i 2005 gjør comeback på fotballbanen, ja da er det baluba – slik det ofte er når John Arne Riise er involvert.

Benket fra start

Det har vært varslet en stund at treneren til Avaldsnes-damene skulle gjøre comeback. Han ville bruke litt av fritiden med å spille fotball – for gøy. Det fikk mye oppmerksomhet – slik det ofte gjør med John Arne Riise.

Det var også varslet at Riise skulle starte på benken, og det gjorde han i dag. Der satt også spillende trener Andreas Ulland Andersen. Humøret og engasjementet på benken var kontrollert og behagelig. Størst var kanskje engasjementet da Avaldsnes fikk frispark fra 30 meter. Akkurat da kunne nok Riise tenkt seg å ha vært på banen.

Pausen ble brukt til det som best kan beskrives som lett oppvarming fra Riises side, og manges øyne var rettet mot innbytterbenken da 2. omgangen ble blåst i gang. Men ingen Riise på banen ennå. Selv meriterte stjerner må varme opp skikkelig.

Men så, fire minutter ut i 2. omgang, var det duket for spiller nummer 16, John Arne Riise. Inn som vestre back. Da steg jubelen på tribunen og folk rettet seg opp i ryggen.

– Utrolig gøy

Hovedpersonen var meget fornøyd, med god grunn. Han fikk debuten, han scoret mål, og Avaldsnes vant 9–2. Han leverte det meste av det han hadde lovet på forhånd.

– Jeg fikk strekk, to steder faktisk, forklarer Riise og peker på lysken og baksiden av låret.

– Det var derfor jeg ikke blåste til på straffesparket. Planen var jo å banke ballen i mål, men jeg gikk for å plassere den. Heldigvis gikk den inn, ellers hadde jeg fått høre det fra jentene på trening i morgen.

Han serverte også jentene en feiring – som lovet på forhånd.

– Jeg måtte riste litt på rumpa, lage litt show. Vi hadde snakket om det. Dette var utrolig gøy. Så mye folk, sol uten vind. En solid kamp og en behagelig kamp for meg å spille der jeg slapp å legge ut på lange løpeturene. jeg har jo ikke spurtet på flere år, smiler han.

Gullsko

Med nyinnkjøpte gullsko for anledningen innrømmer Riise at han var ganske så nervøs for kampstart.

– Skoene kjøpte jeg i går. Jeg var nervøs før kampstart, men når jeg kom på banen så kom jeg i modus. Gutta på laget her er en utrolig fin gjeng. Der er det ikke mye respekt. meldingene hagler i garderoben og akkurat slik skal det være. Så var det deilig å debutere med scoring.

– Og hva er neste mål nå?

– Det må være å bli i litt bedre form i løpet av sommeren slik at jeg er klar igjen til høstsesongen. Jeg må ha som mål å være klar til å møte Christian, sier Riise med henvisning til Christian Grindheim som tidligere i vår gjorde sin entre for opprykksrival Haugar.

Dette utrettet han

Det første Riise gjorde var å svinge inn et hjørnespark. Man kan nesten driste seg til å si at det var perfekt slått, uten at det endte med scoring.

Det neste var det både han og publikum håpet på. Frispark fra vel 20 meter. Klart for venstreslegga. Frykt i blikket blant Rubbestadneset sine spillere i muren, forventninger fra alle frammøtte. For å gjøre en lang historie kort endte frisparket sju meter over. Men det må være lov å sikte seg inn. Mens Riise bommet, traff Rubbestadnesets beste spiller, Adrian Bukkøy, godt da han satte inn en redusering 12 minutter ut i omgangen.

Riise skulle får flere sjanser. I det 67. minutt fikk han en ball servert på sølvfat fra Mbonimpa, men forsøket på et velplassert skudd, endte en meter utenfor. Der kunne og burde du scoret, Riise.

Lange innkast fikk vi også servert, og små glimt av god gammeldags fotballteknikk.

Men så folkens

I det 72. minutt sto tiden stille. Avaldsnes fikk straffe etter at Einar Utvik jr. jaktet en retur og ble lagt i bakken. Det var vel aldri noe spørsmål om hvem som skulle ta straffesparket- Det var Riise himself. Han la ballen trygt til rette, gjorde et lite Bruno Fernandes-hopp og satte ballen i mål. Keeper lot seg ikke finte, men kunne likevel hindre at ballen havnet i nettet. Dermed kunne Riise og publikum slippe jubelen løs.

Hva mer hadde Riise å by på? han pådro seg et frispark etter å ha vært hakket for tøff i en duell, og rakk å sende noen gloser i retning dommeren. Ikke noe ufint, bare slik det skal være i lokalfotballen.

En jury bestående av spillere fra damelaget hadde fått i oppgave i kåre hjemmelagets beste spiller. Valget falt ikke på deres egen trener for de 41 minuttene han spilte, men på Sigurd Kongsrund Aasmundstad.

Slik gikk kampen, sånn ellers

For de som lurer på hvordan kampen gikk. så forløp den cirka slik: Hjemmelaget tok tak i kampen fra start. Første målsjanse kom før minuttet var spilt. To minutter senere satte målsniken Alain Mbonimpa kampens første scoring. Ti minutter senere var det Victor Johannessen sin tur. 2–0 til Avaldsnes.

Gjestene yppet seg også og var nær ved redusering etter halvspilt omgang. Og i det 28. minutt rullet de opp et pent angrep som endte med at ballen ble tuppet i mål av Johan Sætre. Seks minutter før pause steg Einar Utvik jr. til værs og stanget inn mål, slik han gjort i lokalfotballen i en årrekke. Hjemmelaget var det soleklart beste laget før pause.

Full ketsjupeffekt

2. omgangs første scoring var det gjestene som sto for, og det var en gavepakke fra Avaldsnes-keeper Oliver Sjurseth-Vorre, som ga Adrian Bukkøy sjansen til å sette inn deres andre for dagen. Tre minutter senere var Einar Utvik jr. tøff og god da han trillet inn 4–2 til vertene.

Så kom Riises vente straffespark til 5–2. Deretter satte Sigurd Kongsrund Aasmundstad inn 6-2, før Einar Utvik jr. viste Riise hvordan man skyter frispark da han rett og slett banket ballen i mål fra godt over 20 meter. Så fullførte Utvik jr. sitt hat trick før Sølve Svensen satte inn 8–2. Sju minutter før full tid fikk Kongsrund Aasmundstad gleden av å avslutte et vakkert angrep med å trille inn 9- 2 i det åpne buret. Hat trick til han også. Det var etter hvert klasseforskjell på lagene denne kvelden.

Avaldsnes topper fortsatt tabellen etter kveldens kamp, og kan fortsatt slå seg på brystet som ubeseiret i 5. divisjon.

Kampfakta

Avaldsnes – Rubbestadneset 9–2 (3–1)

5. divisjon, avdeling 4

Avaldsnes Idrettssenter

Mål: 1–0 Alain Mbonimpa (3), 2–0 Victor Johannessen (13), 2–1 Johan Sætre (28), 3–1 Einar Utvik jr. (39), 3–2 Adrian Bukkøy (57), 4–2 Utvik jr. (60), 5–2 John Arne Riise (72), 6–2 Sigurd Kongsrund Aasmundstad, 7–2 Einar Utvik jr. (78), 8–2 Sølve Svensen (81), 9–2 Sigurd Kongsrund Aasmundstad, (83).

Målsjanser: 17–4

Dommer: Bjørnar Kristoffersen Knutsen

Banens beste: Emil Osnes Gabrielsen

Tilskuere: ca. 412