Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jokeren som kan endre alt for Löw

Foto: Jörn Pollex / Bongarts / Getty Images
Sist oppdatert:
Det tyske stjerneskuddet såret mesterligafinalist da han valgte ny klubb.

Borussia Mönchengladbach endte svært overraskende på fjerdeplass i Bundesliga denne våren.

Det skjedde bare et år etter at samme lag med nød og neppe reddet plassen i den øverste tyske ligaen.

Den kanskje viktigste bidragsyteren til forvandlingen, ved siden av den sveitsiske treneren Lucien Favres inntog i klubben, var Marco Reus (23).

I sesongen som ble avsluttet i mai sto den unge mannen med draktnummer 11 for 21 nettkjenninger i serie og cup, derav 18 i Bundesliga. 12 målgivende pasninger ble det også.

Storspillet til Håvard Nordtveits lagkamerat ble selvfølgelig lagt merke til i Tyskland. Reus ble inkludert på landslaget av trener Joachim Löw, og ble belønnet med sin første landskamp i oktober 2011. Kjøpelysten hos landets største klubber lot heller ikke vente på seg.

Vraket Bayern
Da den ettertraktede Gladbach-spilleren valgte sin neste arbeidsgiver, vakte det reaksjoner hos en av de andre lagene som lå langflate etter 23-åringen, Tysklands mestvinnende klubb Bayern München.

I internasjonal toppfotball kommenterer man sjelden spillere som blir klare for rivaliserende klubber. Men dette var ikke tilfellet da Reus' framtid ble klarert i januar.

Bayern München var ventet å sitte i førersetet i kampen om den unge landslagsspillerens underskrift, men Reus valgte isteden sørtyskernes største rival Borussia Dortmund.

Reus spilte ti år for gultrøyene i barne- og ungdomsårene, og valgte å returnere til hjembyen etter sesongslutt.

Ifølge rapportene skal Dortmund ha betalt over 130 millioner kroner for å hente Reus tilbake. Spilleren selv nøyde seg med en kort forklaring da overgangen var klar.

- Dortmund har større potensial for å spille ute i Europa, konstaterte det anvendelige offensive stjerneskuddet, som kan brukes både på midtbanen og i angrepsleddet.

Ordkrig
Begrunnelsen var utvilsomt vanskelig å svelge for rivalklubben fra Bayern, som nå har fire triumfer og fem finaletap i Champions League og serievinnercupen.

Til sammenligning har Borussia Dortmund kun én triumf i den gjeveste europacupen, samt to finaler i UEFA-cupen å vise til, historisk sett.

I den siste utgaven av Champions League vant Dortmund bare én kamp og røk ut allerede i gruppespillet. Bayern tok seg helt til finalen der det ble tap for straffer mot Chelsea.

I München slet man med å forklare hvorfor Reus valgte som han gjorde. Der er man nemlig ikke vant med å ikke få napp når man fisker etter unge fremadstormende spillere hos andre bundesligaklubber.

- Kanskje han var redd for å ikke få spilletid, ettersom vi allerede har to gode vinger, undret Arjen Robben, som selv er en av de to omtalte vingene.

Se noen av Marco Reus' prestasjoner fra Bundesliga her:

HTML EMBED

- Oppspinn
Dagen etter Robbens forklaringsforsøk skrev fotballmagasinet Kicker, med kilder fra Bayern-miljøet, at Reus ba om å bli garantert en startplass i Bayern for å skrive under.

Dette framsto senere som et krampeaktig forsøk på å sette spørsmålstegn ved ambisjonene til den unge landslagsmannen. Spillerens agent raste mot påstandene.

- Dette er oppspinn. Det kom aldri et slikt krav, og det ville ikke fungert i virkeligheten heller. Marco bestemte seg tidlig for å gå til Dortmund. Derfor diskuterte vi aldri detaljer med Bayern, kontret Reus' agent Dirk Hebel.

Selv har Marco Reus har også gitt uttrykk for at han har lite til overs for beskyldningene. Han har bedt Bayern om å heller konsentrere seg det som skjer på fotballbanen.

- Vi ses til kamp på fotballbanen. Jeg vet hva som er sannheten, og det er det eneste som betyr noe, uttalte 23-åringen til avisen Bild.

- Jeg tok valget fordi jeg føler at Dortmund har mer potensial for å spille i Europa der jeg kan måle meg mot de beste.

Om vi legger de de to siste sesongene i tysk fotball som grunnlag, har jo Reus på sett og vis bra dekning for uttalelsen. Dortmund vant Bundesliga for første gang på ni år i 2011, og fulgte opp med seier i både serie og cup i vår.

HTML EMBED

Roses av sjefen
På landslaget har Marco Reus sklidd fint inn i Joachim Löws allerede råsterke tropp. Landslagssjefen er full av lovord om den ferske Dortmund-tilveksten, og setter spesielt stor pris på at Reus kan brukes i mange posisjoner. Han er nemlig ikke bare aktuell i de tre offensive midtbanerollene i Löws 4-2-3-1-formasjon.

- Jeg vil gjerne seg han helt framme som ren spiss. Dersom vi møter lag som trekker hele laget bak ballen, kan han være det viktigste oppspillspunktet i pasningsspillet vårt. Han snur seg utrolig fort, han rask, innsatsvillig og skyter godt, beskriver treneren, og tilføyer at han er sikker på at en slik løsning vil fungere for Tyskland.

Oppkjøringskampene inn mot EM har foreløpig bare gitt spilletid i den framskutte midtbanetreeren for Reus. Da Tyskland uventet tapte 3-5 for Sveits kom han inn for Real Madrid-stjernen Mesut Özil etter pausen. Etter en snau halvtime på banen scoret Reus sitt første landslagsmål for «Die Mannschaft».

I 2-0-seieren over Israel ble det bare åtte minutter som innbytter for Thomas Müller. Skal vi tro Tysklands landslagstrener er det likevel gode muligheter for at 23-åringen får en viktig rolle i Tysklands gulljaktende EM-lag.

Tyskland møter Portugal i sin første EM-kamp lørdag. Oppgjøret kan du følge direkte i Nettavisens livesystem fra 20.45!

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen Sport her og få flere ferske sportsnyheter i feeden din!

Våre bloggere