*Nettavisen* Sport.

Joker-rytter: - Jeg kunne ha omkommet

KUN TIL BRUK PÅ PROCYCLING.NO Foto: Kristoffer Øverli Andersen

BLOGG: Vegard Robinson Bugge slår et slag for syklisters sikkerhet.

20.11.10 15:33

Pass på dine barn, og se opp for falsk trygghet!

Mitt navn er Vegard Robinson Bugge. Jeg driver med aktiv landeveissykling og sykler for profflaget Team Joker Merida, og det norske landslaget.

Torsdag 4. november var jeg ute på treningstur i Tønsberg-området på min splitter nye sykkel. Jeg kom syklende nedover Hogsnesbakken og tok inn på sykkelstien i bunnen av bakken for å unngå biltrafikk, og være på den trygge siden. Ja, Trygg Trafikk anbefaler faktisk de myke trafikantene å sykle på sykkelstien til enhver tid! Det skulle jeg ikke ha gjort. Rett etter at jeg svingte inn på sykkelstien, ble jeg meid ned av en bilist som krysset sykkelstien. Jeg traff bilen på siden, fløy over taket, og havnet på andre siden av bilen.

Jeg har vært heldig med utfallet etter ulykken. Det kunne ha gått meget ille. Jeg kunne faktisk ha omkommet! Det har uansett blitt påvist brudd i kneskåla mi, og jeg må gå 6 uker på krykker. Hverdagen har blitt tungvinn da jeg er midlertidig invalid. De fleste var sikre på at forsikringssaken i hvert fall ville la seg ordne til min fordel. For bilisten brøt jo vikeplikten? Nei, faktisk ikke! Ifølge det norske regelverket har du faktisk vikeplikt for ALL kryssende trafikk når du befinner deg på sykkelsti! Og om man så har vikeplikt, hvorfor i all verden settes det ikke opp vikepliktskilt, og varsler for kommende kryss på sykkelstien? Det er jo rett å slett uforsvarlig å ha slike regler uten å informere om det. Jeg ble mildt sagt sjokkert da jeg åpnet brevet fra Gjensidige om at jeg var den skyldige i saken, og at jeg må ut med en egenandel på 4000 kr til erstatningsoppgjøret ovenfor bileieren. Hvor er moralen?

Hvorfor i all verden anbefaler Trygg Trafikk deg å sykle på sykkelsti når du ikke har noen rettigheter der? Du kan faktisk som bilist kjøre ned en syklist, uten at det får noen konsekvenser for deg!

I etterkant stiller jeg meg selv en rekke spørsmål: Hva om det var et lite barn som kom syklende? Hva om jeg var et eldre menneske på sykkeltur? Er det norske folk klar over disse reglene? Passer foreldre godt nok på sine barn?

Det er jo fullstendig umoralsk at den myke trafikanten som fra før av er såpass sårbar, også skal være den mest sårbare i regelverket!

Når det gjelder sykkelstier, så er Norge gammeldags. Om vi ser på andre land, for eksempel våre naboer i Danmark, så har bilistene vikeplikt for syklister på sykkelsti. Slik burde det også bli i Norge. Vi lever i et paradoks!

Jeg vet at jeg ikke kun taler for meg selv i denne saken. Dette gjelder ALLE som benytter seg av gang og sykkelsti i Norge! Både barn, ungdom, voksne, og eldre!

Vegard Robinson Bugge

Les flere sykkelnyheter på procycling.no!
Følg oss på Facebook og Twitter!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.