RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jon Ludvig (22) slo verdensmesteren

((FOTO: Scanpix))
Sist oppdatert:
Norway Chess er i gang - Magnus Carlsen sikret seg to hvite i starten.

Det ble full forvirring etter lynsjakken i Norway Chess tirsdag. Chessbomb utropte regjerende verdensmester Vishy Anand til vinner, noe også internettpublikummet var sikker på, men så kom den offisielle resultatlisten:

Der sto outsideren Sergej Karjakin som vinner.

Han tok et halvt poeng mer enn Magnus Carlsen og Vishy Anand. Carlsen vant tiebreaket mot VM-rivalen om 2. plassen fordi han hadde flest svarte partier.

Han fikk uansett en klar beskjed om at han ikke kommer til duk og dekket sjakkbord på hjemmebane.

Hammer overrasket
Norges andre deltaker Jon Ludvig Hammer (22) imponerte med 7. plass, etter blant annet å ha overlistet Anand som tok tapet humoristisk.

- Jeg fikk et hammer-slag, sa han på pressekonferansen.

Resultatet må kalles en stor overraskelse fra Oslo-gutten som er ranket som nummer 197 i verden, selv om han også har slått Magnus Carlsen i hurtigsjakk.

Hammer vurderte motstanderne i superturneringen tidligere tirsdag. Da sa han følgende om Anand:

«Han er en av få i feltet jeg faktisk har spilt mot tidligere. Da gikk det bra synes jeg - bortsett fra at jeg ble straffet for unøyaktighetene mine og tapte. Hvis jeg skjerper meg har jeg tro på remis - men å slå verdensmesteren blir kanskje i tøffeste laget»,

SJAKK.ORIGO.NO:«..:han slo verdensmesteren! Med de sorte brikkene!!»

Sikret seg hvitfordel
Carlsen og Anand spilles remis i sitt innbyrdes oppgjør. Se partiet med computeranalyser her.

Resultatet i lynsjakken danner grunnlaget for hvordan partiene settes opp utover i Norway Chess. Siden det er ti spillere, skal alle spille ni partier hver, og dermed blir det en fordel å få starte med hvit fem ganger.

Sent tirsdag kveld ble det klart at Carlsen åpner med to hvite, og allerede i runde 2, møter han Anand igjen - se hele oppsettet.

Før VM-finalistene møttes i lynsjakk, snakket de med pressen.

- I første omgang håper jeg å bli blant de fem beste i lynsjakk, slik at jeg får best mulig utgangspunkt for turneringen videre, sa Carlsen på pressemøtet, ifølge NTB.

Som soleklar verdensener er Carlsen tung favoritt til å vinne Norway Chess 2013, som pågår i Stavanger-regionen til 18. mai. Han har to ambisjoner for turneringen:

- Jeg håper på en god, severdig turnering og at jeg stikker av med seieren til slutt. Jeg stiller alltid opp for å vinne.

LES OGSÅ:Hammer vurderer alle spillerne

VM-oppkjøring
I november skal Carlsen og Anand gjøre opp om VM-tittelen. Partiene i Stavanger og i en påfølgende turnering blir de siste oppgjørene før det virkelig gjelder. Men Carlsen er forsiktig med å kalle det for generalprøver:

- Jeg tror kanskje ikke alle strategier og opplegg blir avslørt i løpet av våre foregående oppgjør. Men det blir spennende og nervepirrende for det. Det er klart at alle små psykologiske fordeler man kan skaffe seg vil komme godt med i november, sier han.

Anand sa for øvrig at det uansett vil ligge i bakhodet hele veien at de to skal kjempe om VM-tittelen.

VM-kampen finner sted i Anands hjemby Chennai i India, noe som ble kjent for en knapp uke siden. Carlsen har reagert på måten Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) tok avgjørelsen uten å vurdere andre bud om arrangementet. Anand har ikke ønsket å kommentere avgjørelsen, men tirsdag antydet han at ting burde vært gjort på en annen måte:

- Jeg er selvsagt glad for å få spille i mitt land, i min by, men jeg har forståelse for at det framstår som det ikke ble håndtert helt knirkefritt.

Ikke fordeler
Verken Anand eller Carlsen vil gå med på at det er en udelt fordel å være på hjemmebane.

Når det gjelder de neste ti dagene i Stavanger, sier Carlsen diplomatisk at alle har muligheten til å vinne og setter en knapp på armenske Levion Aronian når han blir bedt om å peke ut en mulig vinner av turneringen. Aronian er ranket som nummer to i verden.

Vishy Anand er for øyeblikket ranket som nummer fem.

- Jeg er spent på resten av turneringen og tror det blir bra, sa han.

Ydmyk Hammer
I tillegg til Carlsen har Norge Jon Ludvig Hammer med. Han er nummer 197 i verden og skal normalt få det meget tøft mot toppspillerne. I Norway Chess møter han sju av verdens ti best rankede spillere, pluss to til fra topp tjue-lista.

- Dette er definitivt den største utfordringen jeg har møtt. Det er en mulighet jeg virkelig vil prøve å gjøre det meste ut av. Når så sterke spillere møtes er de avhengige av å ha en god dag og bruke alle sjanser som byr seg. I mitt tilfelle trenger jeg nok også at motstanderen har en dårlig dag, sier Hammer ydmykt til NTB.

Overfor Nettavisen har han imidlertid avslørt skumle planer. Han har tenkt å gi sin tidligere klassekamerat på Norges Toppidrettsgymas, Magnus Carlsen, kamp til døren:

- Målet er å spille mitt spill - uanfektet av at det er Magnus jeg spiller mot. Spiller jeg godt, så blir det kanskje remis (uavgjort). Spiller han i tillegg dårlig, kan jeg vinne, sier 22-åringen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere