SEEFELD/OSLO (Nettavisen): Martin Johnsrud Sundby (34) sikret sitt første gull i mesterskapet, og sitt første individuelle, da han onsdag gikk inn til seier på herrenes klassiske 15-kilometer.

Lenge så det ut til at russiske Aleksandr Bessmertnykh skulle tukte de fleste forhåndstipsene. Mot slutten meldte også favoritten Iivo Niskanen seg på, men det holdt heller ikke inn for den doble OL-mesteren.

I stedet ble det Sundby, jaget fram av en ellevill Vidar Løfshus-tirade (se video i vinduet øverst), som tok det ettertraktede gullet.

- Et mer fortjent gull går det ikke an å få, oppsumerte NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn etter målgang.

Avstanden i mål var 2,9 sekunder ned til Bessmertnykh.

Didrik Tønseth hadde en meget god åpning på rennet, men en dårlig avslutning sørget for femteplass.

- Du kan bli verdensmester!

Opp den siste bakken før oppløpet fikk Sundby mildt sagt energiske sekunderinger av landslagssjef Vidar Løfshus.

- Kom igjen, Martin! Du leder med tre sekunder, du kan bli verdensmester, hørte man Løfshus skrike idet han fulgte Sundby oppover i løypa.

Det var en lattermild VM-vinner som i etterkant fikk se episoden i seiersintervjuet med NRK.

- Det er det beste av Vidar Løfshus. Det er ikke så mye jeg fikk med meg gjennom løpet i dag, men jeg fikk absolutt med meg Vidar Løfshus' sekundering, sier 34-åringen.

Han innrømmer at han lenge tvile på om gullmedaljen var innenfor rekkevidde, men ved hjelp av landslagssjefen oppofrende innsats gikk det opp et lys.

- Det var første gang jeg skjønte at det var gull det handlet om. Jeg var helt sikker på at jeg gikk om en bronsemedalje, Da Vidar kjørte den tiraden der. Han løp nok alt for langt, og brøt nok alle regler i forhold til hva han skulle i coachingsonen der, sier Sundby.

- Dette var helt spesielt

Etter at gullet til Sundby var i boks var det en lettet og stolt landslagstrener, i form av Eirik Myhr Nossum, som møtte NRK.

- At han endelig skulle lykkes med å ta dette gullet er så utrolig moro. Martin har vært en lederskikkelse, satt standarden på trening, vunnet mange skirenn og det er bare kjempe gøy at han lykkes, sier Nossum.

Sundby selv var tydelig rørt da han ble intervjuet av NRK i målområdet.

- Jeg vet ikke, dette var veldig spesielt. Jeg hadde ikke trodd det skulle være så mye følelser i idrett, men det var det, sier gullvinneren med klump i halsen.

- Jeg har håpet de skulle skje, og jeg har jobbet ekstremt hardt for at det skulle skje. Så kommer det i år liksom? Jeg hadde ingen formening om hva som skjedde uti der, men jeg kjente at det løsnet i andre runden. Det var en helt sinnsyk følelse når jeg da skjønte at jeg hadde grep om medaljen, avslutter Sundbye.

Tønseth godt i gang

En av forhåndsfavorittene, Aleksabdr Bolsjunov, satte lista på passering ved fem kilometer, men russeren fikk tidlig følge av Tønseth. Nordmannen lå kun 5,8 sekunder bak ved samme måling.

Men mens Emil Iversen og Sjur Røthe havnet henholdsvis ti og elleve sekunder bak etter en halv mil, begynte Tønseth virkelig å sette opp farten.

Ved halvgått løp hadde nemlig trønderen krøpet opp til halvsekundet bak Bolsjunov, før nordmannen sensasjonelt kjempet seg opp til ti sekunders forsprang på russeren etter 8,6 kilometer.

Etter halvgått løp skulle derimot en annen russer melde seg på for alvor i form av Bessmertnykh, som ledet hele elleve sekunder på landsmann Bolsjunov.

- Han er helt ferdig

Tønseth på sin side skulle fortsette å øke til konkurrentene og ledet med hele 24,9 sekunder på Bolsjunov etter passerte 12,5 kilometer.

- Han er helt ferdig, russeren, utbrøt NRK-kommentator Jann Post idet russeren nærmet seg målstreken.

Deretter skulle Tønseth gå i mål til ledelse, men kun få sekunder senere skulle skuffelsen komme i form av en Ivo Niskanen med en enorm avslutning. Finnen endte 3,9 sekunder foran Tønseth, som hadde ti sekunder ved passerte 13 kilometer

Etter passering på 12,5 kilometer var Bessmertnykh 7,5 sekunder foran Tønseth, og russeren skulle virkelig sørge for spenning helt inn til mål.

Så dukket plutselig Martin Johnsrud Sundby opp ved samme plassering, og nordmannen var først seks sekunder bak russeren. Men Sundby skulle virkelig male på, og 500 meter lenger fram var han kun 1,5 sekunder bak.

- Han går fortere og fortere nå, utbrøt Post idet Sundby skaffet seg tre sekunder på Bessmertnykh med 500 meter igjen før mål.

Og med mållinja i synet knuste Sundby til med en imponerende avslutning, med 2,9 sekunder ned til russeren.

- Gåsehud den siste bakken

Tønseth og Røthe endte litt rundt halvminuttet bak landslagskollega, men ifølge sistnevnte var det vel så gøy at Sundbye tok gullet onsdag ettermiddag.

- Jeg fikk beskjed fra Løfshus opp den siste bakken om at «Martin går for gullet». Det var en veldig kul sekundering, og jeg hadde gåsehud opp hele veien inn til mål, sier Røthe til NRK.

Et drøyt minutt etter Sundbye gikk Emil Iversen i mål, og meråkerbyggen endte dermed akkurat innenfor topp ti-lista.

Slik endte topp ti, onsdag:
1. Martin Johnsrud Sundbye
2. Aleksandr Bessmertnykh +2,9
3. Iivo Niskanen +20,4
4. Andrey Larkov +22,8
5. Didrik Tønseth +24,3
6. Dario Cologna +32,4
7. Sjur Røthe +33,9
8. Aleksandsr Bolsjunov +58,5
8. Andrew Musgrave +58,5
10. Emil Iversen +1.00,5